Skip to content

Від добування залізних руд до робототехніки. Як Kryvyy Rih IT Cluster підіймає своє місто на новий рівень

Українські міста відомі своєю багатогранністю, адже славляться не лише своєю архітектурою, мистецтвом, промисловістю, а також здобутками в IT-сфері. Кривий Ріг  – не виняток, будучи відомим своїми корисними копалинами, місто швидким темпом розвиває IT-бізнес та прагне стати лідером у сфері технологій та інновацій.

CEO Kryvyy Rih IT Cluster: Артем Карявка

Учасників та партнерів: 10+

Заснований: 2015

Website / Facebook


Артем Карявка, CEO Kryvyy Rih IT Cluster  – стартапер, підприємець та активний громадянин, вірить, що Кривий Ріг має потенціал у розвитку IT-екосистеми: “ Я тут народився, виріс, потім навчався.  Моя робота в кластері – це внесок в культуру міста”. В університетські роки, Артем вивчав математику та фізику, але в один момент зрозумів, що Україна не має коштів для фінансування науки. Тоді він вирішив почати кар’єру в бізнесі аби потім повернутися до науки.

Оскільки ІТ-кластер співпрацює з університетами, то зараз відбувається трансформація освіти, про яку мріяв Артем: кластер модернізує IT-бізнес і надає студентам можливості для розвитку. Своєю чергою, бізнес отримує нових спеціалістів, які роблять внесок в розвиток економіки міста.

«Культура з’їдає стратегію на сніданок»

жартує Артем.

Найбільшу цінність яку приносить кластер – це розвиток культурного процесу. Сформувавши правильну культуру, вона сама еволюціонуватиме і в підсумку стане системою. “Я вважаю, що в Україні має бути той, хто займатиметься усіма процесами та покращенням системи, – вірить Артем та додає, – в Кривий Ріг було проінвестовано десятки мільйонів гривень. Саме це показує, що правильна культура притягує ресурси, людей і в довгостроковій перспективі дасть свої результати.” 

Специфіка IT-сегменту в Кривому Розі

Найбільше грошей в економіку Кривого Рогу приносить добування залізних руд, тому в місті багато підприємств пов’язаних з промисловістю. Через те, що заводи намагаються бути більш автоматизованими, є велика потреба в спеціалістах, що добре знаються в робототехніці та інших суміжних IT-сферах.

Не дивлячись на те, що заводам потрібно менше людей, тепер їм потрібно більше технологій які зможуть замінити працівників. Криворізький Національний Університет, Університет Економіки і Технологій, Педагогічний університет та багато коледжів мають великий потенціал у підготовці таких спеціалістів.

Kryvyy Rih IT Cluster був заснований у 2015 році трьома організаціями: Науково-виробничим Діагностичним Центром, Європейською Бізнес Школою та Міжнародною Бізнес Асоціацією. Наразі партнерами кластеру є LivaRava, UFuture, Укрсиббанк, Beetroot Academy, Сode Сlub, Syntech Software та інші, а учасники здебільшого працюють в  IT-сфері та мають зв’язок з промисловістю.

Чому розвивати місто так важливо?

Артем розповідає, що в Кривому Розі проживає багато висококваліфікованих працівників, але вони не затримуються в місті та релокуються туди, де розташовані центральні офіси ІТ-компаній.

Наразі місія кластеру полягає в розвитку культури високотехнологічного підприємництва та спеціалістів. Це допоможе вивести місто на новий рівень. Крім цього, відбувається робота над подальшою розбудовою інфраструктури для розвитку стартапів та формування внутрішньої екосистеми, де стартапи зможуть генерувати свої ідеї та знаходити початкове фінансування.