Skip to content

Datuum.ai: як дати раду своїм даним?

datuum

Скільки часу ви витрачаєте на виконання рутинних, відверто нецікавих завдань? Більшість свого робочого часу дата-інженери приділяють збору та сортуванню даних. Ці зусилля цілком можна було б інвестувати у креативнішу та ціннішу роботу. Як показує дослідження ІВМ, саме рутина слугує причиною вигорання та демотивації фахівців. Разом із тим, якісні дані є основою успішності будь-якого бізнесу. Через це автоматизація збору даних стала нагальною необхідністю для багатьох індустрій. Новітній шлях для розв’язання старої, проте все ще актуальної проблеми, пропонує український стартап datuum.ai. Наскільки ж ефективна ця інновація?

Засновники: Дмитро Жук, Леонід Нехимчук

Розташування: Corte Madera, California

Рік заснування: 2021

www.datuum.ai

LinkedIn / Facebook / Twitter 

Підступна рутина та інновації 

Як зазначалося вище, збір і упорядкування даних — початковий, але найважливіший процес в системі прийняття рішень для будь якого бізнесу. На думку експертів, сьогодні можливості науки про дані використовуються не у повному обсязі. Її потенціал значно вищий і здатний надати бізнесу безмежний простір для розвитку. Але проблема полягає у тому, що приблизно 80% даних усього світу є неструктурованими. Вони зберігаються у різних форматах, тому певна інформація залишається неосягнутою. Оскільки бізнес має у розпорядженні не всі існуючі дані, ефективність його діяльності суттєво зменшується.

На жаль, ринку не вистачає фахових дата-інженерів. Крім того, вміння та знання багатьох спеціалістів не повністю відповідають вимогам компаній.

Ці два значущих фактори не дозволяють бізнесам досягати максимальних результатів. Втім кожна задача має своє рішення. Останнім часом збільшується кількість стартапів, які пропонують технології для автоматизації збору та класифікації даних. Одним із помітних проєктів є datuum.ai. Як саме він вбиває рутину та підштовхує бізнес?

Швидше, краще, ефективніше

Серійний підприємець і дата-інженер Дмитро Жук на своєму досвіді знайомий з проблематикою роботи з даними. Його давно турбувало, що значну кількість часу необхідно витрачати на впорядкування сирої інформації, адже цю увагу можно приділяти детальній аналітиці. Тоді кропіткий процес нормалізації даних проводився тільки вручну. Тож Дмитра охопило сильне бажання автоматизувати цей процес. Власне, так виник стартап datuum.ai. Трохи згодом його кофаундером став Леонід Нехимчук, який також цікавився автоматизацією управління даними. За рік команда datuum.ai зросла до 13-ти фахівців.

Як це працює?

Технологія показує успішні результати, оскільки працює на базі штучного інтелекту та машинного навчання. Система розпізнає дані у різних форматах як таблиці типу .xls., .json, .xml та ін. з різноманітних систем CRM, ERP і т.д. Далі штучний інтелект аналізує та систематизує їх. Дані отримують теги та пізніше розподіляються по відповідним колонкам фінальної таблиці бази даних. При цьому AI від datuum.ai чітко відрізняє імена людей, назви юридичних осіб, географічні назви, номери рахунків і багато іншого. Надалі аналітик оцінює якість обробки даних. Зазвичай цей рівень розпізнавання 86-92%. За необхідністю нерозпізнані дані можно відкоригувати вручну. Варто зазначити, що технологія запам’ятовує всі дії користувача та наступного разу розпізнає дані значно краще. Так, чим частіше використовується datuum.ai, тим краще платформа персоналізується під вимоги власника та стає розумнішою. При цьому, всі дані, занесені до системи, є захищеними та залишаються конфіденційними.

datuum.ai use cases.

Аби АІ-модель швидше пристосувалася до даних нового клієнта, datuum.ai може довчити AI моделі враховуючи специфіку конкретної індустрії і клієнта. Слід також зазначити, що datuum.ai сьогодні розпізнає дані англійською, але вже готовий розпізнавати і інші мови світу.

Загалом технологія datuum.ai автоматизує близько 80% роботи дата-інженера. Завдяки цьому суттєво заощаджується не лише час, а й бюджет проекту. Разом з тим, дата-інженери можуть приділяти більше уваги цікавішим і нерутинним завданням. У стартапі зазначають: нова технологія не скоротить робочі місця, навпаки — вона дозволяє дата-інженерам професійно розвиватися, не відволікаючись на механічну роботу.

Унікальністю datuum.ai можна вважати застосування нейронних мереж і штучного інтелекту в менеджменті даних. Такий базис надає технології низку відчутних переваг і дозволяє їй бути ефективною для будь-якого бізнесу.

Наразі платформа має перших клієнтів. Здебільшого сьогодні datuum.ai використовують підприємства із сфери охорони здоров’я та ветеринарії.

Стартап в Україні, або Інновації під обстрілами

Ірина Шимко, директорка з розвитку у datuum.ai ділиться: «З початком повномасштабної війни на створення продукту команда змогла приділити значно менше часу, ніж планувалося. Гострою проблемою стало те, що більшість співробітників проживали у Харкові. Тож переїзд став життєво необхідним завданням. Так кінець лютого та фактично весь березень стали періодом релокації колективу. Та все ж, стартап не застряг у паузі. Вже наприкінці березня виникла потреба у збільшенні команди. Її поповнили ще 4 профі. Зараз більша частина працівників розмістилася на Заході України».

Крім того, творці стартапу активно долучилися до волонтерського руху, так довелося ділити свій час на роботу над проєктом.

Зараз команда працює над розробкою нових можливостей datuum.ai. Головною метою також залишається залучення нових клієнтів та розвиток маркетингу.

Українські стартапи: як далі виживати та розвиватися?

Час військової адаптації позначився на фінансових справах. У березні довелося призупинити процес пошуку фінансування. Інвестори, які раніше виявляли інтерес до проекту, вирішили за краще тимчасово заморозити намічену співпрацю. Велика кількість вкладників зараз не виявляє палкого бажання вкладати гроші в українські стартапи. Причина в ризиках, які принесла із собою війна. Втім, проекти з представництвами за межами України все ще мають гарні шанси на фінансування.

Команда datuum.ai.

Все ж, Україна залишається темою №1 на Заході. Ті, хто не готові допомогти грошима, залюбки підтримують іншими ресурсами. «Війна — не привід опускати руки, — каже Ірина Шимко — Сьогодні ми бачимо велику підтримку українських стартапів з боку іноземних організацій». Команда datuum.ai взяла участь у 3-х конференціях. На подіях були також присутні інвестори, які дуже тепло ставляться до України та бажають допомогти: дехто ділиться контактами, дехто — цінними порадами, а хтось виділяє певні кошти. Крім того, існує чимало спеціальних програм для підтримки українських стартапів. Datuum.ai вже зміг попрацювати з деякими програмами та отримати підтримку. Ірина радить стартаперам звернути увагу на програми таких організацій, як Unicorn Battle, Startup Grind.

Як зазначає Ірина Шимко, зараз світ набагато більш відкритий для України. Стартаперка закликає не сумніватися та пробувати свої сили. Наразі не так важливо, наскільки великий грант пропонується, головне — не зупиняти роботу над проектом. 

Datuum.ai вже вдалося залучити ангельські інвестиції. Зараз компанія продовжує фандрейзинг.

Ірина радить іншим стартаперам не зупинятися та не чекати на встановлення миру. «Попри війну повертайтеся до бізнесу, ви прийшли у нього не для того, щоб боятися, а щоб реалізувати свою ідею, — наголошує вона — Тож вставайте і продовжуйте робити власну справу. Так ви допоможете і собі, і своїй країні. Я вірю, що українські стартапи ще проявлять себе. Якщо почали — треба продовжувати».

Люка Лобарєва, PR-менеджерка проєкту також закликає стартапи не збавляти темпи та повертатися до роботи. Така необхідність пов’язана з вітчизняною економікою, яка сильно потерпає від війни. Крім того рішення та продукти, які пропонують стартапи стануть в нагоді і українському бізнесу. «Ми думали що ще можемо зробити, щоб наблизити нас до перемоги і вирішли продовжити робити те, що можемо зробити найкраще – допомогти українським компаніям швидше відмовитися від російського ПЗ, зробивши процес екстракції, консолідації та міграції даних швидким». Річ у тім, що тривалий час бізнес користувався ІТ-технологіями російського виробництва. Тому перед вітчизняними розробниками постала ще одна важлива та навіть стратегічна задача — замінити російську цифрову продукцію і сьогодні вже запровадили багато ініціатив з пошуку альтернативи. Такий переїзд в великих компаній може займати роки, але AI технології зможуть це пришвидшити.

Вишиванка — не єдиний прояв патріотизму. Де б ви не були, вкладайтеся у свою Батьківщину, адже креативна дипломатія нерідко виявляє дивовижну ефективність.