Skip to content

GIOS: що робить освітній стартап на війні?

Global Innovative Online School (GIOS).

Знайти своє місце серед бойових дій — вельми важка задача для мирного стартапу та цивільної людини зокрема. Але навіть під час кривавих подій життя продовжує вирувати. Освітній процес в Україні поновився з 14-го березня. Коли одні стали біженцями, а інші — волонтерами, проведення навчання ускладнилося. Втім цю проблему ефективно розв’язує віртуальне середовище. Тож, як проходить навчання під час війни? Як зберегти свій стартап? Про це та інше нашим читачам розповіла Наталія Лимонова, засновниця онлайн-платформи Global Innovative Online School.

Особливі умови для навчання: як це відбувається?

Навчання — одна з найважливіших складових життя юних українців. Війна не повинна красти у них час і можливості для розвитку. Саме тому попри вибухи та обстріли, українські батьки та вчителі намагаються й надалі забезпечувати дітей освітою. Активну участь у цьому процесі бере стартап Global Innovative Online School (GIOS).

Цей проєкт почав свою діяльність ще задовго до війни. У 2019 році його заснувала підприємиця Наталія Лимонова, яка занепокоїлася підходом до навчання її дітей. «”Для нас, шановні батьки, найголовніше довести дітей до ЗНО” — це все, що я чула від вчителів. Доводити своїх дітей до ЗНО для мене не було найголовнішим, я хотіла, щоб вони були щасливими та самореалізованими, але у школі про це не йшлося, навіть близько», — зазначила Лимонова у попередньому інтерв’ю для Ucluster.

Командними зусиллями був створений потужний стартап, основна задача якого — зацікавити дітей математикою. Саме цей предмет здається багатьом учням прісним, складним і не особливо потрібним у реальному житті. Втім, за допомогою математики у людини розвиваються логіка та критичне мислення. Такі якості особливо необхідні у часи гібридної війни. Тож GIOS став таким собі щепленням від фейків. Як показує сучасність, розвинені критичне мислення та логіка у простих громадян можуть змінити хід історії. «Математика та критичне мислення — це вже не тільки майбутнє, це найкращий інструмент сьогодення для відбудови успішної країни та протистояння в інформаційній війні».

Команда Global Innovative Online School (GIOS).

Тож, аби забезпечити школярам безпечний доступ до знань, платформа GIOS стала надавати свої послуги абсолютно безкоштовно. «Ніхто точно не знає, коли війна скінчиться, але й життя не стоїть на місці, люди починають пристосовуватися до тих умов, що є тепер, — коментує Наталія Лимонова. Наша платформа GIOS відкрила безкоштовний доступ для всіх вчителів та учнів з України, де б вони не знаходилися зараз. До нас звернулися батьки, які з дітьми нині перебувають у Німеччини, Польщі, та в інших країнах». Сьогодні до платформи GIOS приєдналося понад 2 тис. учнів з різних куточків України. Аби підтримати вчителів, репетиторів й інших працівників платформи, у Global Innovative Online School розпочали збір коштів.

«Не менш вразливі зараз вчителі, деякі з яких знаходяться у «гарячих точках». При тому, що ми зараз не отримуємо доходу від навчання українських користувачів, а наш інвестиційний транш заморожений, ми відкрили краудфандинг та назбирали від друзів та небайдужих людей гроші для підтримки наших вчителів та тьюторів, а також сімей наших співробітників. Щиро дякуємо усім, хто долучається!»,

— говорить Наталія.

GIOS на передовій

Боронити Україну взялися й творці GIOS, використовуючи ту зброю, з якою вже добре знайомі. Зокрема Наталія Лимонова застосувала всі свої арсенали ділової дипломатії. Підприємиця закликає міжнародну спільноту фінансово та гуманітарно підтримувати Україну, а також рвати економічні зв’язки із Росією та вводити санкції. З такою пронизливою промовою вона зокрема виступила на Генеральній Асамблеї WBAF. Інші співробітники GIOS активно включилися до волонтерського руху. Частина працівників приєдналася до лав ІТ-армії. Всі інформаційні ресурси GIOS (а саме сторінки в Instagram, Facebook і Telegram) стали гуманітарними майданчиками для тих, хто потребує допомоги, та тих, хто готовий її надати.

Після війни платформа GIOS планує збільшувати кількість предметів, які можна буде на ній захопливо вивчати. Крім того, деякі співробітники проєкту наразі отримали безпечний притулок у Нідерландах, Норвегії та Туреччині. На думку Наталії, надалі їхній досвід позитивно впливатиме на розширення географії GIOS. «Плануємо активно представляти українську екосистему стартапів у світі, залучати нові партнерства та інвестиції», — додає підприємиця.

Стартап в умовах війни: як вижити?

Як свідчить дослідження Ukrainian Startup Fund, сьогодні 40% стартапів не мають ресурсів на виживання, а 46,7% здатні функціонувати лише частково. Аналогічна ситуація склалася й у сферах малого та середнього бізнесу. Проєкту GIOS все ж вдається утриматися на плаву. Цим рятувальним кругом стало масштабування на західних ринках. Стартап продовжує розвиватися у США та Канаді. Зараз команда досліджує потенціали розвитку в країнах Африки.

Наталія Лимонова дає кілька порад, які здатні врятувати стартап під час війни в Україні. Тож, що саме можна зробити?

  • Намагайтеся зберегти команду, щиро розповідайте їм про реальну ситуацію (до речі, це буде і тестом для команди на цінності та відданість ідеї проєкту у скрутну хвилину). Подивіться, чи можете ви зробити півот та знайти той напрямок, який затребуваний саме зараз;
  • Придивіться уважно до зовнішніх ринків. Можливо, ви зможете швидко адаптувати продукт, просунути його на інші маркети та отримати живий дохід;
  • Шукайте різні джерела фінансування, навіть не типові для вашого стартапу, щоб підтримувати команду, клієнтів та партнерів;
  • Вірте у нашу перемогу! Бренд Україна вже звучить гордо.

Немає сумнівів, що перемога буде за нами, але не варто пасивно чекати на цей день. Продовжуйте творити й шукати нові креативні шляхи. Складні умови — доречний час для інновацій.