Skip to content

Успішний венчурний інвестор та впливова українка – Вікторія Тігіпко

Засновниця та керуючий директор TA Ventures та iClub – ангельський клуб

Офіс: вул. Московська 32/2, Київ, Україна

Президент Одеського міжнародного кінофестивалю

Інвестиції через TA Ventures: eTachki, Liki24, Sensely, Aurora Labs та ще 154 

Інвестиції через iClub: RetargetApp, Coppertino (VOX), Clark, Bipicar та інші

Linkedin


Освіта 

Вікторія Тігіпко народилася у Києві та закінчила з червоним дипломом Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана де вивчала міжнародні економічні відносини й право. Згодом навчалась у Віденському університеті економіки (Wirtschaftsuniversität Wien), де вивчала фінансовий менеджмент. Також Вікторія стала випускницею програми Venture Capital for Executives Університету Берклі (University of California, Berkeley). Крім того, вона справжній поліглот — володіє українською, російською, англійською, німецькою, французькою та італійською мовами.

Кар’єра

У молодості Вікторія працювала брокером, потім займалася інвестиціями та дилерською діяльністю. Стала найбільшим в Україні дилером німецької компанії Karcher. Але до цього був ще будівельний бізнес, вже у той час, розповідає Тігіпко, почалися хороші гроші. Її перший зароблений мільйон припав якраз на той період.

Талановита та енергійна Вікторія у 2010 році очолила Одеський міжнародний кінофестиваль,котрий є одним із найбільших глядацьких фестивалів у Східній Європііз щорічною аудиторією в 120 тис. осіб та стала головою наглядової ради Української кіноакадемії. Тігіпко має ряд нагород та увійшла до списку таких рейтингів як:  «25 найуспішніших бізнес-леді України» від журналу Фокус,  «100 найвпливовіших жінок України», «Топ-100 найвпливовіших українців», а згодом стала однією з Топ-5 впливових персон в українському інтернеті.

Президент Одеського міжнародного кінофестивалю — Вікторія Тігіпко, вересень, 2020 року, Одеса. Фото з Facebook.

Вікторія Тігіпко успішно займається венчурним бізнесом й у 2010 році заснувала фонд TA Ventures – це всесвітньо орієнтована компанія, що інвестує у технологічні стартапи, на ранніх стадіях, в Європі (у тому числі Україні) та США. Фонд активно підтримує свої портфельні компанії на міжнародному ринку та допомагає залишатися конкурентоспроможними, підтримуючи їх у створенні R&D (науково-дослідних) центрів в Україні та Європі. За даними Pitchbook з моменту свого заснування, компанія TA Ventures проінвестувала 158 компаній (в такі як Liki24, Mate academy, InVision, AuroraLabs, Pixonic та інші.), з яких зробила 56 екзитів (наприклад, з таких як Adore me, Shoes4you, Urbanara, Futurefly, Fleetomy, StyleLounge, zyBooks).

Про українські венчурні фонди

Перед тим як більш детально представляти вам TA Ventures було б правильним ознайомитись з особливостями більшості венчурних фондів України. По-перше, вони не орієнтовані на інвестиції в інноваційні підприємства, а використовуються як інструмент корпоративних інвестицій та оптимізації оподаткування в будівельному, фінансовому і аграрному секторі. Такі венчурні фонди створюються для оптимізації управління грошовими потоками між різними структурами всередині корпорації, а не для інвестицій в інноваційні підприємства. Чинне законодавство дозволяє їм видавати кредити підприємствам, що входять до складу корпорації, без сплати податків і зі зменшенням бази оподаткування прибутку. Тож не дивно, що до складу Топ-100 венчурних фондів з найбільшим венчурним капіталом України, входять фонди саме цієї групи. 

По-друге, «справжній» венчурний ринок України тільки починає зароджуватися. Останнім часом з’явився ряд венчурних фондів, які орієнтовані на інвестиції в інноваційні підприємства та, в першу чергу, в галузі ІТ-технологій. Це такі венчурні фонди як TA Venture, Imperious Group, AVentures Capital, Detonate Ventures, Chernovetskyi Investment Group, Dekarta Capital, Vostok Ventures, Global Technology Foundation. Ці фонди об’єднані в національну асоціацію венчурних фондів Ukrainian Venture Capital Association.

Про Інвестиції, провали, команду і вакансії. Вікторія Тігіпко, TAVentures | Велика риба.

Про венчурний фонд TA Ventures

Слово “венчур” в контексті ведення бізнесу можна перекласти як “ризиковане життя”. Аналогічно бізнес ангелам венчурні фонди здійснюють фінансування інноваційної діяльності підприємств, які мають високий рівень ризиків, але і високий рівень прибутковості, при цьому інвестор отримує долю в уставному капіталі. На відміну від ангелів, які інвестують в основному в Seed або Pre-Seed раунди, венчурні фонди інвестують в більш пізні раунди: Series А, В, С. 

Вікторія Тігіпко заснувала свій венчурний фонд TA Ventures за свої власні кошти десять років тому в Києві. Її фонд — це комбінація з класичного венчурного фонду та ангельського фонду, що прагне інвестувати в компанії, які знаходяться на початкових стадіях інвестування та працюють в галузях мобільності, цифрового здоров’я (Digital Health), фінтеху (FinTech), промислових технологій (Industrial Tech), корпоративного програмного забезпечення (Enterprise Software) та майнових технологій (Property Tech), логістики, фінансових послуг, IoT та вертикальних маркетплейсів.

TA Ventures управляється командою професіоналів з 10-річним досвідом успішної роботи у сфері венчурного інвестування і підприємництва. До складу команди входить 16 учасників – Ігор Перція, Евелін Бучацький, Ігор Семенов, Олег Маленков та інші. Фонд активно використовує можливості спільного інвестування з 230 ко-інвесторами – великими міжнародними венчурними фондами з усього світу – #adm Ventures, FJ Labs, Apollo Health Ventures, Big Sur Ventures, General Catalyst та іншими.

Інвестиційний клуб iClub

Крім венчурного фонду Вікторія також очолює iClub – приватний інвестиційний клуб для ангельських інвесторів, членський внесок до якого становить від $ 2,5 тис. до $5 тис. в рік. Він надає можливість користуватися всією екосистемою TA Ventures, безкоштовними поїздками на конференції TechCrunch Disrupt, Web Summit, The Next Web, вартість яких від $500 до $1,5 тис. Якщо відвідати 1-2 конференції — це вже покриє вартість річного абонемента. Крім того, інвестори щомісяця зустрічаються в офісах технологічних компаній, наприклад, Ajax Systems або Petcube

iClub надає підприємцям, приватним та інституційним інвесторам можливість робити невеликі інвестиції у стартапи зі швидким зростанням, одночасно користуючись досвідом венчурного фонду TA Ventures. Щороку команда TA Ventures Вікторії Тігіпко витрачає 15 тисяч годин, щоб проаналізувати понад 3000+ інвестиційних можливостей та вибрати найкращі 15-25 стартапів.

На 2020 рік іClub має представництва ​​у Лондоні, Монако, Києві, Нью-Йорку та Маямі, на кожній локації є свій партнер, що входить до складу  команди – Ігор Перція, Джакомо Бонавера, Іван Гузенко та Павло Тафі. У кожному місці ангельський клуб проводить щомісячні зустрічі, на які запрошують засновників стартапів, в які iClub інвестуватиме. На цих засіданнях учасники клубу можуть спілкуватися із засновниками та партнерами фонду, крім того, клуб проводить навчання на теми венчурного капіталу, інвестування та стартапів, а також пропонує повний юридичний супровід інвестицій.

Інвестиції

Фонд TA Ventures використовує власні галузеві знання та бізнес-контакти, щоб надати компаніям та партнерам-інвесторам доступ до висококваліфікованих та економічно вигідних команд аутсорсингу, досліджень та розробок. Фонд проінвестував багато компаній з України, наприклад, Coppertino (VOX), Etachki, CheckiO, Hotelscan, Topmall.ua, TranscribeMe!, Wunderflats та інші. Безумовно однією з сильних сторін фонду є допомога портфельним компаніям в організації R&D-центрів на території Україні.

Тігіпко розповідає, що однією з перших інвестицій фонду була Little Eye Labs у 2012 році в Індії (пізніше компанію викупив Facebook). “Тоді Індія була ще недооцінена, як місце для розвитку стартапів. Бо там є певні обмеження ($100 тис.), щодо іноземних ангельських інвестицій. Більшість угод були від $25 тис. до $100 тис.  В перші два роки роботи її венчурний фонд інвестував у 14 індійських компаній. В цілому, – продовжує Вікторія,  у нас було 10% невдалих інвестицій – це 13 компаній (ред: 10% від усіх інвестицій на період до 2018 року, тобто 130 компаній). І причини завжди різні, наприклад, проблеми з засновниками: вони можуть перегоріти.” Якщо казати про сьогодні, то останньою інвестицією у 2020 році була у Secberus (єдина CSPM, яка забезпечує адаптований підхід, керований CARTA, до корпоративної хмарної безпеки), коли вони залучили $ 3,2 млн.

Українські стартапи в які інвестувала Вікторія Тігіпко ангельські або венчурні інвестиції

Компанія Профіль компаніїЗібрана сума 
Liki24Всі ліки з тисяч аптек на одному сайті
Venture Round (2020)
$5 M
RetargetApp
Ефективна інтернет-реклама магазинів Shopify та BigCommerce

Seed Round (2019)
$1,5 M
Liki24
Всі ліки з тисяч аптек на одному сайті

Series A (2019)
$1 M
Mate academyОнлайн академія ІТ професій
Seed Round (2019)
$580 K
eTachki
Український онлайн-аукціон з продажу б/у автомобілів

Venture Round (2016)
$1 M
CheckiO
Веб-навчальний ресурс Python, де навчаєшся граючи в ігри та вирішуючи тестові тести

Seed Round (2014)
$750 K
Coppertino (VOX)
Компанія талановитою любителів tech музики

Angel Round (2014)
Topmall.ua
Інтернет-магазин з широким вибором товарів відомих брендів

Series A (2013)
$5 M
Hotelscan
Послуга пошуку для мандрівників, які хочуть знайти найнижчі ціни на найкращі готелі

Seed Round (2012), (2013)
Series A (2015), (2017)
TranscribeMe!
Швидко перетворює голос у текст

Angel Round (2012) 

Ініціативи 

Тігіпко – ідейний натхненник і організатор кількох стартап-конференцій IDCEE. Вона ж у 2013 році привезла в Україну міжнародну волонтерську програму для навчання програмування школярів, CodeClub – української мережі волонтерських безкоштовних  клубів кодування для дітей з 8 до 15 років. В цьому клубі молоді студенти в ігровій формі отримують базові знання про програмування і можуть приміряти на себе майбутню професію. Цю ініціативу підтримує Міністерство Освіти і Науки України та вітчизняні IT-компанії.

“Змінювати процеси на рівні країни — особливий кайф. Це дає можливість реалізовувати нереальні на перший погляд, речі, працювати з багатьма зарядженими людьми, мотивує мене, змушує моє серце битися. Коли в такій атмосфері одні ідеї породжують все нові й нові, з’являються нові бізнес-ком’юніті. Мене це все драйвить,”- додає Вікторія.

Це ще не все, Вікторія також є співзасновницею жіночого бізнес-ком’юніті WTECH – перша українська спільнота жінок-лідерів у технологічному бізнесі, що була заснована у 2018 році. Екосистема вивчає можливості для особистого та ділового розвитку, а також це своєрідне місце для обміну досвідом та знаннями. За підтримки понад 30 радників з різних галузей бізнесу, громада налічує понад 1250 членів. 

Вікторія Тігіпко. Про венчурний бізнес, фестивальне кіно і стратегію TA Ventures | Big Money # 37.

Активний розвиток різних типів інноваційних підприємств в Україні породжує значний попит на венчурний капітал. Однак, слід зазначити, що ринок венчурного капіталу в Україні перебуває поки в стадії свого формування. Це породжує задачу національного масштабу зі створення ефективної екосистеми взаємодії інноваційних підприємств і всіх сегментів венчурного ринку капіталу в Україні. Вікторія Тігіпко є блискучим прикладом поєднання сили та розуму, інтуїції та неперевершених комунікативних навичок. Завдяки підтримці Її венчурного фонду TA Ventures, а також ангельського клубу iClub в Україні продовжують розвиватися та засновуватися достойні технологічні стартапи. Україна з кожним роком посилює свої позиції на міжнародній ІТ-арені, збільшуючи об’єм інвестицій, залучених по всьому світу, і стаючи домівкою для юнікорнів та R&D хабом для іноземних компаній.