Skip to content

Custle – платформа, що об’єднує акторів з кастинг-директорами

Custle

Кастинг-директор – ключова фігура при виробництві фільму чи реклами. Часто, саме завдяки ньому режисер може успішно реалізувати задум, продюсер – вкластись в бюджет, а актор – знайти цікавий проєкт. З іншої сторони цього процесу, актори витрачають до 15 годин на тиждень на пошук ролей й надсилання своїх портфоліо. Єгор та Макс заснували стартап Custle, який об’єднує акторів з кастинг-директорами, за допомогою машинного навчання, спрощуючи та прискорюючи їх роботу.

Засновники: Єгор Кургузов (Co-founder, CEO), Макс Голіонко (Co-founder)

Локація: Україна

Website / Facebook


Як і у кожного успішного засновника, у Єгора за плечима не малий досвід – починаючи з освітнього стартапу Casers до студії дизайну та інжинірингу Concepter, яка нещодавно була придбана Ajax Systems. Єгор брав участь у запуску краудфандингових кампаній та розробці української стартап-екосистеми для Seed Stage хардверних стартапів, тож він за ці роки побачив чимало стартапів. А будучи продактом у CloudMade Єгор побачив, що саме можна робити за допомогою машинного навчання, й саме там познайомився з кофаундером Custle Максом Голіонко.

Проактивний рекрутинг

Платформ, що об’єднують акторів з кастинг-директорами існує достатньо, але вони виглядають як незручні дроп-портали, де актори передивляються всі вакансії й подаються на бажану роль. Однак, це непродуктивний та часозатратний для обох сторін процес. Шукати та залучати кандидатів ще до того, як з’явиться опублікована вакансія – так в спрощеному вигляді можна пояснити суть проактивного рекрутингу. Платформа Custle надає можливість працювати лише з проєктами або акторами, які ідеально відповідають вимогам.

“Ми додали машинного навчання, яке дозволяє з опису ролі та профайлів акторів виділяти теги, а потім підбирати ролі й акторів та робити шорт-листи з релевантних кадрів для кастинг-директорів”, – розповідає СЕО стартапу. Ці теги охоплюють зовнішній вигляд актора, навички, досвід й навіть характер чи особистість.

Така стратегія проактивного рекрутингу має ряд суттєвих переваг. Вона дозволяє:

  1. Створювати більш ефективний пул кандидатів.
  2. Залучати кандидатів вищої якості.
  3. Швидше закривати вакансії  як наслідок знижувати втрати від «кадрових дир».
  4. Знизити стрес та відчути більше контролю над процесом.
Як працює платформа Custle.

Розв’язання проблеми

“Спочатку ми хотіли зробити рішення для себе, а не для мас-маркету”,– каже Єгор,  зіткнувшись з неефективним процесом підбору акторів на українських телеканалах де працювала його дівчина. Згодом побачивши, що подібна проблема існує повсюди й зробивши аналіз ринку по світу та провівши інтерв’ю з працівниками індустрії Індії, Великої Британії, Європи, США, команда побачила незаповнену нішу.

Ще до бета-версії, команда Custle зробила лист очікування з тисячею нью-йоркських акторів – це був їх перший регіон для запуску. Також вони звузили категорії підбору акторів до «зйомки в рекламі», оскільки відповідність типажу найбільше потрібна саме там. Акторів знаходили через грамотно побудований таргетинг, продовжуючи й сьогодні активно збільшувати свою базу акторів та кастинг-директорів.

“Після травневого запуску бета-версії та збору раннього трекшена ми зможемо take-it-to-the-bank, як кажуть в Америці, тому що у нас вже буде маркет-фіт.”

Єгор Кургузов, СЕО Custle.

Зараз команда відстежує, як працює платний трафік для бета-версії, і через кілька тижнів конвертуватиме на платформі лист очікування в користувачів, яких за сьогоднішніми даними очікується вже до 200 акторів. Після того, як Custle акумулює 3-5 тисяч акторів вони пропонуватимуть платформу кастинг-директорам. До речі, поки що актори можуть безплатно створити свій акторський профіль.

Унікальні фічі Custle

Основною унікальною фічею є парсинг ролі та моментальний підбір акторів під нього. Однак в планах імплементувати:

  • Пошук по фото-референсу 
  • Адаптування пошуку за індивідуальним запитом кастинг-директорів
  • Підказки акторам для покращення своїх навичок 
Пітч Єгора Кургузова, СЕО Custle.

Куди можна рухатися далі?

Після захоплення однієї категорії та одного регіону, Custle планує масштабуватися. На меті покрити увесь відеопродакшн, моделінг та зробити запуск в інших регіонах, країнах. Сполучені Штати Америки, вважає Єгор, є найзрілішим ринком тому, що там не перший рік проходять онлайн кастинги. Далі на меті – Європа, Латинська Америка та Індія.

Команда отримала інвестиції від USF, які допомогли розробити першу версію MVP і запустити проєкт. Зараз в Custle 8 працівників, які закривають позиції розробки, дизайну, продукту та маркетингу. Команда хотіла б мати сейлз представників в інших країнах, але так, як зараз ремоут – це «нова нормальність», то спочатку вирішили стартанути та подивитися наскільки чи будуть сейлзи взагалі потрібні.

Маючи чітке розуміння свого ринку та потреб компаній гігантів, в стартапу основною метою прагне створювати мистецтво без рутини. Місія Custle –  це допомогти новому Мартіну Скорсезе познайомитись з новим Лео Ді Капріо у їхньому першому проєкті без років, витрачених на пошук одне одного. “Ми розуміємо, що корисні стрімінговому та продакшн сервісу. Підтримуємо зв’язок з глобальними конкурентними гравцями, які поглинають аналогічні рішення на ринку”, – ділиться планами Єгор.