Skip to content

Erudito: ми плануємо заморозити продукт тому, що не знайшли працюючу бізнес-модель

Erudito war

Ми надалі публікуємо інтерв’ю з фаундерами українських стартапів про їхні продукти й те, чи зуміли вони пристосувати до нових умов. 

Сьогодні ми спілкувалися з Євгенієм Керєя, СЕО Erudito. Місія EdTech стартапу — зробити шкільну освіту цікавою. Erudito представляє собою додаток, де школярі початкової школи вирішують завдання в ігровій і тестовій формі й все це просто та цікаво: як для дитини, так і для батьків. 

Та, на жаль, через війну проєкт перебуває на стадії закриття. Водночас за словами Євгена, освітні стартапи очікує справжній бум після завершення війни. 

«Щоб пережити ці буремні часи, стартаперам слід вірити у перемогу, підтримувати армію, займатися фізичною активністю, саморозвитком і менше читати новини», резюмує Євген. 

Засновники: Євгеній Керея, Віктор Круглов, Віталій Терзієв, Вадим Осовець

Розташування: Харків, Україна

Рік заснування: 2019

Website / Facebook / Instagram /LinkedIn

Logo_erudito

Як Ви зараз переживаєте часи війни, враховуючи, що офіс компанії базувався у Харкові?

Розʼїхалися по Україні, наразі в Харкові вже не залишилося команди. Частина команди переїхала до західної частини України, дехто до Німеччини, Великобританії. 

Чи мала Ваша компанія план Б на випадок вторгнення росії до України?

Ні, цю можливість не розглядали, як ймовірну.

Які Ваші плани на найближче майбутнє, якщо війна затягнеться?

Erudito буде заморожено. Ми написали декілько листів до Міністерства освіти та Мінцифри з пропозицією використовувати наш додаток на рівні держави, а саме зробити рекламну кампанію, а користувачів ми обслуговувати будемо за свій рахунок. Але не бачили, щоб цю інформацію десь оприлюднили. Тому плануємо заморозити проєкт. Під заморозкою маю на увазі, що додаток залишиться у App store, Google play і ми надалі оплачуватимемо сервера до кінця 2022 року, приблизно, але новий контент та оновлення функціоналу не буде відбуватися. Для України Erudito є безкоштовним, тож усім батькам, які мають смартфон та інтернет — раджу спробувати.

Чи вдається Вашому стартапу надалі залучати нових користувачів, враховуючи, що навчальний процес у багатьох регіонах не відновився? 

Маркетингову активність ми зупинили ще у грудні 2021р. Ніякої реклами, вебінарів чи інших дій не сприймаємо. Є незначний потік органічних встановлень.

Бачимо наразі відмінність у географії використання додатку, раніше 98% користувачів було з України. З початку війни додалась Польща, Німеччина, США, та, неочікувано, рф. Наголошу, що російської мови в застосунку ніколи не було, тож маю припущення, що користуються примусово переміщені українці з дітьми, які принаймні якось намагаються продовжити навчання.

Чи не став Ваш продукт певною мірою порятунком для освітян, батьків та дітей за нинішніх часів?

За останній місяць близько тисячі користувачів навчалися з Erudito. Значно виріс середній час у застосунку, наразі це 26 хвилин 16 секунд. Але для того, щоб застосувати слово “порятунок”, не вистачає кількасот тисяч користувачів.

Як Ви оцінюєте популярність онлайн-навчання в Україні після завершення війни? Чи не стане значно більше саме дистанційних продуктів для навчання?

Буде бум нових стартапів, та більш розвинених форм залучення дітей до навчання. Роль вчителя, як провідника знань та вихователя, залишиться у центрі навчання, особливо для початкової школи. 

Можливо, вам вдасться не закривати продукт, а знайти нові ринки?

Поки що заморозимо, далі побачимо. 

Яким Ви бачите майбутнє стартапів в Україні?

Потік інвестицій зросте й буде багато нових можливостей у популярних сферах. 

Які поради Ви дали б зараз українським стартаперам – як пережити ці буремні часи та залишитися на плаву?

Вірити у перемогу, підтримувати армію, займатися фізичною активністю та саморозвитком, менше читати новини.