Skip to content

SmartZavod: Airbnb для мультиматеріальних 3D принтерів

SmartZavod cover

Що підштовхнуло Олексія Солнцева до створення власного стартапу та як він бачить розвиток мультиматеріальних 3D принтерів SmartZavod? Чи може 3D принтер працювати віддалено? Дізнайтесь про рішення, яке допомагає полегшити процес інтеграції технології прототипування в бізнеси клієнтів та вигідну економію на інвестиціях в професійне технологічне обладнання.

Кофаундери: CEO Олексій Солнцев, CTO Антон Яхно

Рік заснування: 2020 рік

Місце розташування: Україна, Німеччина

Команда: 6 співробітників

Website / LinkedIn

Освіта в КПІ і Hochschule Hof та власний інтерес у хардвері підштовхнули Олексія на розробку свого першого 3D принтеру та участі у найбільшій в світі виставці промислових хай-тек Hannover Messe. Кар’єра Олексія розпочалась в автомобільній промисловості, однак коли він повернувся до України, то знову опинився у 3D друці й почав як СТО керувати розробкою в хардверному проєкті. Тоді Олексій зіткнувся зі складністю роботи з 3D принтером – це і підштовхнуло його до ідеї створити свій власний 3D принтер. 

Від CTO до CEO  

Переваги 3D друку в тому, що виробництво майже безвідходне, а також є можливість створення складних внутрішніх структур об’єкта та поєднання різних матеріалів. За допомогою спеціальної програми можна подивитися на ще не створений об’єкт з усіх ракурсів, побачити реальний розмір, пропорції, а також на стадії моделювання виправити недоліки. Проте в реальних ситуаціях, з якими зіштовхнувся Олексій, він побачив, що існуючі 3D принтери залишилися «коробкою» для друку одним-двома матеріалами та потребують багато ручної роботи. Тому користувачам необхідно мати декілька різних принтерів, додаткове обладнання та спеціальні навички та знання для налаштування.

Порадившись зі своїм нинішнім колегою Антоном Яхно, ідея почала набирати обертів – так був започаткований українсько-німецький стартап SmartZavod. Перечитавши книги на тему бізнесу, пройшовши два акселератори, Олексій перекваліфікувався з Deep tech на бізнес та з CTO на CEO, тим паче йому завжди подобалося виступати на конференціях та презентувати свої розробки. До нього прийшло розуміння продукту в площині користі для клієнта: якості, швидкості, ціни. 

Що таке SmartZavod?

Команда продовжує працювати над баченням стартапу, однак вже може описати продукт SmartZavod, як хардвер + SaaS рішення, яке повністю автоматизує та в рази спрощує процес прототипування для Hardware бізнесів. Якщо казати про переваги, які пропонує стартап, то це економія до х2.5 на інвестиціях в професійне технологічне обладнання. А також можливість повної самоокупності за 1,5 роки за моделлю «Airbnb – принтер». За словами Олексія, за рахунок повної автоматизації всіх операційних рухів та полегшеного налаштування під різні задачі, великі підприємства мають змогу економити до $60 тисяч в рік на сервісі обладнання.

Прототип мультиматеріального 3D принтера SmartZavod.

Якщо сказати простіше, то стартап допомагає бізнесу на ранніх етапах розробки розпочати процес прототипування продукту. Дрібним виробництвам йти до агенції та делегувати процес на ранньому етапі дуже невигідно, адже втрачаються гроші та час. Але малі компанії не можуть так просто купити 3D принтер, матеріали та почати прототипувати. При теперішній тенденції до розвитку матеріалів, потрібні різні принтери, вміння вручну переконфігурувати їх, щоб отримати потрібну гнучкість прототипу, крім того, необхідно придбати верстат і лазерний гравер. “Згідно з статистикою 52% виробників відповіли, що «knowledge gap» заважає їм адаптувати 3D друк в бізнес“,– розповідає Олексій,– “а від $30 до $60 тисяч потрібно тільки на те, щоб бізнес розпочав активно та гнучко протитопувати.”

SmartZavod створив цілком автоматизований 3D принтер: усі операційні рухи, які раніше робила людина з принтером зараз автоматизовано. Більш того принтером можна керувати повністю віддалено!

Етап розвитку стартапу

Зараз команда активно проводить дослідження користувачів (Customer Development), адже будувати продукт набагато простіше, коли команда розуміє, хто, як і чому буде ним користуватися, чому він шукає саме ваше рішення і чому в його очах це рішення виглядає сильніше конкурентів.

У SmartZavod ще немає кінцевого продукту, тож до кінця 2021 року в планах розробити MVP. Однак стартап вибрав найшвидший шлях до користувача і вирішив спочатку встановити 3D принтер у своєму офісі, оснастити принтер макрокамерами, щоб слідкувати за роботою і надати юзерам зі всього світу можливість віддалено керувати процесом прототипування. Клієнти матимуть безплатний тест-драйв, потім будуть сплачувати використання принтеру погодинно і звісно будуть мати логістику до місця їх розташування.

Більшість користувачів з якими проводилося Customer Development інтерв’ю, вражені зручністю рішення й одноголосно забажали пройти тест-драйв. З одним українським стартапом та з німецьким університетом Hof вже запущено пілот: ці клієнти розташують й будуть працювати на 3D принтері у себе в офісі, а у вільний час принтери будуть здаватися за моделлю Airbnb в оренду для віддалених користувачів, отримуючи за це прибуток. 

Досягнення та важкі моменти

Одним з перших досягнень команди був виграш гранту у розмірі $10K від Міністерства Освіти Німеччини, однак тут переховувався і мінус. Минулий рік був нелегким для хардверних стартапів, бо доставлення деталей для їх продуктів з деяких країн стало неможливими – це було важким моментом й для SmartZavod. Оскільки компенсаційне фінансування гранта передбачає чіткий задокументований перелік деталей, які потрібно закупити й має обмеження часом, то у стартапу виникли складнощі з закупівлею необхідних запчастин. На щастя команда вирішили проблему: знайшли необхідні елементи в Німеччині, а грант було продовжено ще на місяць.

Плани на найближчий рік

Щодо фінансування, то SmartZavod прагне вийти на Seed раунд вже з реальними клієнтами та трекшеном – кількісним доказом наявності ринкового попиту на продукт. Стартап приймає участь в грантовій програмі USF та вже готується до свого пітчу 24 вересня. Також хоче долучитися до EXIST Business Start-up Grant – програми від Міністерства Економіки Німеччини, на якій можна отримати грант розміром до $ 150K. До того ж в планах до кінця 2021 року завершити розробку двох 3D принтерів, запустити діджитал-маркетинг та пілоти з партнерами, а якщо вдасться, то і MVP.


Разом з компанією A.D.A.M., що допомагає надрукувати замовнику новий орган чи кістки, SmartZavod створює нову 3D індустрію в Україні. Не дивлячись на те, що у нас лише зароджується тривимірний друк, на даному етапі, технологія вже використовується в різних інженерних компаніях, а дешевші принтери стали популярні серед українських дизайнерів, які друкують сувенірну продукцію, прикраси, архітектурні макети, інженерні й технічні моделі. D3Ds Lab­ вже зробили ювелірні сканери, які можуть просканувати все до найдрібніших деталей. 

Зважаючи на те, що у сфері матеріалів для друку 3D принтерів постійно ведуться нові розробки, а сам друк стає набагато швидшим і дешевшим, його починають використовувати в найрізноманітніших сферах життя. Саме тому в найближчому майбутньому нас чекає суттєве переосмислення багатьох процесів виробництва. Очевидно, що речі стануть більш доступними та унікальними. Така функція може повністю змінити як світову економіку споживання, так і власне наше життя.