Skip to content

Топ 5 IT Кластерів України: Харківський IT Кластер

Харків – великий промисловий та інноваційний центр, займає друге після Києва місто за чисельністю населення та є одним з найбільших ІТ-кластерів у Східній Європі. За даними дослідження Kharkiv IT Research 2019, проведеним PricewaterhouseCoopers та IRS-group, у Харкові налічується 483 продуктові й tech-сервісні компанії, а кількість ІТ-фахівців зросла на 24% у 2018 році й досягла 31 тис. спеціалістів.

Таким чином, за кількістю IT-спеціалістів Харків з великим відривом обходить інші ІТ-локації України, поступаючись лише київському хабу. Особливість Харкова як IT-локації — це компанії різних масштабів та напрямів: від IT-компаній середнього розміру, таких як Altexsoft, CodeIT або INSART, до масштабних представників індустрії — NIX, Softserve, Sigma Software або EPAM.

Харківський ІТ-кластер надзвичайно багатовекторний, але ключовими індустріями все ж таки можна назвати: страхування, охорону здоров’я, освіту, ЗМІ та рекламу й роздрібну торгівлю. Близько 68% ІТ-фахівців зайняті у комп’ютерному програмуванні та мають в середньому $2025 прибутку, що майже в 6 разів перевищує середній дохід в регіоні. Серед вагомих причин переїзду до Харкова є якісна освіта, можливість професійного росту, багата культурна спадщина, розвинена інфраструктура та вигідні умови праці. Однак, серед слабких сторін, відчутні низькі стандарти захисту інтелектуальної власності та брак викладачів з досвідом в IT-бізнесі. 

У 2018 році харківські ІТ-компанії сплатили 6,4 млрд грн податків, з яких 45% надійшло до міського казначея. За сприятливих умов для галузі, податкові надходження можуть втричі збільшитися до 2025 року, й харківська IT-галузь може досягти майже $2 млрд. Основними клієнтами Харківського IT-бізнесу є компанії з США та Європи. Однак, північна Америка залишається головним експортним напрямком, на частку якої припадає майже 75% загального обсягу продаж у 2018 році. Загалом, український ІТ-аутсорсинг зріс приблизно на 30% протягом останніх 10 років.

Харків – технологічний та освітній центр України, налічує п’ять вищих закладів які готують кваліфікованих ІТ та tech-фахівців. Найбільше нових кадрів випускається з Харківського національного університету радіоелектроніки, Національного аерокосмічного університету та Харківського політехнічного інституту, ба більше він включений до програм Microsoft IT Academy, Oracle IT Academy, й до Cisco Academy. У Харкові існують десятки ІТ-курсів та академій, наприклад,  Hillel, Sigma Software University, SoftServe IT Academy, Skill UP, STEP computer academy, Ukrainian IT School та десяток комфортних коворкінгів, Coworking 365, Fabrika.space, та Branch.

Серед харків’ян набуло все більшого поширення вивчення англійської мови, що наразі є неодмінною умовою вищої освіти та особистого росту. Поєднання промисловості та освіти створює широкий спектр можливостей для компаній, які прагнуть розширити свої R&D лабораторії в регіоні. Такі великі R&D центри, як Plarium, Sigma Software, Oracle, Samsung, вже працюють у місті. Варто підкреслити, що Харків набирає популярність як стартап-центр, де створюються відомі сервіси, наприклад, GitLab, Docsify – інструмент для Gmail й G Suite, система онлайн-кредитування- MyCredit, QuickBlox – backend-платформа для мобільних додатків, Eventor – мобільний гід для конференцій.

Харківське кластерне об’єднання Kharkiv IT Cluster зібрало на одному майданчику представників IT-компаній, інфраструктурного бізнесу, міської та обласної адміністрації, освітніх установ та об’єднало 73 провідні компанії та 43 партнери. Об’єднання працює за чотирма основними напрямками: освіта населення для насичення ринку якісними кадрами, розвиток міської інфраструктури, зміцнення іміджу Харкова і його просування на міжнародному рівні, а також створення додаткової цінності для компаній-учасників кластеру. Кластер проводить освітні платформи Kids2IT, Easy2Start IT Career, Boot Camp, NEW EDU – міжнародний освітній форум, крім того створив серії професійних заходів. 

Атмосферу харківському кластеру підтримує цілий ряд заходів, що проводяться протягом року. Серед найбільших — конференції Kharkiv.js й AI Ukraine, яка проходить по черзі в Харкові й Києві. Вони збирають сотні людей, зацікавлених в останніх інноваціях у розробці програмного забезпечення та інформатики. Серед інших цікавих конференцій помітні наступні: HR Pro Gym, Kharkiv CSS, Щорічна конференція, присвячена проєктного менеджменту та бізнес-аналізу, Міжнародний форум з кібербезпеки, Конференція з бізнес-аналізу, а також IT Weekend, заснований компанією SoftServe

Kharkiv IT Cluster приєднався до програми Kharkiv Smart City — масштабної програми з перетворення Харкова на перше в Україні “розумне місто”. Команда вже відібрала проєкти, над якими працює разом з Міським Офісом Реформ і компанією Vodafone, що побудувала понад 100 “розумних” міст по всьому світу. Тим часом група DCH має намір розпочати проект багатофункціональної бізнес-екосистеми під назвою Екополіс, що буде найбільшим технопарком та місцем концентрації високотехнологічних підприємств і компаній. А проект, IT Park Manufactura, доповнить місто сучасним бізнес центром й житловим фондом. Підсумовуючи, Харків є одним із ключових ІТ-регіонів у Східній Європі, у якому за умови забезпечення стабільних та прозорих умов бізнесу, місцева та державна економіка будуть продовжувати зростати, разом з позитивним іміджем Харкова як міста з високим рівнем технічної експертизи на міжнародному рівні.