Skip to content

Військові інновації: що створюють в ІТ?

Військові інновації

Солдати розвинених країн — це не тільки хлопці з автоматами та антикварними танками, це перш за все високі технології. Сучасна ІТ-індустрія також пропонує мілітаризовані розробки, серед яких чимало українських. Про деякі з них ми розповімо у цій статті!

Кордон: ворог під спостереженням

Ані темрява, ані хмари не завадять українцям пильно спостерігати за ворогом із самого неба. Додаток «Кордон» від київських розробників надає таку можливість. Використовуючи супутникові знімки, програма відстежує динаміку ворожих дій на кордоні України. Побачити можна не лише «зелених чоловічків», а й техніку, яку вони тягнуть із собою. Завдяки постійному фіксуванню, додаток змальовує повну картину подій. Ці дані є особливо важливими як для аналітиків та військових, так і для цивільного населення. Коли знаєш, до чого готуватися, простіше відвернути біду.

Як зазначають розробники, мета проєкту — покращити оперативність обміну інформацією для ЗСУ та знизити потік фейків. При цьому додаток «Кордон» не оприлюднює розвідні дані.

Слід зазначити, що розробники проєкту працюють на волонтерських засадах. Свої імена вони не розголошують з метою безпеки.

Унікальний робот-розвідник

У 2016-му році на прохання добровольчих батальйонів львівські розробники створили незвичайного робота-розвідника. Він легко впорається там, де існує загроза людському життю. Робот проводить стеження, яке включає у себе також аудіофіксацію. Він здатний працювати у складних погодних умовах. Його температурний поріг складає від -40оС до +80оС. Сніг, град і дощ — роботу-львів’янину не перешкода. Він також здатний ходити по воді (глибиною до 40 см). Батарея робота може працювати без підзарядки протягом 4-х годин. Крім того, цій машині підходить будь-який акумулятор.

Слід зазначити, що львівський робот придатний не лише для розвідки, а й для транспортування поранених і зброї (до 300 кг).

У процесі створення бойового робота брало участь близько 50 фахівців. Зробити цього солдата українським спеціалістам вдалося дуже швидко, всього за місяць.

Limpid Armor: покращений зір бойових машин

Технологія AR виявилася надзвичайно корисною і для оборонпрому. Зокрема, розробка військового айтівця Михайла Гречухіна збільшила боєздатність армійських машин.

Йдеться про окуляри доданої реальності від компанії Limpid Armor. З їх допомогою ефективність броньованої техніки збільшується на 13%. Таким чином, технологія забезпечує користувача панорамним зором.

Окуляри синхронізуються з поворотом голови та виводять всю необхідну інформацію про місцевість. Варто зазначити, що вони призначені для командира, машиніст і технік працюють за допомогою бортового монітора. Чітке уявлення про місцевість дозволяє військовому екіпажу здійснювати максимально ефективні дії та припускатися меншої кількості помилок.

Цією розробкою зацікавилося не лише Міноборони України, а й аналогічні структури в ОАЕ та Індонезії.

Лазерний тренажер

Вражаючу розробку пропонує компанія Skiftеch. Вона являє собою лазерний тренажер для ефективного ведення бойових дій. Працює це доволі просто та зручно.

Щоб почати тренування, боєць має надягти жилет і шолом/пов’язку з датчиками. До комплекту входять спеціальні пристрої для зброї, які дозволяють стріляти холостими патронами. Альтернативою є макет, який лише імітує звук вистрілу. Коли учень влучає у супротивника, на його костюмі спрацьовує датчик, який видає гучний звуковий сигнал. Аби «поранений» боєць не ігнорував свою поразку, костюм злегка вдаряє його струмом. За словами розробників, ця опція є протестованою, сертифікованою та абсолютно безпечною.

Крім того, тренувальна уніформа передає інформацію у загальну програму, яку можна використовувати через планшет. Вона дозволяє побачити дії солдатів й історію пересувань. Таким чином можна простежити всі помилки та опрацювати їх. Зображення з планшета також виводиться на великий дисплей для аналізу результатів з колегами/учнями.

За аналогічним принципом лазерний тренажер можна використовувати у навчаннях з бойовою технікою. Для цього створені спеціальні датчики, які кріпляться на військові машини.

Автором ідеї є Едуард Дебелий, офіцер у відставці та очільник департаменту військових розробок компанії Skiftеch. За його словами, подібних тренажерів у світі вже чимало, проте українська розробка має низку суттєвих переваг. Як зазначає Едуард, на внутрішньому ринку технологія не має конкурентів. Цей лазерний тренажер використовують великі військові частини по всій Україні. Також він успішно продається на ринках Індії, В’єтнаму, Індонезії та низки країн Африки.

Джура: всіх знає, нікому не видасть

Ще однією цікавою розробкою львівських айтівців є додаток «Джура». Він створений для обліку та обміну інформацією між військовими. В першу чергу «Джура» — це таймер, який фіксує термін несення служби. Він також має календар із пам’ятними датами. У застосунку можна додавати власні події та фотографії.

Як це не дивно, але раніше з цією метою використовувалися російські додатки, які викрадали дані мобілізованих громадян України. Безумовно «Джура» всіх знає, але нікому не видасть.

Крім того, у додатку є низка зручних опцій. Тут можна знайти корисний довідник, актуальні новини та поспілкуватися з колегами у чаті. Розробники також обіцяють створити спеціальний месенджер і гарячу лінію.

Зараз застосунок «Джура» використовують понад 60 тис. українських військових.

У цій статті наведені лише деякі успішні розробки, насправді цікавих ідей і стартапів ще дуже багато. Немає сумнівів, що найближчим часом в Україні суттєво зросте кількість ефективних ІТ-винаходів для вітчизняної армії. Разом ми переможемо!