Skip to content

Ternopil IT Cluster: цілі та мрії маленького, але спритного кластера України

Ternopil

Нещодавно команда Ucluster поспілкувалась з керівником Ternopil IT Cluster Катериною Міхайліді та Сергієм Кутузовим. Ми дізналися про тонкості IT-бізнесу, чим живе Кластер, плани на майбутнє, досягнення та як себе почувають стартапи, що розпочали свій шлях в Тернополі.

Катерина Міхайліді (CEO)

Сергій Кутузов (голова Ternopil IT Cluster)

Адреса – вул. Бандери 42\​2, м. Тернопіль

Facebook /LinkedIn

Катерина Міхайліді, CEO Ternopil IT Cluster, вже в підлітковому віці уявляла себе в ролі девелопера передових додатків. Спробувавши себе у веб розробці та написанні програм, Катерина почала займатись адмініструванням сервісу Moodle в університеті. Отримавши досвід, вона очолила дитячу IT-академію, що пізніше переросло в розвиток коворкінгу. Згодом, Катерині вдалось стати однією із засновників Ternopil IT Cluster. Бувши активним мешканцем свого міста, в якийсь момент вона зрозуміла, що Кластер вимагає більше уваги й вирішила повноцінно зайнятися його розвитком.

Сергій Кутузов, голова Кластеру, зізнається, що Кластер – не основна робота, але він вирішив приєднатися тому, що вважав це своєю місією і можливістю бути корисним своєму місту. “Ті хто спритніші, вже виїхали закордон, однак я цей момент пропустив, то ж вирішив будувати Європу навколо себе”. Чекати що хтось інший змінить і покращить місто немає сенсу.

“Якщо гора не йде до Магомета, то треба прогулятися самому”, – жартує Сергій.

Офіційно Ternopil IT Cluster зародився у 2017 році, хоча неформально асоціація існує вже більше 10 років. Спочатку це були просто збори різноманітних представників IT структур, які зустрічались і обговорювали якісь тенденції, новини, проблеми міста та ринку. Саме через ці мітапи з’явилося бажання створити IT Кластер – організацію, що розвиватиме ІТ-спільноту Тернополя аби підняти місто на якісно вищий рівень. 

На початку, до Кластера входило близько 10 компаній і вже зараз, 4 роки після заснування, 15 різноманітних IT-компаній є членами Ternopil IT Cluster. Крім цього, сюди також входять IT-академії, такі як Main Academy й IT Step, а партнерами являются тернопільські вищі навчальні заклади – 3 університети та 2 коледжі – а також Укрсиббанк як фінансовий партнер. 

Діяльність Кластера

В Ternopil IT Cluster існує декілька напрямків розвитку основні з яких: освіта, розвиток IT-середовища та громади в місті, а також співпраця з владою. Минулого року було прийнято рішення сформувати раду правління Кластера, яка змогла б координувати й відповідати за певні напрями. Катерина запевняє, що таким чином робота стала більш ефективною та організованою, адже усі знають свою роль та обов’язки. Кожен член правління відповідає за певний напрямок, координує його, розвиває та будує певну стратегію на найближчі пів року.

Не дивлячись на безліч перешкод, 2020-й рік відзначився низкою успішних заходів, як наприклад,  завершальний етап Ukrainian IT Awards 2020 та десяток онлайн-конференції: «Діджитал-світ покоління Альфа», «How to get start IT», «Air meetup #2», «Synergy. IT Business & IT Education». На жаль, одна із найвідоміших конференцій «Файне.ІТ» була змушена перейти в онлайн формат через карантинні обмеження. Це стало особливим викликом, адже з проведенням такого формату конференцій ІТ Кластер зустрівся вперше.

«Файне.IT-2020» – серія заходів, які мають на меті об’єднання ІТ спільноти Тернополя, файного міста.

Кластер та освіта

Ternopil IT Cluster активно співпрацює з 3-ма університетами й 2-ма коледжами, а точніше кафедрами, що випускають IT-спеціалістів. Нещодавно, розпочалось навчання по дуальній освіті (від лат. dualis – подвійний) – нова, більш гнучка форма організації професійного навчання. У зв’язку з цим, IT-компанії уклали договори з університетами, де викладаються технічні дисципліни. Таким чином, під час начитування лекцій, учні слухають теорію в університеті, а під час практики їх запрошують в компанії, де провідні спеціалісти  передають свої знання. Студенти мають можливість освоїти на лише теорію, а й спробувати себе в практичних завданнях, а показавши гарний результат під час практики, можуть бути запрошені на роботу. 

Компанії також часто запрошують на екскурсії у свої офіси, де можна поспілкуватись з їх представниками. Це допомагає студентам зануритись в майбутнє місце роботи та вибрати те, що до вподоби.

На жаль, через карантинні обмеження формат екскурсій наразі не можливий. Саме тому, в кінці весни, Кластер розпочав IT-марафон, де впродовж 2-ох тижнів учасникам розповідали про технології, програмування та можливий розвиток в цій сфері – один день – одна компанія, яка розповідала про себе, свою культуру або свої технології. 

Чи є успіхи у співпраці з владою?

На жаль, тернопільська міська влада не завжди йде на зустріч Кластеру, а ось Обласна Державна Адміністрація вірить у його цінність, й тому готова до зустрічей і підтримки деяких конференції. Інколи компанії, що входять до складу Кластера стають експертами в різноманітних засіданнях.  Окрім цього, минулого року команда Ternopil IT Cluster була запрошена в якості спікерів на курс для молодих підприємців, що проходив за підтримки обласної адміністрації. Головною метою курсу було діджиталізування бізнес-процесів, які відбуваються в малому та середньому бізнесі. Тому сказати, що комунікація відсутня – важко, але її точно не достатньо. Меру міста важко розгледіти цінність Кластера. Саме через це нерозуміння, відбувається несприйняття всіх інших гілок влади. Наразі лише Обласна Державна Адміністрація готова йти на контакт та підтримувати різноманітні заходи.

Чи можливо заснувати свій стартап в Тернополі?

“Наразі культури стартапів бракує,” – зізнаються наші гості. Стартапи періодично з’являються, але не через інкубатори чи інші стартап об’єднання. Зазвичай, це просто житель міста який працює в IT-компанії й отримавши досвід, вирішує що готовий почати свою справу та реалізувати новий проєкт. Такий шлях досить тернистий, адже в ньому бракує підтримки та менторства. Але, не дивлячись на це, у місті періодично з’являються нові продуктові команди. Відомими тернопільськими стартапами є компанії: Crowdin – система, що впорядковує управління локалізацією для команди та MagneticOne – компанія, що займається розробкою програмного забезпечення. Але поки що місту не вистачає повноцінної інфраструктури в якій будуть вірити в реалізацію кожної шаленої ідеї. 

Катерина Міхайліді каже, що в Тернополі розташовано близько 30 IT-компаній які готові розвивати індустрію в цьому місті. Переваги участі компанії у Ternopil IT Cluster: коло однодумців для розвитку IT Міста, вплив на розвиток м.Тернополя, нетворкінг, людський капітал, бізнес-освіта, якість життя, доступ до інформації, події.

Ternopil IT Cluster відео презентація кластера.

Які плани на майбутнє?

Сергій запевняє, що Ternopil IT Cluster живе в дуже еджайл (з англ. agile – швидкий) стилі, а наперед планувати ризиковано тому, що не зрозуміло, що буде далі у зв’язку з останніми подіями. “Така маленька організація як ми, не може планувати на 5 років вперед,– каже Сергій, – ми плануємо переважно на рік та навіть під час цього року часто змінюємо напрям”. Плани виходять з цілей та мрій, яких Кластер прагне досягнути. На відміну від інших кластерів, тернопільська команда дуже сильно відрізняються від інших організації, оскільки у них немає великого сформованого ринку як в інших містах. “Цей рік – це час для інтенсивної праці”, – посміхаючись каже Катерина.  

“В нас це маленька пісочниця (весь ринок Тернополя це приблизно 2-3 тисячі спеціалістів), що є однією десятою львівського ринку. Через це, всі цілі в основному направлені на збільшення розміру ринку. Кожна нова сотня спеціалістів в нашому місті, матиме великий вплив на розвиток ринку”.

Тернополяни зізнаються, що існує проблема з тим, що багато громадян виїжджають за кордон, а ті хто повертаються – не бачать перспективи розвитку в місцевих компаніях. Саме через це, одна із задач Кластера – це створити такі умови, щоб не лише компанії, а й жителі міста розуміли що Тернопіль достойне місто аби розпочати свій кар’єрний шлях.

Відеоінтерв’ю з СЕО та засновниками Ternopil IT Cluster

Ternopil IT Cluster: цілі та мрії спритного ІТ-кластера України. Інтерв’ю директора Ucluster Сергія Соколенко.

Для більш поглибленого вивчення діяльності Ternopil IT Cluster додаємо презентацію кластера: Перспективи інноваційного розвитку IT галузі Тернопільської області