Skip to content

Нові технології військових дронів для оборони України

Drone

Новий етап російсько-української війни відкрив величезну кількість можливостей для використання безпілотних літальних апаратів та дронів. При тому якщо десять років ми асоціювали дрони тільки з відеофіксацією ландшафту з висоти пташиного польоту, то за роки дрони стали потужним логістичним, безпековим та навіть оборонним інструментом, який зараз активно використовують українські війська. 

Сьогодні наш огляд буде присвячено дронам, які виконують захисні функції. Принагідно, що найбільший акцент у матеріалі ми зробимо на нових технологіях безпілотників та українських компаніях, що виробляють дрони.

Будівництво дронів в Україні стартувало 9 років тому

Українські компанії та стартапи, які починали виробництво дронів, з’явилися у 2013-2014 роках. До того часу було декілька компаній, які будували дрони для телевізійної індустрії, але у 2014 році, з початком воєнних дій на Донбасі, відбувся перший бум, коли військовим дійсно стала потрібна допомога з повітря і безліч українських команд почали створювати різноманітні дрони. 

Унаслідок того, що воєнні дії відбувалися лише на сході України протягом 2014-2021 років, більшість компаній не стикалися з проблемою логістики або пошуку запчастин, тому на даний час на території України створено якнайменше 15 активних груп, що будують дрони різних типів: від мультироторних платформ до платформ літакового типу. Якщо ж казати про ті компанії, які працюють дотепер і допомагають військовим зараз, і котрі мають вже існуючі прототипи та серійні зразки дронів, то їх теж потрібно розділити на 2 типи. 

Або армія, або промисловість

Перший тип — це компанії з виробництва дронів, які стали офіційними постачальниками обладнання для Міністерства оборони України. Фактично вони стали розробниками устаткування для української армії й ці дрони перш за все літакового типу, що підходять для розвідки. Тут можна виділити, зокрема, дрони підприємств Атлон Авіа, DeViRo. Ці компанії виробляють дрони, які ми можемо побачити на військових парадах із нагоди Дня Незалежності України. Інші компанії зосередилися на цивільному використанні обладнання і це такі компанії, як Drone.ua та SKIF. Ці компанії почали дуже бурхливо розвиватися, тому що саме промисловість потребувала донедавна найвищої кількості безпілотного обладнання та робототехніки в повітрі й про мілітарне застосування почали згадувати дуже активно тільки з 24 лютого 2022 року.

Лелека-100 — український безпілотний літальний апарат, призначений для ведення розвідки. Створений українською компанією DeViRo. Фото Євгена Подтіхова.
Лелека-100 — український безпілотний літальний апарат, призначений для ведення розвідки. Створений українською компанією DeViRo. Фото Євгена Подтіхова.

«Дефіцит дронів виявився страшним і якщо казати про дрони для оборони України, то їх надто не вистачає. Місця та можливостей для росту набагато більше, ніж зараз присутньо гравців на ринку, тому що це справді велика можливість допомогти своїй країні створити продукт, який пройде бойове хрещення та стане відомим на весь світ», – стверджує Валерій Яковенко, керівник компанії Drone.ua.

Якщо казати про активність українських розробок у цьому напрямку, то є декілька напрямків. Перший – це дрони для розвідки, які завжди будуть популярними. Навіть звичайні дрони, які можна придбати в магазині, згодяться для забезпечення розвідки на дистанції 5-10 кілометрів на лінії фронту. Але військовим потрібні інші значення – розвідку на 15-30 і навіть на 45 км, водночас стандартні коптери з магазинів із цим не справляться. Тож потрібні дрони-літаки, БПЛА літакового типу, котрі потрібно виготовляти й які матимуть трансляцію сигналу та будуть неначе фоторозвідники. На цій ниві найбільше перспектив, стверджують експерти. Додаткова перевага дронів-розвідників у тому, що сама людина залишається в умовній безпеці, а сам дрон виконує його функцію розвідки на відстані 10-20-30 км.

Дрони-розвідники завжди будуть затребувані

І другий напрямок – більш мілітарний. Це використання дронів для скидання ракет. Це дрони на зразок турецького Bayraktar. Між іншим, за рішенням турецької компанії наступне покоління дронів буде обладнано двигунами українського виробника авіаційних двигунів із Запоріжжя «Мотор Січ». Також в Україні створять навчальний центр з підготовки спеціалістів для управління новими моделями Байрактарів. Bayraktar являє собою молоду команду з продуктом, який в Україні творить дива й захищає велику частину лінії фронту та котрий з ювелірною точністю здатний вражати ціль. 

Проєкти і компанії, які будуть створюватися в напрямках ударних дронів – теж затребувані, але не потрібно забувати, що через мілітарне застосування військові дрони дуже важко скерувати у якесь цивільне направлення після завершення воєнних дій. Але дрони-розвідники будуть у потребі навіть коли війна закінчиться, тому в такий спосіб отримуються дані для геопросторових систем.

Дрони допоможуть у відбудові України 

Якщо казати про інвестиції, то це не класичний венчурний механізм. Так, ідейні команди підіймають раунди, волонтерські гроші донатяться на розробку та створення нових типів розвідувальної техніки та на поповнення флоту споживчої техніки.

Це важко назвати інвестиціями, але це залучення коштів і особливо добре коли ці кошти залучаються з-за кордону, тому що Україна потребує не стільки грошей, що надходять просто на рахунки волонтерських або благодійних організацій чи на офіційні рахунки держави, а Україна потребує міжнародного фінансування усього світу. 

БПЛА SKIF, підготовка до запуску. Фото.
БПЛА SKIF, підготовка до запуску. Фото.

Дрони є інструментом для отримання інформації і саме інформація має найвищу цінність, тому майбутнє, без сумніву, за безпековими дронами.

«Після закінчення війни необхідно буде відбудовувати країну і нам доведеться практично з нуля відбудувати транспортну інфраструктуру. Це можливо лише тоді, коли ми маємо повну інформацію, коли знаємо фактичну ситуацію на землі й це геопросторова інформація. Це набагато швидше за часом, ніж коли б інженери туди поїхали і проводили там кілька місяців, доки підготують звіт, що треба зробити. До того ж це безпечно, бо дрон з неба не може наразитися на міну, а інженер на землі – може», розповідає Валерій Яковенко.

Новітні дрони зможуть проникати всередину будівлі навіть через щілину

Новий етап російсько-української війни 2022 року показав шалене використання робототехніки та інтелектуальних технологій, різноманітних дронів та безпілотників із обох боків. Українці використовують найновіше обладнання закордонного типу, російські війська – своє обладнання, що також вражає своєю масовістю, бо дуже велика кількість грошей закопана в обладнання, яке використовується проти українських військ.

Україна майже кожного дня отримуємо все новітніші одиниці зброї, але найважливіше, що отримує країна – це новітні технології, бо коли війна почалася, то військові працювали виключно з тими технологіями, що мали на той момент, а зараз конкретно під запити створюються абсолютно нові зразки технологій. 

Нові зразки дронів, що продають нам США – це початок нового етапу війни, коли нам потрібно вибивати ворога з окупованих земель, але нам потрібно робити це ювелірно, не пошкоджуючи інфраструктуру та не піддаючи ризику цивільних осіб, що залишилися на окупованих територіях – і це можливо тоді, коли зброя є розумною.

Коли є дрони на кшталт американського Switchblade, то є можливість автоматичного коригування пошуку цілей, є можливість автоматичної зміни цілей, а в майбутньому стане доступною можливість знешкоджувати противника, що окопався в будівлі й дрон знайде невелику щілину в будівлі й знешкодить ворога всередині, залишивши цілою будівлю. Можливо, це звучить, як фантастика, але ми вже це бачимо на українських полях бою. 

Після війни Україна стане меккою для виробників дронів

UAV SPARROW. Розпакування. Зліт. Посадка.

На жаль, в Україні невелика кількість бізнесу, який створює не тільки прототипи, а й серійні зразки. Це такі компанії, як UKRSPECSYSTEMS, Skyeton, Атлон Авіа або ж навіть підприємства Львівської політехніки, що теж потребують уваги, бо вони фактично створюють обладнання з комплектуючих навіть якщо воно було куплене обладнання в Китаї. Після завершення війни ці компанії стануть взірцем того, як потрібно буде використовувати дрони, а зараз вони отримують безцінний і унікальний досвід для світової спільноти. Після завершення російсько-української війни сюди приїжджатимуть фахівці з різних країн світу, щоб вивчати першоджерела використання новітніх технологій у дронах і отримувати знання, як використовувати робототехніку в майбутньому. 

Додамо: на сьогодні українець Микола Писанчин спільно з командою фахівців збирають кошти на розробку дронів-камікадзе для українських військових. Їхній проєкт — спортивний дрон FPV Drone буде невеликий та максимально легкий. Дрон матиме швидкість 70-80 кілометрів на годину та зможе нести бойове навантаження до двох кілограмів на відстань близько двох кілометрів.

🇺🇦Українські компанії, які спеціалізуються на БПЛА та дронах🇺🇦

🔸UKRSPECSYSTEMS, ​​БПЛА People’s Drone PD-1 і PD-2

Компанія займається розробкою та виробництвом БПЛА, коптерів, гіростабілізованих платформ та наземних станцій керування.

Рік заснування: 2014

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸Skyeton, RAYBIRD 3

Компанія розробляє і постачає безпілотні літальні апарати класу «малий тактичний» і надлегкі літаки для численних повітряних рішень.

Рік заснування: 2006

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸Атлон Авіа, A1-CM Furia 

Науково-виробниче підприємство, яке виробляє безпілотні авіаційні комплекси. Протягом декількох років безпілотні авіаційні комплекси розвідки та коригування вогню артилерії «Фурія» експлуатуються ЗСУ, Нацгвардією та СБУ. 

Рік заснування: 2013

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸Culver Aviation, SKIF

Основний вектор роботи компанії — конструювання та виробництво безпілотників, і надання за допомогою них послуг з моніторингу поверхні землі

Рік заснування: 2021

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸DeViRo, RALLUS 

Виробничо-інноваційна компанія, що спеціалізується на проєктуванні, розробці та виробництві безпілотних літальних апаратів цивільного та військового призначення.

Рік заснування: 2014

Офіс: Дніпро 

Website / Facebook

🔸Spaitech, Sparrow

Компанія є передовим розробником та виробником інноваційних безпілотних літальних комплексів із композитних матеріалів. Продукція «Spaitech» використовується у сільському та лісовому господарстві, будівництві, а також для моніторингу екологічної ситуації.

Рік заснування: 2012

Офіс: Одеса

Website / Facebook

🔸ВАТ «Меридіан» імені С. П. Корольова, БпАК-МП-1 «Spectator»

Компанія має широкий профіль сфер діяльності. У 2016 році розробила український безпілотний авіаційний комплекс, що призначений для розвідки. Він складається з наземної станції керування і трьох безпілотних літальних апаратів. Прийнятий на озброєння ЗСУ у 2019 році.

Рік заснування: 1992 (рік заснування компанії, водночас БПЛА представлено у 2016)

Офіс: Київ

🔸ТОВ «Авіаційні системи України», БпАК «Валькірія»

Повна назва компанії — науково-виробниче підприємство «Українські авіаційні системи». БпАК «Валькірія» є безпілотним авіаційним комплексом військового та цивільного призначення для забезпечення моніторингу, повітряної розвідки, відеоспостереження та коригування артилерійського вогню вдень та вночі.

Рік заснування: 2016

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸ITEC, Patriot

Компанія починала свій шлях із виробництва БПЛА для розвідки. Нині випускають дрони як для армії, так і для сільського господарства.

Рік заснування: 2014

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸MegaDrone, SkyHunter MD-1

Компанія випускає дрони літакового типу. Також у портфоліо команди дві моделі гексакоптерів. 

Рік заснування: 2016

Офіс: Львів 

Facebook

🔸Matrix UAV, Катана-Агро

Проєкт, який виник серед волонтерського руху. За три роки команді вдалося перейти від саморобних БПЛА до виробництва оригінальних моделей дронів різного призначення.

Рік заснування: 2016

Офіс: Київ

Facebook

🔸Dronee, DroneePLANE

Компанія виробляє легкий БПЛА для професійної геодезії і картографії. Підходить для новачків без попередніх навичок польоту. 

Рік заснування: 2017

Офіс: Бровари

Website / Facebook

🔸ABRIS DG, FLIRT Iron

Старожил ринку дронів в Україні. Компанія займається проектуванням безпілотних технологій, має досвід роботи в легкій і надлегкій авіації, виробництві безпілотних літальних апаратів, наземному моніторингу та аерофотозйомці

Рік заснування: 2002

Офіс: Київ

Website / Facebook

🔸A.Drones, Пілум

Компанія виробляє безпілотні літаки-камікадзе «Пілум», які можуть використовуватися в складі кількох дронів для прориву системи ППО супротивника. 

Рік заснування: 2018

Офіс: Київ

Facebook