Skip to content

Anonymous, або Несподіванки для рашистів

Anonymous

На це ніхто не очікував! Понад 2,5 тис. сайтів і кілька систем вже встигли пошкодити хактивісти скандально відомої групи Anonymous. Чому ж хакери з різних країн світу стали на захист України? Як виникло це об’єднання та якими справами прославилося?

Віртуальна боротьба з реальністю

Anonymous не є організованою структурою чи громадською організацією. Це — анархічний цифровий мозок, утворений численною кількістю спільнот інтернет-користувачів. Anonymous не має визначених лідерів і затвердженої ідеології. Їхній головний принцип — боротьба з несправедливістю. Anonymous — це віртуальна війна з жорстокою реальністю.

Цей неформальний рух зародився на початку 2000-х рр. Бурхливу діяльність Anonymous взявся розводити у 2003-му році. Не дивно, що на потужне хакерське угрупування звернули увагу спецслужби. Зокрема, у 2007-му році, на прохання Канадської служби безпеки й розвідки, хактивісти Anonymous розпочали нещадну боротьбу з Аль-Каїдою. Але широкої відомості рух набув у 2008-му році, коли розпочав боротьбу із Церквою саєнтології. Причиною віртуальних нападів стали обдурення вірян за допомогою псевдонауки та пригноблення критиків. Цю кампанію Anonymous назвали «Чанологією». Окрім атак на вебресурси секти, хакери організували видовищний мітинг. Учасники руху вийшли на акцію протесту у масках персонажа V із коміксу «”V” означає Вендетта». Відтоді образ цього літературного героя став символом руху Anonymous.

У 2010-му році вони провернули масштабну та дійсно зухвалу атаку, бажаючи помститися за Джуліана Ассанжа. Після того, як здійснення пожертв для сайту WikiLeaks стало неможливим, хактивісти атакували платіжні системи Visa та MasterCard. Викликавши колапс, аноніми реалізували свій перший масштабний проєкт.

Джуліан Ассанж привернув широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку.

Найбільший розквіт припав на 2012-й рік. Тоді лави Anonymous налічували тисячі хакерів з різних куточків світу. Всі члени неформальної спільноти мали ліво-лібертаріанські погляди. Своїми мішенями вони обрали великі корпорації та уряд. Тож не дивно, що на гребні хвилі Anonymous протрималися не надто довго.

Після того, як анонімні хакери поклали низку урядових і банківських вебресурсів у різних країнах світу, на них розпочав полювання Інтерпол. Фатальною подією став арешт Гектора «Сабу» Монсегура, пов’язаного з хакерським угрупуванням. Після цього правоохоронці спіймали ще 25 хактивістів. Заарештованими були переважно громадяни Іспанії та країн Латинської Америки, віком від 17-ти до 40-ка років. Все ж, скандальновідомий рух не зник з історії. Невелика група людей продовжувала нести обрану місію. Як відповідь на арешти та переслідування, хактивісти поклали сайт Інтерполу, який тривалий час не вдавалося відновити.

Протягом всього 2012-го року Anonymous завдав чимало шкоди урядовим і комерційним організаціям. Серед постраждалих опинилися сайти Європарламенту та навіть Ватикану. Крім того, Anonymous вдалося перехопити телеконференцію ФБР і Скотленд-Ярду. Широкого резонансу набув злам секретного архіву НАТО та розміщення конфіденційних документів на публічній сторінці Anonymous у Twitter. Факт атаки на сервери підтвердили та засудили у військово-політичному альянсі.

Після низки арештів дії та проєкти дещо зменшилися в масштабах. Втім, через кілька років рух почав поступово відновлюватися.

Віртуальна участь: революції та війни

Спалахнувши 17 грудня 2010 року в Тунісі, революційна хвиля «Арабська весна» поширилася по арабському світу. Мільйони людей вийшли на вулиці, вимагаючи гідності, демократії та соціальної справедливості. Масова мобілізація безпрецедентних у недавній історії масштабів відбулась у Тунісі, Єгипті, Лівії, Бахрейні, Ємені та Сирії і трансформувала соціальну та політичну динаміку у всьому регіоні. (Джерело)

Україна не перша держава, яку група Anonymous підтримує у боротьбі за демократію.

Так у 2011-му році скандальні хактивісти активно підтримували «Арабську весну», розгромлюючи стратегічно-важливі урядові сайти Тунісу, Єгипту та Сирії.

У 2013-му році Anonymous здійснили атаку на Ізраїль. Такою була відповідь на військову операцію «Хмарний стовп», проведену проти Палестини. Внаслідок була порушена робота 100 тис. ізраїльських сайтів, 40 тис. акаунтів у Facebook і 5 тис. сторінок у Twitter. На додачу хакери зламали 30 тис. банківських акаунтів ізраїльтян. За підрахунками Anonymous, загальні збитки від атаки налічують $3 млрд.

Українське поле бою

За останній час група Anonymous стала ще одним потужним полком, який воює на стороні України. Але їхня підтримка нашого народу проявилася набагато раніше. Ще у 2013-му році провокаційні хактивісти допомагали Україні в її боротьбі за демократичне майбутнє. Атаки на урядові сайти та злами особистих аккаунтів політиків почалися ще до Євромайдану. «Ми хочемо показати справжнє обличчя українського уряду та політиків. Вони крадуть, брешуть і живуть розкішним життям. Вони повинні припинити красти та брехати», — зазначили Anonymous у своєму офіційному зверненні. Так у мережу потрапили особисті листування можновладців і документи, у тому числі секретні, які свідчили про факти корупції. Втім, постраждалі назвали цю інформацію фейком. Дійсно, хіба хакери, які зламали сайт Інтерполу, здатні залізти у пошту українського депутата!

Наприкінці лютого 2022-го року, коли війська РФ здійснили повномасштабне вторгнення на територію України, угрупування Anonymous також взялося за віртуальну зброю. Хакери здійснили низку атак на урядові та банківські сайти Росії, Білорусі й Чечні. Крім того, хакери опублікували офіційне відеозвернення до Володимира Путіна.

«Ми плануємо оприлюднити те, що роками приховувалося. Група Anonymous обрушиться на вас і ваших посіпак. Це лише питання часу, коли ми виявимо бруд, який ви намагаєтесь приховати від суспільства, якому брешете. Жоден «скелет у шафі» не залишиться недоторканим, йдеться у повідомленні. — Це — заклик до усіх. Настав час заткнути йому рот його ж брудними грошима. Шукайте і «копайте», щоб каменя на камені від нього не залишити. … Ми ніколи не пробачимо брехні й ніколи не забудемо життів, які були втрачені під час вашого (ред. путінського) режиму. Уже занадто пізно!»

Нещадного удару також зазнали російські пропагандистські ЗМІ. Зусиллями Anonymous росіяни змогли насолодитися україномовною музикою та гімном України, а також побачити реальні кадри про війну. На деяких каналах з’явилося красномовне повідомлення. У ньому телекомпанії щиро зізнавалися, що Путін змушує їх брехати. Автори тексту також закликали росіян не йти на війну — на вірну загибель.

У відповідь на віртуальні атаки російське хакерське угрупування Killnet публічно заявило, що зламали офіційний сайт Anonymous. Своєю чергою Anonymous легко спростували цю інформацію, оскільки не мають власного вебресурсу.

На початку березня хактивістам NB65, які входять до спільноти Anonymous, вдалося вивести із ладу центр управління супутниками Роскосмосу. У відомстві цю новину назвали фейком. Втім, з якоїсь причини російські військові не мають доступу до навігації в Україні.

Крім того, хакери вдерлися на радіохвилі військових РФ. На спецчастотах заграв гімн України. Таким чином була порушена координація військ.

Anonymous також заявили, що виведуть із ладу атомні ракети Росії. Яскравим попередженням стало знесення сайту Росатому.

Рух Anonymous не збавляє обертів, продовжуючи завдавати репутаційні та фінансові збитки агресорам. Нещодавно хакери зламали сервери німецького підрозділу компанії Роснефть. У їхньому розпорядженні опинилося 20 ТБ даних. Факт хакерської атаки підтвердили потерпілі. Внаслідок реалізація деяких бізнес-процесів значно ускладнилася. Через проблеми із безпекою інформації компанія наразі не може отримати нові контракти.

Тож, війна на всіх фронтах триває. Україну підтримує весь демократичний світ. Немає сумнівів, що всі разом ми переможемо. Слава Україні!