Skip to content

Точне фермерство: що робить FlyAgData на війні?

FluAgData WAR

Погода — найпідступніший ворог українських аграріїв, але тепер вона на їхньому боці. Втім на її місце прийшов інший стресовий чинник — війна. Бойові дії не тільки зіпсували ґрунт і агротехніку, а й сплутали ланцюжки постачання. Вирощувати харчі в таких умовах доволі складно, проте можливо. На думку експертів, тогорічний рекорд у 100 млн т нам не побити, але обсяги врожаю мають бути достатніми. За деякими підрахунками, українці зможуть зібрати близько 70 млн т харчових продуктів. Все ж, у нинішніх умовах дуже складно щось прогнозувати. Втім забезпечити гарний врожай можуть ІТ-технології. Про стан речей і перспективи ми поспілкувалися з Віталієм Шуберанським, фаундером стартапу FlyAgData.

Засновники: Віталій Шуберанський, Максим Розборський, Михайло Шевченко

Розташування: Вінниця, Україна

Рік заснування: 2020

Website

Аграрний фронт: як воюють фермери?

Український уряд зазначив: успішність аграрної індустрії є важливою складовою безпеки держави. У часи фактичного геноциду українців особливо важливо забезпечити безперебійну роботу життєво важливих галузей. На жаль, мародери ерефії цілеспрямовано знищують фермерську техніку та перешкоджають роботі на полях. Тим не менш, розуміючи всю важливість землеробства, фермери ризикують своїм життям, аби вберегти країну від загрози голоду. Проте, багатьом аграріям бракує інструментів і матеріалів для вирощування якісного врожаю. На щастя, український стартап FlyAgData представляє технологію, яка суттєво полегшує працю в полі та робить її ефективнішою, навіть в умовах війни.

«В ці важкі часи, коли фермери обмежені у використанні ресурсів для проведення посівної, постає логічне питання: “Як найбільш ефективно використати джерела, які є в наявності?”. На допомогу приходить точне землеробство — це комплекс заходів, які найбільш повно розкривають можливості для вирощування сільгоспкультур, — коментує Віталій Шуберанський. — Ми розуміємо, що зараз можливий брак палива, посівного матеріалу, засобів захисту рослин тощо, та ціни на них можуть зрости. Тому чітке уявлення, як використати ресурси при посіві, є ключовим фактором при проведенні робіт. Західні країни вже давно розуміють, що ресурси стають дорожчими з року в рік і надають перевагу інноваціям і системам точного землеробства для збільшення своїх прибутків шляхом оптимізації витрат і втрат».

FlyAgData

Технології FlyAgData передають інформацію про коректність роботи агрегатів, що дозволяє своєчасно виправляти помилки, не ризикуючи якістю та кількістю майбутнього врожаю. Кліматичні датчики допомагають у моніторингу погодніх умов для, що дозволяє фермерам ефективно планувати агророботи. Це лише деякі розробки FlyAgData, які мають значний попит серед фермерів.

«Безперечно, ні для кого це не секрет, що війна істотно вдарила по локальному ринку, але тим не менш, наша команда завжди шукає нові можливості. Тому запуск бізнесу, наприклад, в Польщі, є на порядку денному. Ми бачимо, що іноземні фермери відкриті для запровадження новітніх технологій, а ефективність для них стоїть на першому місці. Як я казав раніше, іноземні ринки стали для нас сферою інтересів, і навіть частина команди вже починає працювати над запуском і розвитком цих ринків, — ділиться Шуберанський. — Хотів би зазначити, що про Україну ми не забуваємо і будемо піклуватися і допомагати провести посівну найбільш ефективно для нашої країни».

Раніше технології українського стартапу активно закуповували у Франції. Зараз FlyAgData викликає великий інтерес у Польщі та приваблює все більше західних клієнтів. Таким чином Україна здобуває імідж технологічної аграрної держави, можливості якої не обмежуються експортом сировини.

Неочікувана місія

Інноваційний стартап FlyAgData також бере активну участь у волонтерському русі. Його команда спрямовує свої зусилля не лише на підтримку фермерів, а й на допомогу військовим і цивільним. «Стосовно волонтерства, ми допомагаємо з житлом переселенцям та забезпечуємо харчами тих, хто цього потребує. Закупили партію тепловізорів, і шукаємо шляхи передачі в зону бойових дій. Ми завжди відкриті до людей, які потребують допомоги», — розповідає підприємець.

Разом з тим, Віталій закликає колег не заморожувати свої стартапи та не відсувати на другий план. Війна — це частина життя, яке не можна переводити у стан очікування. «Ризики та форс-мажори це синоніми слова стартап, тому бажаю всім нашим колегам, які створюють щось нове, не опускати руки, вірити у свої сили та використовувати всі наявні можливості, які пропонує ринок. Ми бачимо, що зараз багато грантових програм, які націлені на підтримку українських проєктів під час війни. А також програм для релокейту команди», — підсумовує Шуберанський.

Не вірте поразкам, впевнено крокуйте до перемоги. Наполегливість і віра у себе обов’язково приводять до бажаного результату!