Skip to content

Для чого Україні кластери: список українських кластерів, які активно ведуть свою діяльність

Вже протягом багатьох років, українські IT-кластери продовжують свою роботу покращуючи IT-сектор, освіту та економіку міст.  Ми поговоримо про кластери, кластерні організації та цінність яку вони несуть своїм регіонам.

Кластери — це об’єднання, які сприяють обміну інформації, нетворкінгу та розробці нових ідей. Такий механізм інноваційного розвитку позитивно впливає на економіку, ринок праці, розвиток IT та інших галузей. Важливо пам’ятати, що кластери – це не ком’юніті, а саме підприємства, і тому можуть існувати в регіоні навіть якщо немає формальних організацій об’єднуючих їх членів. А ось кластерні організації – це якраз ком’юніті компаній і союзи які об’єднують підприємців з кластерів. Кластерних організацій може бути декілька в одному кластері. Вони створюються і закриваються в той час, як кластери залишаються.

IT-кластери займаються розвитком IT- екосистеми, об’єднують провідні компанії та партнерів, що працюють в області розробки програмних продуктів й експортного аутсорсингу. Останніми роками Україна неухильно просувається як гравець світового технологічного ринку. За різними джерелами у 2021 році український ринок ІТ-послуг зріс на 20% та налічує від 3 000 до 5 000 ІТ-компаній й понад 200 000 технічних спеціалістів.

За останніми даними, Україна займає 24 місце у світі за привабливістю розробки програмного забезпечення, є одним із найбільших експортерів IT-послуг Європи, разом з тим українські розробники займають 11 місце в рейтингу 50 країн з кращими програмістами за версією HackerRank. Як стверджує 2021 Tech Market Report від Beetroot Academy в Україні діє 1142 продуктові та 858 аутсорс компанії, біля 100 R&D центрів, зокрема Google, Samsung, Siemens, ABBY та Huawei. Основними ринками залишаються США та Європа.

Яку користь несуть кластерні організації?

  • Завдяки співпраці з навчальними закладами, молоді фахівці можуть знайти практику, стажування і роботу. Студенти можуть дізнатися більше про компанії їхнього міста та обрати напрямок діяльності. Своєю чергою, пошук нових спеціалістів стає набагато простішим для компаній, адже студенти – потенційні працівники. До того ж кластерні організації часто проводять конференції, мітапи, публікують навчальні матеріали аби допомогти студентам краще опанувати свій фах.
  • Зазвичай кластерні організації проводять аналітичні дослідження IT-галузі в місті та ведуть активний діалог з владою аби забезпечити комфортні умови для компаній та співробітників.
  • Кластерні організації надають підтримку та допомогу членам ком’юніті, а також створюють комфортні умови для нетворкінгу аби посприяти новим знайомствам, розвитку стартапів та інших екосистем. 

Понад 22 міста України мають активні ІТ-кластери. Однак існує п’ятірка провідних кластерів – Київ, Харків, Львів, Дніпро, Одеса і ця перевага великих міст вже продовжується мінімум 10 років. Цікаво, що почали активізуватися кластери в областях, наприклад в Маріуполі, Тернополі, Рівно, Кривому Розі. Ми припускаємо, що протягом 2-3 років деякі з цих кластерів можуть претендувати на входження в топ найбільших.

Перейти до сторінки зі списком IT-кластерів, які активно ведуть свою діяльність.