Skip to content

ЗСУ потребує айтівців або Як їх мобілізуватимуть

ЗСУ потребує айтівців або Як їх мобілізуватимуть

Мишки — теж потужна зброя. Це яскраво демонструють ІТ-армія, група Anonymous й інші партизани цифрового фронту. Все ж, замість комп’ютерної зброї уряд хоче дати айтівцям джавеліни. Що ж це буде? До чого готуватися цифровим підприємцям?

Суперечливе питання або Скандали мобілізації

Останнім часом в інтернеті шириться все більше фейків про мобілізацію в Україні. Хибну інформацію поширюють не лише у дописах і коментарях соцмереж, а й на медійних сайтах. Головний меседж, яким намагаються налякати українців — участь у бойових діях непідготовлених людей. Але в Міністерстві оборони спростовують ці чутки. Як зазначила Ганна Маляр, заступниця очільника Міноборони, ворог знищив велику кількість підготовчих центрів, тому процес тренування новобранців дещо ускладнений. Все ж, повністю непідготовлених людей на війну не відправляють. Згідно з розпорядженням, наразі мобілізують тільки тих громадян, які мають військовий досвід.

Але окрім фейків в мережі ширяться історії переселенців, які знайшли свій прихисток на Заході України. Серед таких чимало айтівців. Як показало дослідження DOU, 61% ІТ-фахівців були змушені змінити місце проживання через активні бойові дії. Згідно з повідомленнями, біженці знаходяться під надмірною увагою місцевих військкоматів. Невже на Львівщині та у Карпатах бракує своїх войовничих патріотів?

Насправді прикрі непорозуміння виникають через необізнаність самих біженців. Згідно із розпорядженням місцевої влади, чоловіки призовного віку, які прибули до області, мають стати на облік у військкоматі протягом 24-х годин. Правило діє в усіх регіонах України, які приймають тимчасово переміщених громадян. Реєстрація у військкоматах не означає моментальну подорож у зону бойових дій. В першу чергу таких людей направлятимуть до складу територіальної оборони у разі необхідності.

Автомат vs клавіатура

Все ж, далеко не всі айтівці готові братися за вогнепальну зброю. «Я не маю бойового досвіду, стріляв зі справжньої зброї лише в тирі під наглядом інструктора. Зарплата рядового солдата наразі 30 тис. грн це податки, які я міг щомісячно сплачувати в бюджет. Натомість мене позбавлять цієї можливості. Я сумніваюсь, що від мене як військового буде велика користь»,коментує програміст Антон Припачкін.

Наразі мобілізовано щонайменше 3% ІТ-спеціалістів. Михайло Федоров, очільник Міністерства цифрової трансформації, виступає проти залучення програмістів на полі бою. Урядовець вважає, що доцільніше залучити таких людей у сфері кібероборони. Про це йдеться у відкритому листі. Остаточне рішення щодо цього має приймати Президент. Поки його думка не розголошувалася.

Все ж на користь айтівців грає низка чинників. За підсумками минулого року, ІТ-галузь є однією з найприбутковіших в Україні. Вона принесла 23,5 млрд грн податкових виплат. ІТ-бізнес складає 4% вітчизняного ВВП. Тільки за початок поточного року експортний прибуток цифрового бізнесу нарахував $6,8 млрд. В умовах війни цифрова індустрія продовжує приносити високі прибутки, коли інші галузі економіки не можуть функціонувати повною мірою. Разом з тим, ефективність діджитал-бізнесу залежить від кваліфікованості кадрів. У перспективі їх можуть відірвати від комп’ютерів і відправити на фронт. «Я знаю випадки в інших компаніях, коли топового спеціаліста призвали служити та відправили вкладати залізничні колії. Я задаюся питанням, чи це дійсно ефективний спосіб використання цих людей»,ділиться Святослав Кавецький, директор з галузевих питань компанії N-iX.

Він підкреслює, що така позиція ІТ-бізнесу не означає бажання її робітників ухилитися від захисту батьківщини. «Я задаюся питанням, чи це дійсно ефективний спосіб використання цих людей. Всі рівні перед законом, не може бути обраною якась окрема галузь. Але є механізми бронювання відстрочки від призову певної кількості співробітників у критичних галузях. Якщо IT теж під них підпадатиме це, безумовно, буде корисно для галузі, яка й так дає доволі великий економічний ефект. Але питання ефективності застосування людського ресурсу також має бути на порядку денному». Підприємець побоюється, що перекваліфікація айтівців може зруйнувати галузь, яка тільки-но почала потужний розвиток. Суттєві ризики обумовлює той факт, що в ІТ-індустрії працюють здебільшого чоловіки. За підрахунками DOU, їхня кількість перевищує 70%.

«Вони зробили надзвичайно великий внесок у підвищення нашої кіберстійкості, здатність протистояти ворогу, в захист державних інформаційних ресурсів. Кіберопір — це територіальна оборона за клавіатурою. Вони не працюють на державні установи, але ми даємо інформацію щодо викликів, які стоять перед державою. Ключове завдання — забезпечувати кіберзахист держави», зазначили у Держагенції спецзв’язку.

Юристи не згодні!

Правознавці не підтримують позицію цифрових діячів. Зокрема Віталій Дудін, кандидат юридичних наук, переконаний, що прохання Мінцифри порушує конституційні засади щодо рівності прав усіх громадян. Експерт вважає унікальну роль айтівців у війні перебільшеною. Цифровими навичками зараз володіє чимала кількість українців. Крім того, протидією кремлівській пропаганді також займаються громадяни різних професій, зокрема журналісти. До того ж виключення для айтівців може стати підґрунтям для зловживань. На думку Дудіна, якщо вже й робити поступки для ІТ-фахівців, «білий квиток» також треба дати водіям, які під обстрілами здійснюють перевезення, волонтерам і кравцям, а також представникам інших професій, без праці яких функціонування гуманітарної допомоги та матеріальне забезпечення стануть неможливими.

Альтернатива від ЗСУ

Попри всі слизькі місця справи, значна частина посадовців і експертів сходяться на думці, що найдоцільнішим місцем айтівців під час війни є кібервійська. З цим висновком також згодні у ЗСУ. Тож, Збройні Сили пропонують цифровим фахівцям цікаву та важливу роботу саме у кіберармії. До пошукачів висуваються певні вимоги:

  • досвід роботи системним адміністратором;
  • експертиза у телекомунікаціях буде перевагою.

Своє резюме потрібно надіслати за адресою: apply@thelobbyx.com. У темі залиште примітку «ІТ-фахівець до ЗСУ». Цікаво, що після реєстрації у військкоматах деяких айтівців направили саме за цією вакансією.

Як змінюватиметься ситуація надалі — поки складно передбачити. Проте зараз важливо не розгортати конфлікти всередині суспільства, аби ворог не нищив нас зсередини. Допомагайте та підтримуйте одне одного. Вступайте у діалог і шукайте разом альтернативи. Нехай ваш креатив і винахідливість допоможуть скоріше наблизити перемогу!

🇺🇦Слава Україні!🇺🇦