Skip to content

Copra: Коли важливий кожен звук, допоможе кокос

copra cover

Екзотичний плід кокосової пальми здатен стати справжнім відкриттям для поціновувачів якісного звуку. Якщо сумніваєтеся, варто дослухатися до одеситів із Copra, що створили компанію, яка спеціалізується на виробництві портативних аудіосистем із кокосового горіха. Стартап не має аналогів у світу, що робить проєкт по-справжньому яскравим та самобутнім. Але як творці Copra дійшли до такої ідеї та як війна стала викликом і водночас мотивацією до створення нової акустичної системи – читайте в нашому матеріалі.

Засновники: Максим Чижов

Розташування: Одеса, Україна 

Рік заснування: 2003

Website / Instagram / Facebook

Таємниці кокоса в історії створення компанії 

Ще за шкільних часів Максим дуже захоплювався акустикою. Навіть на першому курсі університету отримав декілька замовлень від достатньо заможних людей. У той період до рук Максима потрапив кокос. Відтак він зрозумів, що це класний матеріал і подумав – чому його ніхто не використовував доти? 

«У мене був мій перший інвестор, який вклав $100, я ще тоді займався такою дуже абстрактною ідеєю – чисто технологічним ноу-хау. Коли я показав інвестору першу систему з кокоса, він побачив волохатий горіх з динаміком і сказав, що не треба це нікому показувати, бо користі з цього не буде. Я, звісно, до цього прислухався і не займався цим. Однак, навчаючись на кафедрі теоретичної фізики, отримавши  певні профільні знання, а також практичний досвід з акустики, я зрозумів, що насправді, цей матеріал є дуже класним», – згадує Максим Чижов.

Потім Максим оформив перший патент на метод використання кокосового матеріалу для аудіосистем. Оскільки кокос тоді ніхто не використовував, він зміг отримати патент навіть у США, хоча й витратив на це багато зусиль – приблизно 4 роки листування з повіреним у справах патентів, адже новизна – це добре, та другий важливий критерій для отримання патенту – винахідницький рівень: щось взяти та використовувати недостатньо, це потрібно довести.

У той період Максим натрапив на одну дуже цікаву статтю. Один університет досліджував клітинну структуру кокоса й виявив під електронним мікроскопом незвичайні властивості, які забезпечують унікальну твердість та стабільність унаслідок мільйонів років еволюції. Природного аналога шкарлупи кокоса, який у природних умовах може, відірвавшись від пальми, плавати в морі тривалий час, перебуваючи у дуже складних умовах (вологість, температура) і все одно зберегти те, що всередині – немає. І це лише тільки один бік. 

Інший бік, крім цього дослідження вчених, це те, що згаданий матеріал кокоса містить певні волокна. Тобто, якщо розкрити структуру шкаралупи, то можна побачити там поздовжні волокна та мікропори, які дельфінують матеріал, тобто розсіюють енергію удару та вібрацій. 

До того ж шкаралупа кокоса має маленьку товщину та високу твердість, завдяки чому він не дзвенить, що дає змогу в маленькому обсязі компактної системи поставити сучасний потужний динамік та отримати дуже якісний звук, додає Максим.  

Сучасний рівень техніки дозволяє робити динаміки дуже класно. У всіх виробників акустики всі динаміки – на рівні, всі джерела звуку – чудові. Але вся боротьба триває саме за акустичне оформлення. І якщо робити щось інше, то це акустичне оформлення буде мати великий габарит або не ті акустичні властивості. Наприклад, є багато легенд про скрипку Страдіварі, яка зроблена з фанери, що завдяки певним технологіям та просоченню лаком забезпечує класну акустику. Оскільки в будь-якому випадку оформлення динаміка є частиною музичного інструменту, це і створює відповідний якісний звук. Протягом багатьох років досліджень Максим переконався, що такі самі властивості має кокос.

Війна та пандемія суттєво змінили розвиток компанії

Зараз нелегкі часи, каже Максим. Період важливого розвитку компанії збігся з пандемією коронавірусу – карантин, ізоляція, відсутність виставок. А їхній продукт є експортноорієнтованим. Компанія багато років чекала на міжнародну виставку в Мюнхені. І їм пощастило, що навіть в умовах карантину, Copra взяла високу планку й одразу почали робити топ системи в умовах конкуренції, щоб показати свій рівень та професіоналізм: тобто, не так, як зазвичай проєкти розвиваються, роблять щось просте й популярне, поступово ускладнюючи продукт і доходячи до високого рівня.

Система Copra в інтер’єрі.

Також Copra пощастило, що вони продавали системи також і в Україні, тож в умовах карантину вони працювали саме на внутрішній ринок. Але потім настало 24 лютого. Перед тим компанія вже отримала підтвердження для участі у виставці, напрацювала досвід продажів, сформувала команду й виробництво, знайшла виробничі площі та вже були готові  працювати на експорт, але війна все поставила на паузу. 

«Ми були розгублені: як можна щось робити в умовах, коли гримлять вибухи й незрозуміло, чим це все закінчиться? Тому ми вирішили закритися 25 лютого, зробили деякі відправки та отримання. Потім протягом місяця ми знаходилися в невизначеному стані, на роботі не з’являлися. Я відправив дружину практично відразу до Молдови, оскільки ми живемо недалеко від стратегічного об’єкта. І в цих умовах ми просто завмерли. Потім, трохи адаптувавшись, я почав освоювати нове обладнання. До війни ми отримали невеликий грант і змогли придбати нове обладнання. Це був достатньо дорогий фрезерувальний станок, що необхідний для автоматизації виробництва. Я почав його освоювати та робити достатньо складні проєкти», – розповідає Максим Чижов. 

Таким чином наступні 2 місяці були присвячені роботі над ливарними формами з алюмінію, освоєнню нових технологічних процесів, тому що компанія вирішила в цей момент запустити другий продукт: флагман – це добре, але преміальні системи – дуже складне завдання для побудови бізнесу. 

Copra почала розширювати лінійку продуктів, оскільки ще у 2020 році отримала запит на розробку акустичної системи, яка буде меншою, простішою та дешевшою. Через деякий час цей проєкт було розроблено. Навіть із їхньою експертизою на створення нових систем знадобився час, оскільки зробити гарний, сильний продукт – це одне, а зробити продукт, який буде сильніше чинного аналога – це дуже складне завдання. Буквально напередодні війни команда змогла це зробити: придумати конструкцію та дизайн. 

Далі під час війни через відсутність продажів проєкт завмер, але завдяки дилеру Copra, який перебував на той момент у Німеччині, продукт представили партнеру-інвестору на виставці у Мюнхені. Таким чином у Німеччині вдалося представити як флагман, так і новий продукт Copra – і в перший же день знайти на них покупців. Завдяки отриманим грошам Максим зміг сплатити поточні борги та розпочати рух уперед. Нині компанія отримала ще низку замовлень та має певний план розвитку з акцентом на нову продукцію.

Родзинки нової аудіосистеми 

Новий продукт створений з застосуванням таких самих технологій, що і флагман Copra. Компанія використовує кокос, полімер бетон, тому що шкаралупа кокоса гарна тим, що вона компактна та має бездоганні акустичні властивості для середньо частотного діапазону. Це те, що створює на 80% звук. Що цікаво: компанія досі використовує (що не дуже типово для індустрії) дуже класні твітери – це те, що відповідає за найвищі частоти: в підсумку отримуємо дуже потужний, живий, природний звук.

Але для глибокого, потужного, повного діапазонного звука (неякісний буфер може бубоніти й не охоплювати всієї повноти та глибини баса), коли вони зробили корпус цього буфера у вигляді овалу (на цей овал стартап теж отримав патент) з полімер бетону, то отримали якісний конкурентний продукт. Таким чином нова аудіосистема – це кокоси, класні твітери, підсилювач, який отримали від виробника міні-комп’ютерів, що забезпечує сучасний функціонал, коли все працює від телефону (ріплей, блютус) у високій сучасні якості та має всі інтеграції у вигляді мультирум, пульти керування.

Плани на майбутнє – залишитися в Україні 

Зараз команда працює в Україні й подальші плани теж пов’язані з Україною.  Оскільки для того, щоб забезпечити якість за невеликого тиражування, необхідно все робити самим, тож у компанії – повний цикл виробництва, хоча спочатку в компанії були свої підрядники, та зараз вони все більше роблять самі. Офіс та виробниче підприємство базується в Одесі: у компанії 550 квадратних метрів цеху. 

«Попри всю нашу експертизу, зараз складно зрозуміти світовий ринок, кон’юнктуру продажів, причини, мотивації покупки, прийняття рішення. Нині в цьому контексті важливе везіння. Ми накопичили комплектуючі та готові системи наших флагманів, які після виставки поступово продаємо поштучно. Шляхом цього ми вивільнюємо кошти та конвертуємо їх у нашу нову модель аудіосистеми, що є доступнішою за ціною», – зазначає Максим Чижов.

Водночас реалістичний план на найближчі 3 місяці у Copra – активний продаж флагманських аудіосистем і охоплення нових потенційних покупців. Хоча нова аудіомодель стартапу все одно залишається у преміумсегмент, коштує недешево та має конкурентну якість, ця продукція варта таких грошей, наголошує Максим. 

Враховуючи великий тренд у Європі та США на sustainability, проєкт Copra – це використання передусім горіхів, себто, натуральних матеріалів. І хоча користувачі зараз мало цікавляться саме екологічною стороною продукту, каже Максим, адже їм важливіший дизайн та функціонал, але водночас, за його словами, це дає змогу компанії рухатися в бік досягнення Цілей сталого розвитку ООН, що підвищує імідж бренду та додає балів.  

Порада фаундерам: успіх – не може бути метою

Максим наразі перебуває у стані кризового менеджменту. Він розуміє: якщо ти робиш те, що повинен та вмієш, цього мало. Адже потрібно комунікувати з твоїм найближчим оточенням. Саме під час цього ти можеш отримати певні інсайти та розуміння, що можна зробити. 

Тож перша порада Максима – знаходити й придумувати собі проблеми. Що ж може бути в нас не так? Тобто, розтин потенційних проблем. Фаундер має поставити запитання собі – чи готовий він і надалі вкладати свої ресурси у проєкт або ні? Тому й кращої поради, як розібрати проблеми, перевіряти гіпотези й займатися безперервною комунікацією – немає, на думку засновника Copra. Максим переконаний, що ризик завжди є: можна робити нереальні зусилля, працювати по 15 годин на добу 7 днів на тиждень, володіти компетенціями, подолати проблему, отримати певний процес, але надалі цей процес може зайти в тупик. 

З іншого боку, інша крайність – плисти за течією та шукати найпростіші варіанти. Життя – це шлях і якщо є можливість, то краще рухатися; успіх, на жаль, не може бути самою метою, бо він – як наслідок, резюмує Максим і акцентує – треба вірити у світле майбутнє та намагатися усвідомлювати, наскільки те, чим ти займаєшся, близько до душі.