Skip to content

Як може змінитися довкілля України після війни

Довкілля

Збереження довкілля — один із найважливіших викликів для України за нинішніх часів. Війна неодмінно завершиться, але потрібно зробити все можливе, щоб запобігти екологічним і техногенним катастрофам, лісовим пожежам, забрудненню земель та водойм боєприпасами й іншими небезпечними речовинами. На щастя, уряд, громадськість та наші країни-партнери це чудово усвідомлюють, тому всі об’єднують зусилля заради порятунку довкілля. То що ж буде після?

Для початку слід проаналізувати, що маємо на сьогодні. 

Державний еко-штаб та чат-бот для всіх

Відразу після російського вторгнення Міністерство довкілля України створило оперативний штаб, щоб збирати інформацію про надзвичайні техногенні та екологічні ситуації. У подальшому ці матеріали слугуватимуть доказовою базою для Міжнародного суду ООН. 

Але найважливішим є те, що фіксувати злочини проти довкілля України може тепер кожен охочий. У цьому вам допоможе екологічний чат-бот Saveecobot. В Telegram або Viber вже зараз ви можете залишити повідомлення про шкоду, яка завдана українській природі воєнними діями.  

Активісти вимагають відмовитися від нафти, газу та вугілля

На тлі війни Росії проти України понад 540 організацій з 52 країн світу закликали уряди та компанії світу не тільки відмовитися від закупівель викопного палива у РФ, але й взагалі якнайшвидше відмовитися від нафти, газу та вугілля. Заради глобального миру, стверджують активісти.  

Можливо, війна Кремля проти України спонукатиме світ надалі шукати та розвивати альтернативні джерела енергії. Це і вітрова, і сонячна генерація. А також — видобуток енергії з рослин та біомаси. Варіантів чимало.  

Чи стане екологія вагомішою після війни?

У 21 столітті людство стоїть перед великою кількістю екологічних загроз від необхідності чистої води до боротьби зі змінами клімату та збереження океанів.

Водночас після війни Росії проти України світ потребуватиме нової моделі безпеки не лише в секторі оборони, а й в сфері захисту природи.

Чому?

Бо війна поступово створить велике навантаження — особливо, на ресурси країн Європейського Союзу унаслідок великої кількості мігрантів із України. 

Саме тому Уряди європейських країн, експерти та бізнес уже зараз мають шукати, як убезпечити довкілля заради майбутніх поколінь.

Нові стартапи та Україна в ЄС

Після війни Росії проти України в європейських країнах почнуть з’являтися чимало стартапів із акцентом на eco. Вони стосуватимуться очищення водойм, заліснення земель та висадження дерев, очищення повітря та переходу на альтернативні джерела енергії. Також набуватимуть популярності нові айті-рішення в сільському господарстві, щоб прогодувати дедалі більшу кількість людей.

Якщо Україна справді стане членом Європейського Союзу, то після війни ми отримаємо значні інвестиції в розбудову інфраструктури та відновлення економіки. Оскільки Європейський Союз сфокусований на екологічних питаннях значно більше, ніж США, це означає, що в Україні з’явиться великий запит на екологію та збереження довкілля.  

Довкілля України обов’язково відновиться після війни, а Україна знову стане вільною від пут. 

Ми ж бо нація талантів і коли все закінчиться, ми знову об’єднаємося, щоб створювати нові проєкти та стартапи й змінювати світ на краще!