Skip to content

Еволюція хайтек кластера Дніпра: інтерв’ю з Євгеном Гостіщевим, CEO IT Dnipro Community

Друга хвиля COVID наближається до свого фіналу, а уряди у всьому світі знову вводять нові обмеження щодо проведення зустрічей. Кластерні організації, раніше орієнтовані на фізичні події та будівництво громад, використовують цей час для переосмислення своїх бізнес-моделей та перевизначення вартості своїх ком’юніті. Сьогодні Kyiv IT Cluster переживає реорганізацію, разом з тим IT Dnipro Community – кластерна організація для хайтек кластера Дніпра, також перебуває у розпалі стратегічної сесії.

У нашому інтерв’ю Євген Гостіщев, генеральний директор IT Dnipro Community, ділиться своїми планами щодо організації кластеру та того, як саме він допомагає своїм членам пережити скрутний час для бізнесу у 2020 році.


[Сергій Соколенко, Ucluster]: Євгене, такі кластерні організації, як ваша, повинні об’єднувати членів та надавати їм платформу для колаборації. Як COVID впливає на вас та вашу спільноту?

[Євген Гостіщев]: Ми використовуємо цей час для рекрутингу Наглядової Ради та проведення стратегічного засідання. IT Dnipro Community є основною кластерною організацією у Дніпровській області з 2016 року. Зараз у нас 39 членів – аутсорсингові компанії, що розробляють програмне забезпечення, продуктові компанії, стартапи … Обмеження на проведення фізичних зустрічей через COVID-19 змусили нас переглянути своє призначення. Ми ініціювали стратегічну сесію, щоб з’ясувати, хто наші клієнти (як кластерна організація), в чому наша користь та цінність, а також щоб розробити стратегію на наступні 3 роки. Ми пригальмували особисті зустрічі, але наша Наглядова Рада продовжує засідання онлайн. Якщо говорити про Раду, то обов’язковою умовою для кожного є наявність свого штабу у Дніпрі. Зараз у Раді є представники 7 компаній: Sitecore, SoftServe, Archer Software, Luxoft, Comparus.ua, WebiNerds та AMC Bridge.

[СС]: Чи допомогла вам стратегічна сесія визначити, яку цінність ви надаєте своїм учасникам?

[ЄГ]: Ми все ще працюємо над цим, але нам стало зрозуміло кілька речей.

  1. По-перше, це доступ до пула талантів, які закінчують місцеві університети та ІТ-академії. Одна справа – набирати фахівців в університетах як окрема компанія. Інша справа коли наші члени отримують рекомендацію від IT Dnipro Community, тоді двері для них відчиняються ширше.
  1. Наші учасники часто діляться між собою порадами та пропонують знижки на послуги та апаратне забезпечення.
  1. Входження до кластера також забезпечує доступ до міських й регіональних урядів та іноземних делегацій. Нещодавно у нас відбулася делегація посольства Німеччини в Києві, яка відвідала Дніпро й зустрілася з усіма членами кластеру.
  1. Наша кластерна організація також була обрана до консультативно-дорадчої ради Міністерства цифрової трансформації.
This image has an empty alt attribute; its file name is Dnipro-IT-Community.png
Конференція IT Dnipro Community.

[СС]: Наскільки тісно співпрацюють члени IT Dnipro Community? Швидше заради ланцюжків створення доданої вартості, або задля заходів, які приносять користь усім учасникам кластера? 

[ЄГ]: Я можу навести три приклади.

  • Члени нашої спільноти як організовують, так і відвідують курси в IT Dnipro BizSchool, з викладачами та наставниками, яких надає вище керівництво місцевих ІТ-компаній. Ми пропонуємо заняття з бізнес-стратегії, продажів та маркетингу, управління персоналом, оперативного управління, фінансів та права. Відвідавши такі курси, одна компанія вже реорганізувала свій фінансовий відділ, краще зрозумівши їх фінансову картину. Друга компанія, стартап, отримала інвестиції від іншого студенту BizSchool. І ще один з учасників встановив субпідряді відносини з одним студентом, що проходить з ним однаковий курс.
  • Інший приклад, коли громада зібралася разом у 2019 році, щоб провести дослідження економічного впливу хайтек кластеру на Дніпровську область. [ред: Ucluster писав про результати дослідження у нашій першій статті про ІТ-кластер Дніпра]. Серед них 20 членів кластеру погодились надати конфіденційну інформацію про свої витрати, що було б неможливим, якби дослідження проводив хтось ззовні ком’юніті.
  • По-третє, наш кластер організовує щорічну  IT Dnipro Conference та щоквартальні IT Dnipro Biz Meetups. Ми пропустили щорічну конференцію у 2020 році через зрозумілі причини, але плануємо відвідати її у 2021 році. Взагалі наші зустрічі тривають, й у травні в нас проходила така онлайн-зустріч.

[СС]: Євгене, а на чому зараз сфокусовані основні зусилля IT Dnipro Community? 

[ЄГ]: Зараз найбільш уваги ми приділяємо освітнім проєктам.

Зокрема, у жовтні стартував проєкт LearnIT. В межах проєкту провідні IT-компанії Дніпра влаштовують онлайн-тури для старшокласників та студентів. Учасники мають можливість дізнатися більше про IT-компанії регіону, вакансії, програми для молодих спеціалістів без досвіду (trainee) та вимоги до Junior-спеціалістів, прослухати інтерактивну лекцію та поставити питання щодо роботи в ІТ-компаніях.

Крім того, спільно з IT-школою СМАРТ ми реалізуємо проєкт “Сучасний вчитель”.  Це програма просвітницьких  заходів для педагогів Дніпра та регіону, які прагнуть покращити свої навички з організації дистанційного навчання. Викладачі, серед яких досвідчені IT-практики, проводять для вчителів лекції та майстер-класи з користування зручними онлайн-інструментами.

Також ми беремо участь в організації конференції RunIT 2020 Online Conference, яка пройде 21-22 листопада. Вперше за чотири роки вона відбудеться в онлайн-форматі та об’єднає шість потоків й 24 спікерів. Долучитися до заходу можна буде з будь-якої точки світу.

[СС]: Куди плануєте рухатися далі?

[ЄГ]: У нас ще багато планів та ідей, але втілювати їх будемо після завершення всіх етапів стратегічної сесії. Впевнений, що це буде зовсім новий виток у розвитку нашої організації. Тож залишайтеся на зв’язку!

[СС]: Дякую, Євгене, що поділився своїми думками.


Якщо ви хочете дізнатись більше про ІТ-спільноту Дніпра та хайтек екосистему в місті Дніпро, перегляньте наступні ресурси:


Команда Ucluster сподівається, що новий матеріал був справді корисним і цінним. Наступного разу ми поговоримо про Тернопільский IT Cluster  і дізнаємось про те, як кластер впливає на освіту та чи можливо заснувати стартап в Тернополі.