Skip to content

Rivne IT Cluster: зміна ментальної свідомості або як почати свій шлях в IT

Кожен з нас неодноразово чув розмови про те, як важливо правильно вибрати майбутню професію, адже це те, чим ми будем займатись протягом усього життя. Виявляється змінити роботу можливо і досить легко, а в Рівному ще й допоможуть з пошуком та навчанням! В цій статті ви дізнаєтесь про розвиток Rivne IT Cluster, їхні успіхи у роботі з владою і надихнетесь зануритися у світ технологій.

CEO Rivne IT Cluster Андрій Хмельник 

Заснований: 2018 рік

Учасників та партнерів: 20

Website / Facebook

Сьогодні у Рівному проживає близько 5 тисяч IT-спеціалістів, а в порівнянні з сусідніми регіонами його IT-сектор розвивається динамічно та інтенсивно. Аналізуючи екосистему міста, можна виділити 50 ІТ-компаній, більшість з яких працює на аутсорсі. Один із гарних прикладів, компанія SoftServe, яка налічує приблизно 400 працівників у даному регіоні. Крім цього, існують продуктові компанії такі, як Renome-Smart (програмне забезпечення для банкоматів), Zagrava Games (мобільні ігри), Selecto (розробка дизайну) та Honeycomb Software (програмне забезпечення).

Cпілкуючись з Андрієм Хмельником — СЕО Rivne IT Cluster, ми дізналися, що раніше він займався організацією заходів направлених на розвиток кластера та його популяризацію. Через деякий час, коли стало зрозуміло, що кластеру потрібна людина, яка буде співпрацювати з владою, вищими навчальними закладами та IT-компаніями його посада змінилась з проєктного менеджера на головного виконавчого директора. На початку, івенти кластера мали на меті об’єднати компанії для обміну досвідом, отримання нових, корисних знайомств. Наразі основна увага діяльності зосереджена на ініціативі “Open IT” за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», що направлена на розвиток знань про IT-галузь в рівненському регіоні. Місія цієї програми – заохотити молодь отримувати знання у сфері інновацій та почати працювати в місцевих IT-компаніях.

Початок співпраці з Ukrsibbank.

Минулого року Rivne IT Cluster почав активну співпрацю з місцевими органами влади. Окрім цього, спільно з Агенцією розвитку регіону кластер увійшов в робочу групу по розробці стратегії розвитку регіону з основною спеціалізацією на IT-секторі.

Щомісяця, представники кластера проводять зустрічі з мером міста Олександром Третяком аби обговорити проблеми, успіхи та подальший розвиток. Завдяки цьому, влада допомогла налагодити комунікацію зі школами та дозволила проводити навчальні проєкти IT-компаніям. Співпраця з навчальними закладами має особливу цінність, адже важливо, щоб у школярів з’явився інтерес до технологій й зник страх до цифр і коду. А саме так їм можна продемонструвати, що програмувати – це легко та цікаво.

Оскільки школи та коледжі міста дають сильні базові знання з математики, важливо продемонструвати школярам та студентам що не обов’язково переїжджати до Києва аби розпочати свою IT-кар’єру. Кластер підписав меморандум з трьома базовими вишами, що займаються підготовкою IT-спеціалістів: Національний університет водного господарства та природокористування, Рівненський державний гуманітарний університет та Національний Університет «Острозька Академія». Крім того, існують угоди з закладами з підготовки молодших спеціалістів такими як Рівненський коледж НУБіП України, а також декількома комерційними навчальними закладами: Шаг, Uprise Centre та STEM-школа Inventor.

До того ж Rivne IT Cluster приділяє багато уваги воркшопам, конференціям, мітапам, ІТ-фестивалям аби вдосконалювати навички та професійний ріст ІТ-фахівців. Як приклад, одна з таких ініціатив, конференція Rivne Innovation Days, де учасники протягом п’яти днів відвідують лекції на теми від дизайну й бізнес-аналітики до обговорення розвитку стартапів. 

Зміна ментальної свідомості

Одним з основних досягнень за час своєї роботи у кластері Андрій Хмельник вважає відчутну зміну ментальної свідомості рівнян: “Компанії почали розуміти цінність кластера і самі хочуть об’єднуватися, адже розуміють, що це чудовий спосіб знайти однодумців та обмінятись досвідом”. Окрім цього Rivne IT Cluster пишається своїми успіхами у покращенні місцевої освіти: завдяки співпраці з рівненським центром зайнятості, в серії своїх мітапів, кластер переконав безробітних в тому, що за короткий проміжок часу можна повністю змінити своє життя та діяльність. Задача кластера полягала в знищенні бар’єра який часто зустрічається у людей 30+ які переконані, що робота в IT не для їхнього покоління. Минулого року кластер запустив перші експериментальні курси по Java.

Менторами стали представники компанії SoftServe яка залучила своїх фахівців. Близько 15 нових робітників було підготовлено за 4 місяці. Виявилось, що почати свій шлях в IT може кожен і вік цьому не перешкода! Це стало яскравим прикладом і надихнуло сусідні області розпочати подібну ініціативу.

Популяризація IT-сфери та стартап хабів 

Зараз кластер активно веде переговори з владою аби розпочати роботу над новим IT-хабом, який має стати місцем розвитку стартапів, а також надихнути існуючі компанії працювати над своїм процвітанням.

Окрім цього, планується відкриття Рівненської IT Академії, в стінах якої, кожен охочий зможе опанувати новий напрямок у сфері технологій. Які саме мови програмування викладатимуться, буде залежати від потреб компаній, що існують в місті. Таким чином, після проходження навчання в учасників не буде потреби в пошуку роботи, адже з найкращими випускниками компанії будуть готові підписати контракт! Також, однією із задач на майбутнє Rivne IT Cluster вважає необхідність популяризації IT-сфери, охоплюючи нову аудиторію та показуючи, що знайти свій шлях в IT може кожен.