Skip to content

Війна – каталізатор змін: Українські стартапи варті уваги

війна каталізатор змін

Багато українських технічних працівників не мали іншого вибору, аніж переїхати за кордон, до Польщі, Естонії чи інших країн. Перед війною ІТ-індустрія в Україні процвітала, і, здається, вона все ще тримається, працюючи приблизно на 80% від довоєнної потужності.

З усім тим, можливість працювати віддалено з будь-якого місця є неймовірною перевагою. Здобуті навички гнучкості, які допомогли ІТ-компаніям утриматися на плаву під час пандемії, тепер можуть дозволити їм вижити в умовах війни. Гарним прикладом є нещодавнє закриття раунду Series C онлайн-платформою для вивчення мов Preply, де їм вдалося залучити $50 млн інвестицій.

Патріотизм і згуртованість командних зв’язків, які виникли через труднощі, також є потужними силами, які підтримують багато команд. Сьогодні, озброївшись своїми ноутбуками, українські стартапери відчувають, що роблять свій внесок у збереження економіки України.

Глобальний вплив війни на стартапи

Війна в Україні остаточно змінила середовище стартапів, а інтерес до інвестицій тимчасово впав на 37% у всьому світі, пишуть в чеському Soulmates Ventures.

Зокрема, різко скоротилася кількість інвестиційних раундів. Згідно з березневим звітом Crunchbase, лише через 4 дні після початку війни в Україні відбулося падіння кількості раундів вдвічі.

Згідно з даними S&P Global Market Intelligence, вартість глобальних раундів венчурного фінансування, у липні 2022 року впала на 65,6%, а точніше до $21,78 млрд, тоді як кількість раундів зменшилася на 32,1%, порівнюючи з показниками минулого року.

Вимушена релокація стартапів

Війна в Україні збільшила прагнення впроваджувати новітні технології, які зроблять життя на війні легшим і безпечнішим та чудові продукти й застосунки, які продовжуватимуть змінювати світ.

Релокація команд, скорочення внутрішніх коштів та спад фінансових ринків, робота з бомбосховищ та коридорів, невизначеність закордонних замовників у майбутній співпраці, а також перехід деяких членів команди в ЗСУ  – це проблеми, з якими зіткнулись українські стартапери.

У рейтингу Global Startup Ecosystem 2022 пишуть, що через наслідки війни Україна вже опустилася на 16 позицій у порівнянні з 2021 роком. Війна загальмувала всі процеси, однак ІТ вижив. Проте, за даними звіту UVCA, ринок почав оживати: у 2022 році укладено 11 венчурних угод на суму $11,5 млн, три операції на ринку приватного капіталу на суму $4 млн і здійснено вісім екзитів на суму $135 млн.

7 українських стартапів які продовжують зростати

Як бачимо, український ринок і технологічні компанії залишаються цікавими. Тож в кого зараз хочуть інвестувати та які висхідні стартапи, попри всі складнощі, продовжують йти вперед, брати активну участь в ІТ-івентах та шукати інвесторів. 

Carbominer

carbominer.com 

Продукт. Унікальна розробка, де вуглекислий газ добувається безпосередньо з атмосферного повітря і далі може використовуватися у різних технологічних процесах.

За останні пів року взяли участь:

  • EIT Food Venture Summit.
  • Переможці Thought For Food Challenge.
  • Google SDG Demo Day Europe.
  • Фіналісти New Energy Challenge. 
  • EIT Food Accelerator Network in Bilbao, Spain.
  • Фіналісти Cleantech Camp accelerator.
  • Пітчили на Unicorn Pitches in Ukraine.

Примітно:

  • Приєдналися до Direct Air Capture Coalition.

Carbominer повернувся до повноцінної роботи в Києві наприкінці квітня. CMO Вікторія Осейко розповіла: “Відтоді, ми перезапустили першу та побудували другу машину для вловлення CO₂ з повітря, отримали декілька Letter of Intent з новими партнерами, випустили перший інвойс, отримали публікації на SIFTED i Forbes і були обрані одразу у кілька програм-акселераторів. Цього місяця проведемо перший пілот з корпоративним партнером, це дуже важливий для нас крок.”

Команда Carbominer розуміє, що в умовах війни отримати необхідне фінансування буде не просто, але вірять у свій продукт та не змінюють візію. “За 5 років ми бачимо себе у ТОП 5 Direct Air Capture стартапів у світі, до яких звертаються компанії з метою декарбонізації свого бізнесу. Ми хочемо залишити цей світ безпечним та екологічним місцем для майбутніх поколінь. І, дивлячись на всі наслідки війни для екології в Україні, ми ще більше переконались в цій місії”.

Сьогодні в бесідах з іноземними партнерами, розповідає Вікторія, відчувається повага до українських стартапів, які продовжують працювати попри перепони в бізнесі, закритий кордон та затримки з постачанням. І це справді заслуговує поваги.

Datuum.ai

datuum.ai 

Продукт. No-code платформа з інтеграції та управління даними. За допомогою штучного інтелекту Datuum дозволяє організаціям вилучити та семантично розпізнати, трансформувати й мігрувати дані та створити для них єдину базу даних. Платформа допомагає автоматизувати обробку даних, яку багато хто з дата інженерів досі робить вручну. Такий підхід зберігає компанії до 80% часу та ресурсів, а також дає змогу дата інженерам займатися насправді цікавими задачами, віддавши рутину штучному інтелекту.

За останні пів року взяли участь:

  • TechChill в Мілані.
  • Collision 2022 в Торонто.
  • Посіли друге місце на Unicorn Pitches від Startup.Network.
  • Lisbon Meetup для SaaS компаній. 

Примітно: 

  • Біздев Ірина Шимко виступила на SaaS Stock Local, Лісабон.
  • Біздев Ірина Шимко дала коментар Health Tech World, Великобританія.
  • Потрапили у шорт-лист у Hustle Awards, Великобританія.
  • Увійшли в TOP50 стартапів за версією Latitude59.
  • Увійшли до 19 найкращих стартапів, зареєстрованих у штаті Делавер за версією The Startup Pill.
  • Номіновані на Hustle Awards 2022 for Early-Stage innovation Award (UK).
  • Номіновані на Rising Star in the digital health field in the 2022 UCSF Health Hub Digital Health Awards.

Залучили інвестиції:

  • Від SID Venture Partners, $200K.

“Ми всі стикнулися цього року з поняттям war-life balance, а українські бізнеси тим паче, – ділиться PR-менеджерка Datuum Люка Лобарєва й розповідає про цілі компанії. – Як в молодого стартапу – в нас відбувається багато змін. За останні пів року ми познайомилися з різними ринками й сьогодні виділяємо для себе два основних: США та Європа. Наша візія за цей час стала чіткішою. Платформа Datuum покликана полегшити життя дата інженерів та надати додаткової вигоди бізнесу шляхом суттєвої оптимізації дата процесів.”

Datuum продовжує фандрейзинг та має на меті закрити Pre-Seed раунд, залучивши $2 мільйони. За останні пів року команда виросла до 23 співробітників та розширила діяльність на ще один домен. Окрім Healthcare та Automotive почали працювати та навчати свій AI даним з AdTech. “Ми значно покращили нашу платформу, додавши функціонал створення звітів. Також той функціонал, що ми вже запланували втілити збігається із запитами нових клієнтів, тож ми крокуємо в ногу з їхніми потребами,” – розповідає Люка.

Finmap

finmap.online

Продукт. Інструмент управління грошовими потоками, який дозволяє власникам бізнесу бачити стан своєї компанії без спеціальних знань у фінансах і вивчення складних систем.

За останні пів року взяли участь:

  • Третє місце на Startup Arena, Польща.
  • Пітчили на Unicorn Pitches in Ukraine.

Примітно:

  • Вже доступний додаток для IOS в AppStore.
  • Розширюються у Польщі та Туреччині.

В перші місяці війни команда Finmap зосередилася на двох речах – забезпечення безпеки команди та поточне становище компанії. ”Тож ми налаштували постійну комунікацію між членами команди. Вимірювали емоційний та психологічний стан, проводили регулярні дзвінки та говорили на позаробочі теми.  Люди – це те що допомагало нам триматись та працювати разом, – згадує CEO Олександр Соловей. – В перші місяці війни ми надали безкоштовний доступ до сервісу всім українським клієнтам. Також були на зв’язку з іноземними клієнтами та почали тестувати різні підходи у роботі з ними. Таким чином ми більше зосередились на експансії та роботі саме з міжнародними ринками.”

“У квітні ми запустили проєкт Finmap for UA volunteers — Save Ukraine, в рамках якого ми надаємо волонтерам та волонтерським організаціям безкоштовний доступ до сервісу Finmap.”

Олександр Соловей, СЕО Finmap.

Сьогодні Finmap вже повністю відновили роботу в Україні та продовжують розширення на ринки Польщі та Туреччини. Компанія наймає локальних спеціалістів в нових регіонах та працює над залученням міжнародних клієнтів. Наразі в Польщі сервіс Finmap використовує понад 100 компаній, також з’явилась інтеграція з найбільшими банками Туреччини.

Один з важливих напрямів який обрала компанія – це волонтерська діяльність, в якій беруть участь усі співробітники стартапу.

Таким чином Finmap допомагає волонтерам налагодити облік та звітність. Доєднатись до програми можна вже зараз. Разом із партнерами Finmap також відкрив кампанію зі збору коштів на безпілотник українського виробництва “Punisher”. Долучитись до збору можна на офіційному сайті.

INPUT SOFT

inputsoft.net 

Продукт. Оптимізація використання людських та технічних ресурсів та аналізу даних в аеропортах.

За останні пів року взяли участь:

  • Startup Village at World Aviation Festival 
  • Viva Technology 
  • Переможці Pitch-Competition “Startup BW Summit” в кластері Software & IT Security 
  • Півфіналісти Pitch-Competition “IT Арена”
  • Півфіналісти Pitch-Competition “How To Web”
  • Torino Cities of the Future Techstars Accelerator Demo Day.

Примітно:

  • Включення до списку «Стартапи місяця» Vestbee.
  • Включення до списку українських стартапів Startup Stash, за якими варто слідувати у 2022 році.

CEO та кофаундерка INPUT SOFT Анастасія Смик розповідає, що її команда ні на мить не думала, що варто зупинятися в роботі після початку війни. “Перше, що ми обговорили на зустрічі фаундерів, це те, що нам потрібно якнайшвидше виходити на міжнародний ринок,” – каже засновниця й додала, що згодом вони планують допомагати відновлювати авіаційну індустрію в Україні.

Зараз стартап активно спілкується з потенційними клієнтами по всьому світу та з інвесторами, адже в червні вони відкрили раунд інвестицій і планують закрити його до кінця 2021, крім того, INPUT SOFT почав співпрацю з аеропортом Турин/Італія та однією авіаційною компанією з Варшави/Польща.

“На всі конференції які ми відвідуємо ми почали привозити з собою модель літака «Мрія», яка показує те, що ми в компанії працюємо й надалі, не боїмося перешкод та готові відновлювати нашу авіацію вже дуже скоро.”

СEO INPUT SOFT Анастасія Смик.

Jiffsy 

jiffsy.co 

Продукт. Швидкий інтерфейс для мобільних пристроїв із рекомендаціями AI для модних брендів.

За останні пів року взяли участь:

  • Collision 2022 в Торонто.
  • Shoptalk 2022, Барселона.
  • Пітчили на Unicorn Pitches in Ukraine.

Примітно: 

  • Запустили новий вебсайт

Lawyerd!

lawyerd.net

Продукт. Рішення для реакції на порушення прав інтелектуальної власності в інтернеті. Продукт дозволяє автоматизувати процес подання скарг на порушників та, як наслідок, прискорити та спростити блокування нелегальних ресурсів.

За останні пів року взяли участь:

  • Torino Fashion Match 2022.
  • Torino Cities of the Future Techstars Accelerator.
  • Toolbox Coworking, Італія.
  • Пройшли програму Concordia Design.

Примітно: 

  • Стали членами European Legal Technology Association (ELTA).
  • З’явився перший клієнт в Італії.

CEO Ігор Макушинський, вважає, що для стартапу Lawyerd! не існувало іншого варіанту як продовжувати роботу. Його команда вірить в продукт і ставить все на кін в цьому процесі.

Після початку війни Lawyerd! втратили більшість клієнтів з України, однак ще раніше команда почала освоювати європейський ринок й зараз максимально прискорила цей процес. З вересня 2021 року Lawyerd! працює з Concordia Design на ринку Польщі, активно масштабуються в Італії та планують вийти на німецький і французький ринки вже в наступному році. 

“Засновників з України добре сприймають за кордоном та деякі програми допомагають з облаштуванням на новому місці роботи, – ділиться спостереженнями та планами Ігор. – Це було дуже динамічне півріччя, за цей період ми успішно закінчили програму в Techstars, встановили партнерство з Rarible, стали членом ELTA, розширили аудиторію клієнтів, створили нову версію продукту, відновили втрачених клієнтів та почали працювати з новими напрямами такими як захист прав стартапів та NFT напрямок”.

Zeely.app

zeely.app

Продукт. Мобільний додаток для просування бізнесу зі зручними маркетинговими інструментами для не маркетологів.

За останні пів року:

  • Залучити понад 6000 користувачів зі США, Бразилії, Мексики та Чилі. 
  • Підняли місячний дохід (MRR) до $12 000. Щомісяця цей показник зростає на 40%. 
  • Оптимізували метрики на 300%.
  • Пітчили на Unicorn Pitches in Ukraine.

Сьогодні більшість стартапів зосередились на експансії та роботі з міжнародними ринками, при цьому тримають зв’язок з українськими підприємцями та адаптують роботу під актуальні запити. Хоча війна в Україні змінила середовище стартапів, а інтерес до інвестицій тимчасово впав, інвестора, клієнти й партнери продовжують вірити в українські проєкти, підтримують і захоплюються їх стійкістю.