Skip to content

Вакцини для стартапів: як працює SID Venture Partners?

Дмитро Вартанян на офіційному відкритті Фонду 7 грудня 2021 року. Фото: SID Venture Partners

Понад 200 стартапів щороку видають українські розробники. Кількість проєктів із року в рік стає дедалі більшою, а їхні концепції — дедалі прогресивнішими та актуальнішими. Але для стрімкого розвитку інновацій нам не вистачає дечого дуже важливого — венчурних фондів. Втім, і ця проблема поступово розв’язується. У грудні минулого року в Україні запрацював SID Venture Partners. За цей час фонд вже встиг підтримати 9 стартапів. Подальші плани амбітні. Як же отримати інвестицію від SID Venture Partners? Що пропонує ця організація? Про це та інше нашим читачам розповів Дмитро Вартанян, співзасновник і керуючий партнер SID Venture Partners.

SID Venture Partners logo

Засновники: 11 генеральних партнерів з української ІТ-індустрії

Керуючий партнер:  Дмитро Вартанян

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2021

Website / LinkedIn / Facebook

Венчурні інвестиції: наскільки це важливо?

Тривалий час українські айтівці забезпечували своїми послугами закордонні компанії. Це дозволило краще зрозуміти іноземні ринки, філософію західних підприємств і головне — принципи побудови успішного стартапу. Тепер серед Єдинорогів є й українські компанії. Все ж, кількасот стартапів на рік — це відносно невеликий показник. Щороку в США з’являється понад 45 тис. стартапів. Цьому сприяє налагоджена система венчурних інвестицій. Її запровадженню слід дякувати Артуру Року, підприємцю із США, який ще у 1957-му році поклав початок успішній історії венчурного інвестування в інновації. Відтоді розпочався інтенсивний розвиток новітніх технологій, які істотно змінили та покращили світ.

В Україні інвестування у підприємництво було закріплено на законодавчому рівні лише у 1994-му році. Вливання капіталів у бізнес проходило доволі примітивним шляхом. Зазвичай вітчизняні підприємці отримували венчурні інвестиції із закордону. Але останнім часом ситуація стала поліпшуватися. Одним зі значних кроків у бік прогресу може стати відкриття SID Venture Partners.

«Щодо суто українських венчурних інвестиційних фондів, то їх явно недостатньо, коментує Дмитро Вартанян, — хоча ми бачимо великих міжнародних гравців, які часто приєднуються до раундів українських проєктів зі значними сумами інвестицій: Horizon Capital, Andreessen Horowitz, Greycroft тощо». На думку Дмитра, зацікавленість західних інвесторів в українських стартапах свідчить, що позиція України у світі значно посилилася за останні роки. «Своєю чергою це позитивно впливає на стартапи, що тільки розпочинають свій шлях: виникає більше довіри до українських проєктів, з’являється все більше венчурних фондів, ангелів, акселераторів, інфраструктури та компетенції в супутніх юридичних та фінансових сферах», — продовжує Дмитро.

Попри несприятливі економічні обставини та нерозвинений інвестиційний ринок в Україні, Дмитро Вартанян і його партнери бачать великий потенціал у своїй справі.

«За 20 років ми пройшли всі ризики, про які говорять в Україні, і заробили достатньо імунітету, щоб робити з нього «вакцини» для стартапів, у які збираємося інвестувати.

Зараз для ІТ скрізь зелене світло, і єдиний справді серйозний ризик, який ми не можемо контролювати, — військовий. Але й для цих випадків ми давно розробили так званий Business Contingency Plan — чіткий сценарій для всіх ролей з описаними алгоритмами дій у тій чи іншій ситуації», — коментує Вартанян.

SID Venture Partners: у кого вкладають гроші?

Фонд був запущений у грудні 2021-го року. Його фаундерами стали засновники й топменеджери провідних ІТ-компаній, зокрема Sigma Software, Datrics та Ideasoft. До складу генеральних партнерів також увійшли фахівці з NEAR і clean.io. Засновників SID Venture Partners впевнено можна назвати старожилами української ІТ-індустрії. Сьогодні фонд налічує 11 генеральних партнерів. Його капітал становить $15 млн. Протягом 5-ти років Дмитро Вартанян та його партнери планують інвестувати у 50 стартапів. Середня сума вкладу становить $300 тис. Наразі фонд вже вклав кошти у Finmap, Awesomic, V-Art, Elai.io, Mindist, Datuum та декілька інших, які ще офіційно не проголосили про закриття раунду інвестування.

Михайло Федоров (віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України) та партнери SID Fund I на офіційному відкритті Фонду 7 грудня 2021 року. Фото: SID Venture Partners.
Михайло Федоров (віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України) та партнери SID Fund I на офіційному відкритті Фонду 7 грудня 2021 року. Фото: SID Venture Partners.

Проте далеко не будь-які стартапи зможуть укласти угоду з SID Venture Partners. Компанія має низку вимог. Фонд віддає перевагу таким галузям, як FinTech, DeepTech, Automotive і Blockchain, проте не обмежується вищезазначеними доменами, якщо запропонований проєкт має дійсно переконливий продукт і великі перспективи. Все ж, є певні параметри, яких не уникнути. Зокрема, йдеться про підприємства з бізнес-моделлю B2B, орієнтовані на міжнародний ринок. На інвестицію можуть претендувати компанії, що знаходяться на стадіях Seed або Pre-Seed. Фонд орієнтований перш за все на українські стартапи та проєкти з українськими засновниками, інкорпоровані за кордоном. Щоб запропонувати свій стартап, достатньо заповнити анкету на сайті фонду. Далі із претендентами проводиться співбесіда через Zoom і потім керівництво фонду приймає рішення щодо співпраці. «Саме команда стає одним із головних факторів прийняття рішення», — пояснює Дмитро Вартанян. Керуючий генеральний партнер зазначає, що компетентність і вмотивованість фаундерів будь-якого проєкту безпосередньо впливає на його успіх. Це принципово важливо, коли компанія знаходиться на початковій стадії.

Обраний стартап окрім коштів отримує менторську підтримку. Її надають генеральні партнери SID Venture Partners. Ментори не тільки діляться досвідом, але й допомагають знайти ринки, партнерів і клієнтів.

Дмитро Вартанян вважає суттєвою перевагою SID Venture Partners високу експертність у галузі ІТ. Річ у тім, що всі генеральні партнери фонду є діючими С-level менеджерами та мають великий досвід роботи у цій сфері, тому залучення допоміжних експертів як правило не потрібно. Крім того, наявність профільних знань дозволяє вкладникам і фаундерам стартапів чудово розуміти одне одного, що є вкрай важливим для успішної співпраці.

Для інвестицій SID Venture Partners використовують кошти самих генеральних партнерів. Проте більшу частку складають залучені інвестиції від Limited Partners. Передбачається трьох-п’ятирічний цикл інвестування, протягом якого вкладники через процедуру виклику капіталу поступово перераховують свою частку до фонду. Після цього інвесторам повертаються гроші відповідно до прибутку від розвитку проінвестованих стартапів.

Аби внести свою лепту, а саме — кошти у перспективні українські стартапи, достатньо заповнити заявку на сайті.

Стартап в Україні: найперспективніші напрямки

На думку Дмитра Вартаняна, у найближчі 3-5 років найтрендовішими стануть такі напрямки як AR/VR і Blockchain. Останній матиме дуже сильний вплив  на зміну правил фінансового та юридичного ринків. Ще одним перспективним напрямком Дмитро вважає Insurance Tech, який тільки починає розвиватися. Зараз на думку Вартаняна, Ізраїль і США лідирують у сфері продуктових стартапів. Україна має всі шанси стати ще одним центром якісних технологічних інновацій. «Я очікую в найближчі 5 років серйозний розвиток українського ІТ у бік продуктів. До того ж цьому значною мірою сприяє підтримка держави. Яскравим прикладом є Український Фонд Стартапів, що став натхненною силою для молодих підприємців та гарним стартом у вигляді грантових можливостей для багатьох успішних на цьому етапі проєктів, каже Вартанян. — На мою думку, є лише один дефіцитний скіл в українській ІТ-екосистемі: нестача бізнес-навичок. Виграє не найкращий продукт на думку фаундерів, а той, який добре продається. Знання та влучність у наявний ринок, вміння продавати, ставити правильні акценти в побудові бізнесу це дуже складні навички, і в нас носіїв таких знань поки що замало».

Михайло Федоров (віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України) та Дмитро Вартанян на офіційному відкритті Фонду 7 грудня 2021 року. Фото: SID Venture Partners
Михайло Федоров (віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України) та Дмитро Вартанян на офіційному відкритті Фонду 7 грудня 2021 року. Фото: SID Venture Partners.

Як зазначає очільник SID Venture Partners, сьогодні чимало ІТ-компаній інвестують у розвиток спеціалізованої освіти. Це говорить про великий і ще не до кінця розкритий потенціал галузі. Оскільки Україна врешті взяла курс на активну розбудову цифрової держави, вітчизняна ІТ-індустрія ставатиме дедалі привабливішою для інвестування. Певною мірою SID Venture Partners долучатиметься до розвитку галузі. Фонд планує найближчим часом розпочати партнерську співпрацю з українськими акселераторами.

Слід зазначити, що попри насиченість і велику кількість інноваційних розробок, ІТ-індустрія ще не задовольнила всі сфери життєдіяльності та потреби споживачів. Тож, є багато ніш, які потрібно розвивати.  Креативні та наполегливі українські стартапери відкривають свої можливості через фінансування і менторство таких інвесторів, як SID Venture Partners.