Skip to content

Як потрапити в топ Google Search: Ювелірні сканери D3Ds Lab­ – український hardware стартап

D3D

Минулого року Леонід та Денис Назаренко вирішили зробити сканер який може просканувати все до найдрібніших деталей, а сьогодні вийшли на виробництво серійних D3D-s ювелірних сканерів. Читайте про особливості та складності заснування hardware стартапу і як завоювати свою нішу та вийти на нові ринки.

Засновники: Леонід та Денис Назаренко

Рік заснування: 2020

Розташування: Київ, Україна

Website / Kickstarter

Леонід розпочав свою кар’єру на заводі імені Антонова в Києві, тож глибоко розуміється на металообробці та має широкий спектр інженерних дисциплін. Свою любов до точних наук він передав синові Денису, який розробив Start Menu X – меню в Windows для зручнішого запуску програм.

“Технології які ми використовуємо відрізняються від конкурентів. Наші 3D-сканери забезпечують високу роздільну здатність та мають низьку ціну”,­

– розповідає Денис.

Далі за допомогою 3D-принтерів можна створювати високоточні копії виробів будь-якої складності, а також скоротити час отримання майстер-моделей та виробничих витрат.

Особливості ювелірного сканера

Сканер D3D-s використовує технологію світлодіодних ліній, поєднуючи неймовірну точність та невисоку ціну. Завдяки математиці та високоточним алгоритмам, ювеліри можуть отримати точну 3D-модель. Роздільна здатність сканера становить 0,022 міліметрів, а отримати готовий результат можна протягом 7 хвилин.

D3D-s ­  – український 3D ювелірний сканер.

Ключові завдання 3D-сканування в ювелірній справі:

·      проєктування ювелірних виробів;

·      відновлення пошкоджених або втрачених виробів;

·      створення цифрового архіву.

Сучасні 3D-сканери та програмне забезпечення для обробки даних сканування пропонують простий інтерфейс, що дозволяє оперативно створити тривимірну модель у вигляді STL-файлу, відредагувати її та надрукувати на 3D-принтері або створити традиційним способом.

“Ми шукали свою нішу та знайшли свій ринок. Ювелірам потрібна висока роздільна здатність  ­– це наша цільова аудиторія”,– розповідає Денис про те, як вони з батьком започаткували стартап.

В команді працює 2 людини, що займаються збором і програмним забезпеченням та аутсорсери, які беруть участь у розробці. “В компанії баланс замовлень та кількості пристроїв які ми можемо виготовити, – каже Денис. –  Усі наші клієнти – іноземці з США, Канади, Німеччини, Великої Британії. Через те, що цього року ювелірний ринок просів на 30% із-за пандемії покупців було небагато, але в нас з’явився час проаналізувати ринок та поспілкуватися із замовниками.”

Торік стартап вийшов на показники які вони обіцяли своїм friends & family інвесторам, тобто вийшли в прибуток та закрили всі борги.

Чим відрізняються hardware та software стартапи?

“Я не знав, що hardware та software стартапи так сильно відрізняються і був вражений коли дізнався що Ілон Маск теж цього не знав”, – з усією серйозністю каже Денис, – це знання приходить з досвідом. Річ у тім, що коли ти робиш хардверний проєкт, то є така проблема: чим більше ти виробляєш, тим менше у тебе грошей. Тому що ти інвестуєш гроші в залізо і поки його не продаси – гроші не заробиш. Щоб збільшити виробництво потрібно весь час залучати інвестиції, виходить, що ти маєш робити дуже високу націнку та оборотність коштів.”

Денис привів життєвий приклад від Ілона Маска: якщо протягом 30 діб машина не продається – попадаємо на гроші, бо постачальникам обладнання потрібно заплатити, а машину ще не продали – грошей не отримали. Чим більше виробляєш машин, тим менше буде кэш-флоу.

 Таблиця порівняння hardware та software стартапів

*джерело

Різниця між hardware та software проста. Hardware стартапи розробляють фізичні продукти – software стартапи мають віртуальні продукти. Крім того, hardware компанії повинні створити повну версію 1.0, а потім вирішити, розробляти новий продукт або вдосконалювати існуючий. Однак, якщо продукт не працює належним чином, стартап відчує значну негативну реакцію з боку своїх клієнтів.

Software стартапи простіше. Вони можуть розробляти свою продукцію в ітераціях: починають з альфа-версії, мають приватну або відкриту бета-версію, а потім публічну 1.0. Більшість software продуктів на початку глючить, їх можна постійно вдосконалювати та розробляти.

Стартап D3D-s Lab зіткнувся з такою самою проблемою. Але зараз команда розробила нову версію сканера, яка буде простіша і дешевша в виробництві, тобто вони зможуть швидше повертати кошти та робити більшу націнку. На перші декілька місяців виробництва у D3D-s Lab в планах продавати 10 сканерів в місяць.

Наступний крок: Як стартап планує розвиватися?

“Той сканер який ми збираємося випустити влітку має повністю захопити ринок ювелірних сканерів – залишиться тільки наш!” – впевнено заявляє Денис. – Після того, як ми займемо нішу ювелірних сканерів у нас в амбіціях вийти на ринок стоматологічних сканерів. Нова технологія, розробка якої почнеться через місяць, буде забезпечувати дуже швидке сканування.”

Денис впевнений, що сканери від D3D-s Lab будуть найшвидші у світі. Вони вже зараз потрапили в топ у Google Search.

Кажучи про більш віддалене майбутнє, Дениса цікавить розробка технології, яка зможе запобігати зіткненню автомобілей та автоматичне керування. Завдяки 3D-картинці навколишнього світу система буде забезпечувати більш точну навігацію ніж системи побудовані на розпізнаванні 2D зображення. 

Технологію побудови тривимірного зображення за допомогою камер можна застосовувати в різних галузях. “Мені цікаво повернутися з hardware до software так, як в софті маю більший досвід, – ділиться Денис, – така компанія може швидше розвиватись, масштабуватись та дорожче коштує. Якщо займатися тільки залізом, ми будемо обмежені. Нам цікаво розробити технологію, яку можна ліцензувати, використовувати на різних пристроях і внаслідок цього продавати програмне забезпечення, збільшуючи капіталізацію компанії.”