Skip to content

Lawyerd! Захист прав інтелектуальної власності – в автоматичному режимі

Lawyerd cover

Харківський стартап захищає права інтелектуальної власності в інтернеті без зайвого клопоту для користувача, бо все робить за автоматичним алгоритмом. Продукт має велике значення для ринку NFT, малого та середнього бізнесу, адже немає конкурентів у цьому сегменті. За словами засновників Lawyerd!, наразі вони прагнуть розширювати команду й тісно співпрацювати зі стартапами, адже захист прав інтелектуальної власності в Інтернеті стає дедалі важливішим для молодих компаній, оскільки це  зберігає не тільки гроші стартапу, а й інтерес інвесторів.

Засновники: Ігор Макушинський, Ігор Хлудов

Розташування: Україна, Італія, Польща 

Рік заснування: 2020

Website / LinkedIn / Telegram

Захист прав стартапу – позитивний індикатор для інвесторів

Захист прав інтелектуальної власності стартапу – базис, який повинен бути реалізований незалежно від часу створення компанії. Тим часом в умовах війни це стало критично важливим ще й з точки зору передачі прав при оформленні угод з продажу компанії іноземним інвесторам. Права повинні бути чітко структуровані та надійно захищені – переконаний фаундер Lawyerd! 

«Зараз, коли економіки світу стикаються з найбільшою кризою за останні декілька десятиліть, а інвестори втрачають кошти в традиційних активах, процес отримання інвестицій для компаній на ранніх стадіях став ще більш важким. Також інвестори стали більш обачливими, а для отримання інвестицій необхідно показати рівень захисту продукту на всіх стадіях розробки. Не менш важливим є наявність прав на ТМ, логотип компанії, дизайн сайту та маркетингові матеріали», – зазначає Ігор Макушинський. 

Хто найбільше потерпає від порушення прав?

Наразі першу сходинку розділяють між собою NFT та стартапи – вони найменш захищені та найбільш вразливі до порушень прав. А найголовніше, що майже ніхто з цих двох сегментів не знає, як захищати свої обʼєкти прав інтелектуальної власності.

Найбільш важливим, на думку засновника Lawyerd!, є захист саме copyright напрямку. Права тут автоматично захищаються з моменту створення об’єкта, однак ви повинні належним чином підтвердити факт створення саме вами та у відповідний проміжок часу.

Команда Lawyerd!

У цьому напрямку ви можете захистити все, що має належне вираження (дизайн сайту, логотип, літературний витвір, зображення тощо). Крім цього, для захисту copyright в різних юрисдикціях існують законні інструменти для швидкого та ефективного захисту прав, як, наприклад, Digital Millennium Copyright Act (DMCA) – закон, що доповнює законодавство США в галузі авторського права директивами, які враховують сучасні технічні досягнення у галузі копіювання та розповсюдження інформації.

«Ми брали участь у декількох стартап-програмах і я не буду говорити де, однак ми бачили майже 100% копії продуктів конкурентів у деяких стартапах. На етапі залучення інвестицій, під час Due diligence, у цих компаній виникали проблеми й вони або швидкоруч переробляли продукт, або втрачали інвестора й репутацію», – каже Ігор Макушинський. 

Історія Lawyerd!

На сьогодні Lawyerd! працює в трьох країнах: Україні, Польщі та Італії. А почалося все у 2020 році. Тоді Ігор Макушинський працював у компанії з розробки ігор та займався захистом інтелектуальних прав в інтернеті, оскільки компанія мала захищати свої розробки від конкурентів та порушників, які прагнули отримати персональні дані користувачів ігрових проєктів. Ігор попрацював там 7 років і зрозумів: щодня він та його колеги роблять чимало типових завдань, які на 99% ідентичні, водночас змінюються тільки деталі запиту, тож йому захотілося оптимізувати цей процес, щоб передусім допомогти самому собі з напливом роботи. Так він та майбутній кофаундер Lawyerd! Ігор Хлудов, який працював у сфері захисту даних, розробили продукт, який допомагає правовласникам автоматично захищати права інтелектуальної власності.

Вони почали з участі в програмі Гаазького інституту інновацій в праві, де спочатку перемогли на локальному рівні в Україні, а потім і на міжнародному, коли представляли Україну на світовій арені та вперше за час існування програми саме українська команда посіла перше місце. Після цього засновники Lawyerd! почали активно працювати над отриманням Product-market fit. Відтак у стартапу з’явилися перші клієнти – якраз та компанія, в якій колись працював Ігор Макушинський. Потім Lawyerd! відкрили нові ринки, зокрема, Hardware Products і почали співпрацювати з такими міжнародними компаніями в Україні, як Philips та Husqvarna. 

«У них проблеми виникали, в першу чергу, через несанкціонований продаж продукції, продаж контрафактної продукції та демпінг цін. Ми почали працювати з ними, отримали перших клієнтів в Україні й наступним кроком стало завоювання компанією європейського ринку. У жовтні 2021 року ми відкрили представництво у Вроцлаві та отримали перших клієнтів у Польщі. Пізніше ми були обрані програмою Techstars, куди проходить менш як 1% компаній – це стало для нас великою радістю та досягненням», – розповідає Макушинський. 

Завдяки Techstars фаундери Lawyerd! отримали цінний business-connection, знайшли багатьох партнерів під час проходження програми, у тому числі познайомилися з менторами, які працюють з компанією й надалі інвестуватимуть як ангели в їхній стартап. 

Чим Lawyerd! кращі за конкурентів?

З точки зору захисту прав інтелектуальної власності на ринку представлено тільки дві компанії, які здійснюють це автоматично – Red Points та Corsearch. Але вони не працюють з малим та середнім бізнесом, NFT та стартапами. До того ж місяць їхньої підписки коштує від $2500 тисяч і вони займаються тільки видаленням порушуючого контенту, пояснює Ігор Макушинський. Тим часом Lawyerd! надає повний цикл захисту з моменту створення продукту до моменту релізу. До того ж на сьогодні конкуренти українського стартапу охоплюють тільки 10% ринку, тож із цих же причин переваги Lawyerd! полягають у мобільності та ширшому дотику клієнтів.

Засновники Lawyerd! Ігор Макушинський, Ігор Хлудов. Переможці Innovating Justice Award 2021.

Тож найближчими 6 місяцями плани у команди такі: тестування ринків стартап-компаній та NFT, укладання партнерства з Techstars, запуск POC з Rarible, в той самий час стартап прагне у листопаді закрити раунд та поглинути згадані вище два ринки.

Також на сьогодні стартап працює над розширенням команди й шукає нових людей, що посилять деякі напрямки проєкту. 

Поради під час війни

Найважливіше та найскладніше в перший період війни – організувати роботу команди. Саме тому у Lawyerd! вирішили, що читатимуть новини тільки після робочого дня, тому що отримання інформації – це добре, але це не дає результату, плюс підвищує рівень тривожності. Другий момент, із яким зіткнувся стартап – релокація частини співробітників із Харкова до центральної України. 

Разом із тим, у Lawyerd! переконані, що зараз, коли у світі прикута максимальна увага до України, стартапам потрібно скористатися цим моментом, щоб залучити нових інвесторів та партнерів.   

«Інтерес до України згодом падатиме, тому потрібно користуватися моментом, надалі працювати й вірити в те, що ви робите – не опускайте руки, бо опустити руки ми завжди встигнемо».

Стверджує Макушинський.

Наостанок Ігор дає поради звичайним користувачам інтернету, які прагнуть захистити свої інтелектуальні права. Так, по-перше, необхідно надійно зберігати вихідні файли з обʼєктами прав. По-друге, треба отримати документи, які підтверджують факт створення (Trusted Digital Evidence) матеріалу. Створити такі сертифікати можна в системі Lawyerd! за 10 хвилин.

Наприклад, ви створили зображення. Ваші права на нього виникли з моменту створення, але для того, щоб підтвердити це, ви завантажуєте оригінальне зображення до Lawyerd!, система формує унікальний хеш, імпортує його в блокчейн і генерує сертифікат, в якому зазначено, що ви – саме та людина, яка створила даний продукт у визначений проміжок часу. Після цього правовласники можуть перейти до нас на сайт і перевірити справжність сертифіката й використовувати його в комунікації з різними організаціями, державними органами влади та інвесторами.

Тому дбайте про безпеку Ваших прав інтелектуальної власності сьогодні, щоб запобігти виникненню проблем у майбутньому та отримати результат, якого ви заслуговуєте.