Skip to content

Esper Bionics: епоха технологічної еволюції людини настала

Esper Bionics

Людина може перемогти хвороби, отримати додаткові здібності та мати набагато довше та щасливіше життя у світі, де можна бути будь-яким, — за допомогою технологій. У цьому переконаний Дмитро Газда, СЕО технологічної компанії Esper Bionics. На його думку, майбутнє — за електронними імплантами, шлях до яких лежить через удосконалення протезної галузі. Першим кроком Esper Bionics на цьому шляху є створення біонічного протезу руки на основі технологій штучного інтелекту — Esper Hand. Компанія планує відкрити продажі протезу для ринку США цього літа.

Засновники: Дмитро Газда, Анна Белєванцева, Ігор Ільченко

Розташування: США, Німеччина, Україна

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook / Twitter

Ціль стартапу — створити екосистему розумних протезів для ефективного впровадження електронних імплантів

Esper Bionics фокусується довкола побудови сталого бізнесу для створення необхідної інфраструктури для ефективного використання електронних імплантів. Перший крок уже зроблено. Їхній продукт — протез руки — працює та пройшов затвердження FDA (United States Food and Drug Administration). Тепер компанія може продавати його у США та співпрацювати з американськими страховими компаніями. Зараз стартап проводить закрите бета-тестування з чотирма клініками у Нью-Йорку та шістьма юзерами. Водночас чотири сотні клієнтів перебувають у листі очікування — це свідчить про вражаючий інтерес людей до продукту Esper Bionics. 

Нині у світі 20 мільйонів людей користується протезами, однак  99% з них застарілі  і потребують заміни на сучасні рішення, у тому числі такі, що зможуть передбачати рухи користувача. 

«До хмарної (cloud) платформи Esper ми будемо підключати все більше країн і все більше користувачів, створюючи глобальне ком’юніті. І додамо сюди протези ніг, низку екзоскелетів і товари інших вендорів. Ця платформа має працювати не тільки з нашими протезами, а й з іншими виробниками протезів. Мета — отримання даних із протезів для аналізу кожного юзер-кейсу, та оновлення алгоритмів управління девайсом. Завдяки сучасним методам обробки інформації ми створили пристрій, який працює інтуїтивно. У той час як протези більшості наших конкурентів отримують сигнал з 2-х великих груп м’язів, ми можемо отримувати сигнал з окремих м’язів, що значно удосконалює контроль протезу», — зауважує засновник Esper Bionics.  

Ніка використовує Esper Hand від Esper Bionics.

Крім того, існує другий фактор. Завдяки machine learning протез починає розуміти часто повторювані алгоритми дій людини і допомагати тим самим визначати протезу ситуацію наперед. 

«Приміром, якщо я беру чашку зі столу, то в мене деякі параметри повторюються: положення, прискорення, певна м’язова активність тощо. Таким чином вже на шостий раз, коли я братиму чашку протез розумітиме, що я хочу зробити і допомагатиме взяти чашку наперед», — акцентує увагу Дмитро.  

У майбутньому стартап планує поєднати протези кінцівок із електронікою всередині тіла. В результаті можна буде дізнатися серцевий ритм або виміряти рівень глюкози в крові. Крім того, протези можна буде використовувати як антени для обміну даними з електронікою всередині тіла.  

Досвід — головне знаряддя стартапера на шляху розвитку компанії

Коли розпочинаєте власну справу, перше, на що потрібно звернути увагу – рівень людей, з якими ви працюєте. Якщо вони без гідного досвіду, то результат буде помітно слабший.

Дмитро створив Esper Bionics спільно з однодумцями у 2019 році. За його плечима — досвід роботи в медицині та електроніці. У минулому Дмитро фаундер трьох компаній, першу з яких він заснував вісім років тому. 

Між Нью-Йорком, Києвом та Берліном

Компанія складається з 21 людини. У Штатах працюють бізнес-девелопмент, інженер та фахівець із продажів. Також стартап має там офіс, який працює як логістичний центр та сервіс зі швидких ремонтів, щоб не відправляти на ремонт до Києва або Берліна. 

Виробничий процес Esper Bionics.
Виробничий процес Esper Bionics.

Спілкування з клієнтами як спосіб удосконалити продукт

Коли Esper Bionics виходили на ринок, то команда проєкту зустрілася та провела розмови з десятками людей, в яких немає руки. 

Такі інтерв’ю дали можливість компанії краще зрозуміти ринок і усвідомити потреби людей. Засновники стартапу також поспілкувалися з протезистами, щоб зрозуміти, яким має бути їхній фінальний продукт. На думку Дмитра, тільки в постійному контакті з ринком можна досягти успіхів у своїй справі. Так бізнесмен не відривається від реальності. Завдяки саме активному спілкуванню з користувачами Esper Bionics вдосконалили протез та прискорили його роботу.

«Треба якнайшвидше валідувати проєкт на ринку. Не чекайте ідеальних умов, відразу ж ідіть на ринок навіть якщо у вас є тільки малюнки та ідея. Врешті, ви зрозумієте, що робити, адже у вас з’явиться фідбек. Більшість помилок відбувається через те, що люди самі вигадують проблему, яку не обов’язково вирішувати, втім, вони фокусуються на ній, ні з ким не спілкуються, а тоді виявляється, що багато часу витрачено дарма», — стверджує Дмитро Газда. 

Допомога у протезуванні постраждалим українцям

Війна внесла корективи у роботу стартапу. По-перше, вся команда долучилася до підтримки України в якості волонтерів за власної ініціативи. По-друге, Esper Bionics розпочали формувати список українців, яким потрібні протези, щоб після завершення війни допомогти їм отримати протез та відновити працездатність кінцівки.    

Компанія продовжує винаймати українських інженерів та чекає на скоріше завершення війни, щоб розширити діяльність в Україні.

Порада №1 під час війни: зменшуйте витрати 

Щодо порад, як за нинішніх часів залишитися на плаву — найперше правило — це скорочення витрат. Друга порада: необхідно сфокусуватися на фандрайзингу.   

На сьогодні компанія не має чіткої позиції щодо того, чи брати участь у грантових програмах та інших проєктах задля залучення нових ресурсів. Але, скоріш за все, Esper Bionics буде звертатися до потенційних інвесторів задля отримання додаткових інвестицій. 

Команда Esper Bionics.
Команда Esper Bionics.

Плани на майбутнє — протягом трьох років розробити протез ноги 

Нині компанія планує завершити збірку протезів у Берліні та розпочати їхнє встановлення користувачам у США (Нью-Йорк). Щойно першу партію протезів буде встановлено, Esper Bionics розпочне роботу над отриманням наступного раунду інвестицій, щоб запустити масову збірку протезів у Європі. 

Крім того, протягом трьох років Esper Bionics планує вивести на ринок протез ноги. 

Приємно відзначити, що Esper Bionics обрала шлях компанії, яка прагне увійти в історію, створюючи продукт, який стане у нагоді мільйонам людей. 

Врешті-решт, розвиток медичних технологій та людської інженерії, за нинішніх часів —  один з найбільших запитів людства.

Тож, можливо, за певний час альпіністи з протезами від Esper Bionics уперше підкорять Еверест і це стане надзвичайною подією світу й означатиме остаточне подолання бар’єрів та створення середовища, де кожен здатен робити те, про що мріє.