Skip to content

USF надалі працює – задля збереження та розвитку стартап-екосистеми України

USF Cover Ucluster

Війна – це важкий виклик для економіки країни. Водночас економічний фронт у цій війні є таким самим важливим, як і військовий. Тож дуже важливо зробити все, щоб зберегти колективи, робочі місця та бізнес-процеси. Це стосується і стартапів, адже вони є надією української економіки та рухають країну вперед, стверджують в Українському фонді стартапів. Там додають: за нинішніх непростих часів вони повсякчас закликають міжнародних партнерів підтримувати українські стартапи, а отже, розбудовувати економіку країни. Як саме зараз працює USF, чи змінилася стратегія інвестування та які короткострокові плани ставить перед собою Фонд – далі в матеріалі.

Директор: Павло Карташов

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2018

Website / LinkedInFacebook / YouTube

99% українських стартапів потребують фінансової підтримки

До початку повномасштабної війни, яку росія розв’язала проти нашої держави, USF надав українським стартапам понад 250 грантів на суму понад 6.3 мільйонів доларів. 

Упродовж перших тижнів війни Фонд провів онлайн-дослідження екосистеми – Startup Voice за участю 150 засновників українських стартапів. Респонденти відповідали на запитання про можливості продовження своєї діяльності, зокрема, необхідність релокейту, потреби у фінансуванні та інвестиціях, подальші плани розвитку проєктів.

Результати дослідження дали змогу проаналізувати актуальний стан української стартап-екосистеми. Зокрема, щодо локації команд стартапів: 71% залишились в Україні, 28% – наразі частково за кордоном і лише 1% – повністю виїхали з країни.

У дослідженні йшлося, що українські стартапи намагаються адаптуватися до нових умов роботи під час воєнного стану і докладають чималих зусиль, аби зберегти працездатність бізнесу та не припинити свою роботу. Результати виявилися такими: 24.3% опитаних стартапів – надалі працюють, 46.7% – частково працюють (переважно віддалено), 28% – не працюють зовсім, 1% – змінили сферу своєї діяльності.

Та переважна більшість опитаних стартапів (99% респондентів) зазначили, що потребують фінансової підтримки.

«Тоді ж Фонд запустив ініціативу, яка полягає у розміщенні та пошуку допомоги на платформі SaveUAStartups. Це інтерактивна мапа, яка постійно оновлюється, допомагає метчити види допомоги з тими стартапами, хто її потребує. На платформі можна заповнити форму як партнерам / спонсорам, так і стартапам, вказавши, який саме вид підтримки є можливість надати / отримати», – зазначає Павло Карташов.  

Безкоштовні менторські сесії для стартапів від Фонду 

Нині USF надає можливість отримати безоплатні менторські сесії від експертів Фонду для українських стартапів. Індивідуальні менторські сесії проводяться за такими напрямками: штучний інтелект, промисловість, фінанси, логістика, NFT, охорона здоров’я, блокчейн, кібербезпека, електронна комерція, маркетинг, бізнес-моделі, PR та комунікація, планування, стратегічне партнерство тощо. 

На початку квітня USF спільно з Baltic Sandbox організували онлайн-івент UKRAINIAN WOMEN-LED STARTUPS, який об’єднав найкращі українські стартапи, де ключові ролі відіграють жінки (як фаундерки чи як менеджмент). Програма заходу складалася з дводенного інтенсивного онлайн-буткемпу від знаних міжнародних та українських експертів. Під час івенту обговорювалася підтримка стартапів в умовах воєнного часу, індивідуальне менторство та підготовка до пітчів. Захід завершився онлайн-пітчингом, де 15 команд стартапів представили свої продукти міжнародним і українським інвесторам.

Також Фонд спільно з партнерами регулярно проводить: онлайн-лекції для стартапів, воркшопи, Q&A сесії з експертами, буткемпи. Зокрема, у квітні USF спільно з The European Innovation Council Accelerator та Міністерством освіти та науки України провели онлайн-захід, в рамках якого представникам української стартап-екосистеми розповіли про європейські можливості фінансування. 

Перемовини з донорами та асоціаціями тривають 

Український фонд стартапів разом із партнерами нещодавно провели відбір стартапів для участі в найбільших технологічних подіях світу – Viva Technology у Франції та Collision 2022 в Канаді, а також TechBBQ 2022 у Данії.

Наприкінці червня 14 українських стартапів уперше взяли участь у французькій технологічній конференції Viva Technology – одній з найбільших європейських стартап-подій. На заході Україна також представила унікальний правовий та податковий простір Дія.City, що має одні з найкращих у Європі умови для IT; українські перемоги на кіберфронті та візію майбутнього, в якому Україна здатна стати потужним європейським IT-хабом. 

Collision 2022 в Канаді.

Наразі планується організація участі українських стартапів у Web Summit (Лісабон, Португалія), CES (Лас-Вегас, США) та Slush (Гельсінкі, Фінляндія). 

Фонд надалі розширює можливості для підтримки українських стартапів, особливо в період війни. На сьогодні проведено переговори з багатьма міжнародними інституціями, донорами та асоціаціями, серед яких: EIB, EBRD, EIC, WNISEF, USAID, CRDF та інші.

Найближчі заплановані події USF – Pre-acceleration program Microsoft for Startups (двомісячний fast track для B2B стартапів, у яких є SaaS рішення), Science&Business Startup Hackathon, онлайн-хакатон «Стартапи молодих учених: від ідеї до реалізації», Програма стартап-школа-інкубатор-акселератор. 

Крім того, на сторінках Фонду в соціальних мережах публікується корисна інформація під рубриками «Стартапи під час війни» та «Стартап-можливості». Це дає змогу партнерам, інвесторам та стейкхолдерам екосистеми відстежувати релевантні події для стартапів.

Чимало команд стартапів долучилися до захисту держави

Велика частина команд стартапів із початком війни приєдналася до Збройних сил України, територіальної оборони та ІТ-армії. Інша частина людей допомагають фінансово чи медійно, волонтерять. Одні стартапи роблять всі свої сервіси безкоштовними для користувачів, інші – активно створюють нові платформи, маркетплейси або діджитал-проєкти, де об’єднуються ті, хто готовий надавати допомогу й ті, хто її потребує.

«Не варто думати, що стартап-екосистема паралізована. Навпаки. Понад 70% стартапів залишилися в Україні. Вони максимально мотивовані, щоб надалі реалізовувати свої проєкти. Зараз їм вкрай необхідна підтримка та інвестиції. Тому ми закликаємо міжнародних партнерів підтримати українські стартапи та об’єднувати зусилля для того, щоб не спинити розвиток інноваційного потенціалу України».

Каже Павло Карташов.

Згідно з опитуванням Асоціації IT Ukraine, з перших днів війни майже 2% ІТ-фахівців галузі, які мали військовий досвід, долучилися до лав ЗСУ. У деяких невеликих компаніях із колективом до 200 осіб, до армії приєдналися 20% фахівців.

ІТ-спеціалісти активно долучаються до боротьби в інформаційному просторі, у галузі кібербезпеки та підтримці об’єктів критичної інфраструктури працюють 5% фахівців галузі. При цьому є компанії, де майже 100% фахівців працюють у кібервійську. 

Зараз USF підтримує стартапи з акцентом на обороні та відновленні 

Український фонд стартапів на період воєнного стану не може підтримувати активно стартапи фінансово. Це зумовлено, зокрема, й спрямуванням коштів Фонду на потреби української армії.

Однак на сьогодні Фонд надалі фінансує стартапи, з якими було укладено договори, а також ті проєкти, які затвердила Наглядова рада Фонду. Водночас Український фонд стартапів тимчасово призупинив приймання та оцінювання заявок стартапів на участь у Грантовій та Акселераційній програмах Фонду. Таке рішення зумовлено впровадженням дієвих грантових програм в умовах воєнного стану, що спрямовані на підтримку проєктів, які відповідають першочерговим потребам держави. Ідеться про нову програму грантової підтримки проєктів подвійного призначення: для підвищення обороноздатності країни та післявоєнної відбудови країни.

Ключова особливість цієї програми — можливість отримати безповоротну фінансову допомогу від держави для проєктів з критично важливих на цей час індустрій:

  • оборона
  • кібербезпека
  • охорона здоров’я
  • освіта
  • інфраструктурна відбудова

Нова грантова програма одночасно задовольняє три потреби:

  • закриття витрат на розвиток проєкту;
  • надання доступу до найкращих менторів та експертів;
  • підвищення обороноздатності країни та сприяння її швидкій післявоєнній відбудові.

Грант надається у розмірі до $35000, з яких $25000 доларів спрямовуються на діяльність заявника, а до $10000 доларів – на оплату послуг Акредитованого Акселератора.

Важливо також наголосити, що відбір проєктів відбуватиметься на конкурсній основі: профільні експерти будуть оцінювати заявки на постійній основі.

Грантова програма USF реалізується спільно з Міністерством освіти та науки України, а також представниками Міністерства цифрової інформації України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства економіки України, Міністерства енергетики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного концерну «Укроборонпром».

Український IT-сектор – рятувальне коло для економіки 

Українські стартапи у 2021 році залучили рекордні $832 млн інвестицій, що на 45% більше, ніж позаторік. Загалом, ІТ-індустрія України забезпечила рекордні $2 млрд експортних надходжень у першому кварталі 2022 року. І це попри воєнний стан, мобілізацію, вимушену релокацію бізнесу та команд, стверджують в USF. По суті, саме під час війни IT-індустрія України побила історичний рекорд експорту. Аналогічний показник у 2021 році становив $1.44 млрд. Загалом, у 2021 році (за даними платіжного балансу НБУ) ІТ сектор приніс близько $7 млрд до України від експорту послуг. Таким чином обсяг ІТ-експорту збільшився на 28%.

За останні роки українська ІТ-індустрія переросла на справжнього потужного економічного гіганта. Так, разючі темпи зростання, запуск спеціального режиму “Дія.City”, визнання у всьому світі, суцільна цифровізація – все це мало принести колосальні результати, але, на жаль, розпочалась війна.

З усім тим, ІТ-індустрія наразі чи не єдина галузь, яка має можливість працювати майже на повну потужність.

Більшість стартапів адаптувалися до нових реалій 

Успіх українських стартапів показаний в отриманих інвестиціях, відборах до акселераторів і міжнародному визнанні. У 2021 році багато українських стартапів досягли успіху: вітчизняний масштабний стартап Grammarly досягнув оцінки $13 млрд; такі технологічні гіганти, як Amazon, Glovo, Revolut та Solarisbank, відкрили свої офіси в країні, а ІТ-індустрія вражала темпами зростання (20-30% щорічно).

ІТ-компаніям вдалося досить швидко адаптуватись до нових умов роботи, тому що більшість мали антикризові бізнес-плани. Ще до початку війни певна частина фахівців виїхала зі східних областей. Зараз більше ніж 70% ІТ-фахівців працюють у безпечних регіонах України, інші 16%, переважно жінки, працюють за кордоном.

Переважна більшість компаній повністю відновили та продовжують свою роботу, від 50% до 80% спеціалістів залучені до виконання проєктів клієнтів.

Завдяки цьому галузь залишається фінансово стабільною, адже 77% компаній більшою мірою зберегли майже всіх клієнтів та обсяги своїх контрактів.

Стартапи стануть дуже популярними після перемоги  

Українські стартапи відіграватимуть важливу роль у післявоєнному відновленні економіки, адже вони стануть основою для формування нової української економіки майбутнього.

«Після нашої перемоги Україні вкрай необхідні будуть смартрішення, тож стартапи будуть затребувані, як ніколи. Інноваційні рішення дадуть Україні шанс на нове майбутнє економіки у післявоєнному відновленні. На цьому і треба концентрувати сьогоднішні зусилля».

Додає Павло Карташов.

Попри те, що USF призупинив видачу нових грантів по основних грантових програмах Фонду, а відповідно й пітчі в рамках таких програм, команда сфокусувалася на широкій візії планування роботи та активностей Фонду: в тому числі для покриття післявоєнного періоду та відновлення країни. Саме тому Фонд розпочав співпрацю з міжнародними гравцями екосистеми та активно працює над запуском нових ініціатив, про які буде анонсовано згодом.

Разом із тим, Фонд спільно з партнерами готує до запуску нові проєкти з огляду на нинішні реалії, які будуть включати як фінансову, так і нефінансову підтримку українських стартапів.

Україна – у ТОП-50 світового рейтингу стартап-екосистем

У щорічному рейтингу стартап-екосистем Global Startup Ecosystem 2022, Україна входить до п’ятдесятки найкращих. У Європі Україна посідає 30 місце. Водночас Київ на 23 місці в рейтингу 25 найкращих у світі міст для маркетингу та продажів, програмного забезпечення та даних.

В USF переконані, що після перемоги українські рейтинги значно зростуть. Для цього, навіть в умовах війни, Фонд намагається всіма можливими способами допомагати стартап-індустрії України триматися на плаву.

Попри складні умови, чимало українських стартапів надалі розвиваються й наша локальна екосистема стартапів може бути прикладом і для інших країн.

«Ми хочемо одного – щоб стартап створювався, розвивався та залишався в Україні, щоб першими переваги від нього отримували українці, а також, щоб про нас говорили як про державу інноваторів – стартап-націю. Українські стартап-проєкти мають шанс на глобальний успіх. У нас є таланти. Про них уже знає весь світ. І ми робимо все для того, щоб вони не шукали фінансування за кордоном і щоб їм було комфортно працювати саме тут», – резюмує Павло Карташов.  

Окрім врегулювання питань інтелектуальної власності та фінансової підтримки стартапів, важливо також створювати в Україні інноваційну інфраструктуру, яка стане своєрідним магнітом для ключових гравців та їхнього досвіду, зауважують в USF.