Skip to content

Energy Absorbing Breakwater: зелена енергія з водних хвиль

Зелена енергія з водних хвиль

Технологія українського діптек стартапу Energy Absorbing Breakwater являє собою систему пливучих енергопоглинаючих хвилерізів, що дає змогу миттєво перетворювати енергію хвилі на обертання робочого механізму. Водночас отриману електроенергію можна продавати або використовувати для місцевого споживання. Питну ж воду можна подавати по трубах або упаковувати в контейнери для зберігання та подальшого використання. Таким чином пристрій очищує питну воду, дає енергію, а ще – захищає берег від ерозії. Про історію створення стартапу та в яких умовах здатен працювати пристрій – далі у матеріалі.

Засновники: Михайло Литовченко

Розташування: Україна, Дніпро; Канада 

Рік заснування: 2014

Website / Youtube / Профайл 

logo Energy Absorbing Breakwater

Родина інженерів: як усе починалося

Михайло Литовченко народився і виріс у сім’ї інженерів. Він заснував свій стартап разом із батьком вісім років тому в Дніпрі.

«Мої родичі – інженери або викладачі. І я виховувався на технічній літературі: постійні задачі, питання тощо. Жили ми біля річки. Відповідно й виникла така задача, що є хвилі й чи можна їх якось використовувати для отримання енергії? Так все й закрутилося. У чомусь нам пощастило, адже наші колеги з Європи та США вже довгий час б’ються головою об стіну щодо одного рішення, яке передбачає маятник (хитун) – як хитання на хвилях. Вони взялися за це, а ми не сприйняли це як гарну ідею і пішли за принципом цікавішого рішення – конвертації в обертання», – розповідає Михайло.

На сьогодні засновники працюють над долученням консультантів та помічників. Їх ком’юніті – достатньо велике і не тільки в Україні. В рідній країні є підприємство, яке вже їм допомагало з випуском перших прототипів. І надалі допомагатиме компанії в обслуговуванні перших клієнтів, до яких вони зараз рухаються. Крім того, до ком’юніті стартапу входять фахівці своєї справи завдяки науковим конкурсам, конференціям, в яких Михайло бере участь з 16 років: від спеціалістів із маркетингу до профільних інженерів, які завжди дають цінні поради.

Попри війну, проєкт працює

Війна вплинула на роботу команди, але роботу над стартапом не призупинятимуть. До того ж раніше компанія здобула грант у США на суму $25 000. Стартап знаходиться на стадії випробовувань на сході Україні, але нині це небезпечно. Тож тепер фаундери міркують, чи можна провести випробування десь у Європі, тому зараз Energy Absorbing Breakwater фокусується на доопрацюванні нової концепції та формуванні патентів. Михайло каже, що в інженерному проєкті завжди можна знайти якусь проблему, спробувати її вирішити та отримати ще один патент.

Технологія – 3 в 1

Стартап мав 15 прототипів – починалося все з маленького колеса у ванній. Нині проєкт знаходиться на стадії MVP (minimum viable product) – і це готовий продукт, який не тільки виробляє електроенергію, а й ще робить воду прісною та захищає берег від розмиття, себто, від хвильової ерозії. Словом, технологія – 3 в 1.

Їхній пристрій не буде на 100 відсотків ефективним на річках та озерах, бо там невелика хвиля. Водночас найкраще підійдуть море або океан.

«Ми зможемо працювати будь-де, якщо будуть враховані параметри берегової лінії та середньої хвилі. Тобто, якщо ми йдемо в офшор, то робити установку з діаметром 2 метри немає сенсу. Але це вже називається customer service й таким чином ми будемо масштабувати пристрій під кожного клієнта», – зазначає Михайло.

Кращий за сонячні панелі та вітряки 

Чотири роки тому Михайло підрахував, що їхній прототип зможе закрити більш ніж половину потреб в енергії для людства. І це практично без відходу в офшор. Тобто, в енергії самого океану, в його глибинах, на великій відстані. Таким чином ця технологія здатна вирішити дуже багато питань в енергетичній безпеці. Особливо, якщо ми говоримо про цивільне використання цієї енергії. Для промислових масштабів уже потрібен буде офшор, уточнює Михайло.

Фаундери чудово розуміють, що є глобальне питання щодо необхідності скорочення викидів вуглецю та переходу на відновлювані джерела енергії – і ось тут постає питання: що заважає зеленій енергетиці піти в більш серйозні масштаби, ніж 1% від європейської енергетики в цілому? 

Energy Absorbing Breakwater Awards.

Сонячна енергія не ідеальна, бо наше світило світить тільки удень і все залежить від гарної погоди. Крім того, є таке поняття, як коефіцієнт використання встановленої потужності. Наприклад, купуємо сонячну панель з потужністю в 1 кіловат, це один кіловат встановленої потужності. Але для наших широт із мінливою хмарністю коефіцієнт використання зазначеної встановленої потужності – це не більше 15%, а для вітряків цей коефіцієнт – на рівні 30%, розповідає засновник стартапу. 

Інша справа – хвильова енергетика, що має великий коефіцієнт отримання енергії. Крім того, жодна хвильова технологія ще не вийшла на ринок – все через помилкову концепцію “розхитування на хвилях”, стверджує Михайло. Він додає, що це зумовлює багато інженерних проблем, бо користувачу потрібно завжди бути в такті хвилі, водночас сам механізм має масу й не встигає за хвилею.

Особливості роботи пристрою

Прототип має 12 метрів у довжину і 2 метри в ширину. У кожному з буїв є помпа високого тиску та механічний фільтр. Очищена від механічних домішок морська вода під тиском близько 30-40 атмосфер за допомогою трубопроводу рухається до берега для виконання корисної роботи. Спочатку приблизно 10% морської води опріснюється на мембрані зворотного осмосу та відправляється в резервуар для прісної води. Основна кількість морської води надходить у резервуар для вирівнювання тиску, а потім до гідравлічних турбін для отримання електроенергії. 

Чим підхід Energy Absorbing Breakwater кращий за попередників? Тим, що конкуренти використовують коливання на хвилях безпосередньо всього механізму. І це несе за собою багато інженерних проблем, які неможливо вирішити, оскільки довелося б переписати закони фізики. Або людство поки не має цього рішення, тому підхід дуже відрізняється. Стартап водночас повністю відійшов від коливань механізму в обертанні. На відео нижче можна побачити систему камер та клапанів, які по черзі заповнюються, завдяки чому обертається механізм. Хвиля призводить не до переміщення механізму вгору-вниз, праворуч-ліворуч, а безпосередньо передає обертання цьому механізму й все це рухається в один бік. Таким чином немає знакозмінних навантажень – відсутній реверс, тож пристрою не потрібно їх зупиняти, а потім знову розганяти.

«У нас зараз стадія MVP, є повністю готовий продукт, який може генерувати енергію та опріснювати воду. Ми збиралися проводити повномасштабні випробування в Чорному або Азовському морях та запросити туди наших майбутніх клієнтів, щоб вони все побачили на власні очі, але в нас є потенційні покупці на Канарських островах, у континентальній Європі та Америці. І ми ще ведемо розмови з Індонезією та Малайзією. Там ми розглядаємо наші технології на цьому ринку як першому для нас на рівні держав», – каже Михайло. 

Мрія – пальне проєкту, але все вирішує мета

Команда Energy Absorbing Breakwater прагне залишитися в Україні. На даний час засновники ведуть перемовини з Міністерством оборони України, оскільки вищезгадані технології мають і військове застосування. Але плани залежать від залучених інвестицій для відкриття власного підприємства в Україні.

Михайло гадає, що слід надалі мріяти, й наголошує: будь-який проєкт – науковий чи комерційний, або стартап – завжди починається та рухається завдяки мрії. Однак ключове – мета. І, ясна річ, що проєкт треба розвивати, виходячи з реалій, в яких ми перебуваємо. Не треба боятися проблем – за вирішену проблему завжди даються дивіденди. Отже, мрійте та вчіться розв’язувати проблеми – це буде найправильніший підхід у будь-якій ситуації.