Skip to content

Драйвер економічного зростання: ІТ екосистема Харкова (Kharkiv IT Research 2021)

(Kharkiv IT Research 2021)

9 вересня Харківський IT-Кластер презентував підсумки дослідження IT-галузі регіону Kharkiv IT Research 2021, проведеного за участю KPMG. Ми ознайомилися з дослідженням та проаналізували зміни, які відбулися за останні два роки, спираючись на дані Kharkiv IT Research за 2019 рік. Ucluster підготував стислий екскурс по найбільш цікавим змінам в ІТ-екосистемі Харкова.

IT-індустрія Харкова досить потужна з великою кількістю компаній, досвідом у різних бізнес-нішах та технологіях. За даними Харківського ІТ-дослідження, в місті ведуть активну діяльність 511 продуктових й tech-сервісних компаній, які співпрацюють з 45 тис. фахівців різних спеціалізацій. Прогнозуючи на повний 2021 рік, кількість ІТ-фахівців зросте на 29% в порівнянні з 2019 роком, тобто за 2 роки, а обсяг галузі на 53% й сягне позначки майже в $1,5 млрд.

ІТ в Україні розвивалося багато в чому завдяки сильним фахівцям, хорошій школі, культурній близькості з Європою та Америкою, конкурентній пропозиції й високій клієнтоорієнтованості українських ІТ-бізнесменів. Цікаво, що динаміка зростання обсягу індустрії в Харкові в грошовому вимірі 53% значно випереджає зростання в кількості фахівців 29%. Можна зробити висновок, що сьогодні продовжує посилюватися продуктивність ІТ-кадрів (Value Add per Employee). В той самий час, середня винагорода ІТ-фахівця в Харкові зросла на 9%, з $2.075 до $2.260. Тобто менше ніж зріст продуктивності, що дає підстави вважати, що прибуток компаній теж збільшився.

Абсолютна більшість (95%) продажів ІТ-індустрії Харкова — це експорт ІТ-рішень і ІТ-продуктів. Основними ринками експорту IT-послуг, як і раніше, є США (78% від обсягу експорту) та країни Європейського Союзу та Ізраїлю (15%). Збут в США розвивається швидше й зріс на 4 процентних пункти в порівнянні з 2019 роком, з 74% до 78%. На противагу цьому, збут в  ЄС за останні два роки зменшився на 4 процентних пункти, з 19% до 15%. Хоча в абсолютному значенні продажі в ЄС звичайно ж виросли, лідерам ІТ в Харкові напевно потрібно замислитися про  концентрацію продажів в один і той же регіон (США), яка при можливій рецесії в США може уповільнити зростання Харківського Кластера.

ІТ-галузь в Харкові за останні роки стала лідером за обсягами валютного виторгу й податків, що вона генерує. За оцінками KPMG, розмір усіх податків, що отримує держава від діяльності ІТ-галузі Харкова, сягне позначки майже ₴12 млрд у 2021 році чи ₴267 тис. за кожного ІТ-спеціаліста. Це майже вдвічі більше ніж у 2018 році, коли харківські айтішники сплатили ₴6,4 млрд, з яких 45% надійшло до міського бюджету. Прогнозується, що у 2026 податки від ІТ зростуть аж до ₴16 млрд.

Проблеми та виклики

Для традиційного ІТ-бізнесу це був непростий рік. Під час карантину компанії пішли на віддалену роботу і зараз понад 50% ІТ-фахівців так на ній і залишилися. А втім, як свідчить дослідження, знов відчувається нестача якісних офісних просторів: відповіддю на цей виклик можливо почнуться розбудови нових IT-парків.

Важливо розуміти, що всупереч популярності професії, ІТ-спеціалістів на ринку не вистачає. Дефіцит людського капіталу – попит на ІТ-фахівців всіх рівнів, у 2021 році значно перевищив пропозицію. ІТ-індустрія зростає мінімум на 20% щорічно, тож харківські університети мають готувати близько 5000 спеціалістів й кожного року збільшувати кількість випускників, аби відповідати запитам ринку на таланти.

Інноваційна екосистема Харкова налічує багато технологічних стартапів, a DistanceMatrix.ai та Elomia нещодавно потрапили до Ucluster рейтингу Топ Seed Stage Tech стартапів орієнтованих на глобальний ринок з R&D центрами в Україні. Харків має багато переваг для локації стартапів – це дійсно визначний мегаполіс із розвиненою інфраструктурою, системою освіти та бізнес-спільнотою. Загалом, завдяки широті експертизи саме в Харкові, інженери можуть знайти безліч напрямків для кар’єрного розвитку, як в технічній, так і в суміжних галузях бізнесу. Проте варто звернути увагу, що орієнтовані на глобальний ринок стартапи, в основному все ще вибирають Київ, як видно з наших рейтингів Топ Seed Stage та Топ Growth Stage Tech стартапів. Можливо це тому, що в Харкові все ще бракує венчурних фондів і акселераторів які є в Києві.

Майбутнє ІТ-екосистеми Харкова безпосередньо залежить від спрощення умов роботи для традиційного аутсорсингового бізнесу і створення сприятливого підґрунтя для виникнення глобально орієнтованих стартапів. Якщо для перших необхідна трансформація освітньої системи, промоція регіону для зовнішніх замовників, а також розв’язання проблеми розвитку інфраструктури, то для інших необхідні стартап-акселератори, інвестиційні фонди й ангел-інвестора. Ми впевнені, що обидва покращення під силу лідерам Харківського ІТ Кластера та  всьому харківському ком’юніті.

Якщо вас цікавлять огляди українських ІТ-кластерів переходьте за наступними посиланнями

Для чого Україні кластери: список українських кластерів, які активно ведуть свою діяльність

Від добування залізних руд до робототехніки. Як Kryvyy Rih IT Cluster підіймає своє місто на новий рівень

Rivne IT Cluster: зміна ментальної свідомості або як почати свій шлях в IT

Як відродити ІТ-екосистему Сходу: Єва Бельченко про місцевий ІТ-кластер та Центр розвитку стартапів 1991 Mariupol