Skip to content

Топ IT кластери України: Дніпро ІТ Кластер

Дніпро є четвертим за кількістю населення містом в Україні, а  також центром високотехнологічних галузей, освіти, машинобудування, та металургії. Зростання сегменту інформаційних технологій дозволило Дніпру бути серед п’яти ключових міст, котрі формують ІТ-індустрію України.

На сьогодні ІТ-громада Дніпра налічує 378 IT-компаній та 16 тис. фахівців. Середньомісячна зарплата становить 1650 доларів, що на 18% нижче, ніж у харківському кластері (2025 доларів). Згідно з поточною динамікою зростання, очікується, що до 2025 року кількість ІТ-спеціалістів в регіоні збільшиться вдвічі, насамперед завдячуючи вищим навчальним закладам, кількість студентів технічних спеціальностей в яких становить 13 900 осіб. Випускники та науковці Дніпра цінуються у всьому світі, особливо у таких галузях як: космічна індустрія, створення енергоощадних та екологічно чистих технологій у гірничій справі, металургії, хімічній промисловості, будівництві, сільському господарстві. Розмовляючи про освіту, потрібно винести до уваги наступні ІТ-школи: Noosphere Engineering School, IT Step, Hillel, Skills Up, Academy IMT, та інші.

Дніпровська область є одним з провідних ринків праці в Україні, де проживає 1,5 млн осіб економічно активного населення. Якщо казати про ІТ-фахівців, то серед них 73% – індивідуальні підприємці, а решта – штатні працівники. Близько 13200 фахівців з інформаційних технологій залучені в аутсорсингу сектору розвитку програмного забезпечення, створюючи майже 8% валового ІТ-продукта України. В місті діють такі великі компанії як: SoftServe, Luxoft, ISD, Yalantis, Ciklum, AMC Bridge, Apriorit. Дніпро також є другим за кількістю науково-дослідних центрів в Україні, де такі компанії як Siemens, Sitecore, Oracle, Transferwise, вже відкрили свої центри. 

У 2019 році IT Dnipro Community разом з Соціологічною агенцією Fama презентували Дослідження IT ринку Дніпра та області, де було визначено основні показники та характеристики, економічний ефект, оцінка сильних та слабких сторін ІТ-індустрії. Згідно з дослідженням, у Дніпрі  майже 97% ринку припадає на малі та середні компанії з чисельністю персоналу до 200 осіб. Основними напрямками, за якими працюють ІТ-компанії Дніпра, це сервісне обслуговування (63% компаній), продукт (20%), стартапи (9%), сервіс і продукт та глобальні внутрішні центри (8% компаній). Хоча кількість продукт- та стартап-компаній становить лише близько 30% від загальної кількості, Дніпро є домівкою таких продуктових компаній, як-от SiteCore, WIX, Playtika, Healthjoy, Startups 7Civenty, Techery, CandyGrill, Murka. Серед деяких більш цікавих стартапів, Firefly Aerospace, хоча технічно це не ІТ-стартап, має половину своїх співробітників, які базуються в Дніпро. Firefly розробляє сімейство ракет-носіїв для космічної галузі. За підсумками дослідження оборот IT-індустрії у 2018 році склав біля $450 млн, за прогнозами, у 2025 році цей показник збільшиться до $1,1 млрд. Варто зазначити, що згідно Дослідження кожен з 16 тис. ІТ-спеціалістів працюючих в ІТ-сфері в середньому створили 3 додаткових непрямих робочих місць.

Сотні зацікавлених професіоналів – технічних директорів, інженерів, ІТ-фахівців, керівників підприємств можна зустріти на численних конференціях, форумах та семінарах які проходять у місті. Основні та наймасштабніші з них — це ITEM, RunIT, TechFest, IT Weekend, Logeeknight, IT Dnipro Conference, BestRoboFest. Не обійшло стороною Дніпро й заснування коворкінгів, які активно розвивають дніпровське ІТ-ком’юніті, виділимо три з них: Coworking 365 та SoftWork.

Сучасний Дніпро активно перетворюється з металургійного центру на інноваційне ІТ-місто. Окрім бізнесу, цьому сприяє активна співпраця влади міста й Агентства розвитку Дніпра. Зовсім нещодавно з’явився проєкт «Інноваційний бізнес-парк», який планують запустити до кінця 2022 року. Його загальна площа складе 61,4 га. З них 5,6 тис. кв.м виділено під ІТ-сектор. На території Індустріального Парку планують побудувати офісні приміщення, хаби, зони відпочинку, паркування та житлові будівлі. Серед функціонального призначення парку відмітимо виготовлення дронів, робототехніки.

Найбільший центр Придніпров’я, одне з найкрасивіших міст України — Дніпро, завжди був одним з найпривабливіших місць для інвестицій в Україні. ІТ-сектор отримав значну користь від високотехнологічної спадщини та в цей час переорієнтація основних галузей на світові ринки та залучення міжнародних інвестицій є пріоритетним напрямком.