Skip to content

Замість зброї – креатив, замість війн – діалог

Замість зброї – креатив, замість війн – діалог

Війна Росії проти України засвідчила негативну світову реакцію на воєнні дії. Людство дедалі частіше ставить риторичне запитання собі та іншим – хіба війна у XXI сторіччі – це нормально? Відповідь постає сама собою – ні, ні та ще раз, ні! Адже неможливо усвідомити, що ми, люди, які живемо за часів, коли кожен може здійснити свою мрію та реалізувати власні амбіції – можемо гинути від куль, розірваних снарядів та уламків будівель. Саме тому після цієї війни всі земляни мають стати пацифістами й усвідомити, що нові бізнес-проєкти та стартапи мають віднайти в людях нові сенси, які будуть націлені передусім на ментальне здоров’я та пошуки власного Я. Це дасть змогу людині розквітнути та знайти мотивації для подальшого життя.

Кризи – це також і можливості

Найцінніше, що мають люди XXI сторіччя – це свобода. Ідеться і про фізичну безпеку, і про можливість реалізації власних задумів. Саме тому сучасна молодь все частіше прагне розпочати власний стартап, аніж усе життя працювати за фахом. Тому що для людей фінансова стабільність уже не має першочергового значення. У макрофокусі нині – бажання принести користь світові та суспільству. Тож не дарма чимало відомих багатіїв стверджують, що починати власну справу лише заради грошей – марно. Перемагають ідеї, що несуть зміст!

Українські галузі економіки, які будуть особливо затребувані після закінчення війни Росії проти України – будівництво, сільське господарство та логістика, а серед вакансій можна буде побачити та антикризових менеджерів, каже фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

І хоча український ринок суттєво зміниться після війни і чимало старих робочих місць зникнуть або зовсім, або частково, криза – це також і можливості. Як відомо, перемагають ті, хто швидко адаптуються під нові реалії.

На зв’язку – психологи

Одним із викликів післявоєнного часу стане потреба людей у підтримці ментального здоров’я. Так, створення продуктів із надання психологічної допомоги, а також додатків для смартфонів із медитації та самопізнання стануть затребуваними на ринку не лише в Україні, а й в Європі. Бо війна торкається всіх. Навіть якщо ми далеко, ми все одно споживаємо новини, які часто роблять нас пасивними через неможливість впливати на глобальні процеси. Однак найголовніше, що ми можемо зараз – це повірити в добро та подумати, яким будем новий світ після війни.  

Креативні індустрії: талант і творчість – понад усе

Пошуки власного Я потребуватимуть звертання до літератури, кінематографу, живопису й театрів. Саме тому мистецькі стартапи та культурні проєкти стануть ще важливішими для людей. І креативна індустрія має засяяти новими фарбами в Україні та Європі.

На сьогодні частка творчого ВВП у світі становить 3%. Світовими лідерами у цьому сегменті є США та Китай. Водночас Італія є країною, де найбільша частка креативних індустрій у формуванні ВВП – 6%. Далі йдуть Великобританія (5.8%) та Австралія (5.7%).  

В Україні цей показник становить 4.2%. Що цікаво: із 2013 по 2019 він зріс утричі.

Між іншим, креативна економіка охоплює десятки індустрій. Це також дизайн, архітектура, наукові дослідження, освіта, мода, туризм та IT. Резюмуємо: всі ці сфери потребують творчого підходу і якщо вони конвертуються в товари високої доданої вартості, це означає успіх як для творців, так і для країни. 

Самоосвіта – найважливіший капітал

Зараз, коли школи та університети зачинені, кожен із нас має зробити те, про що давно мріяв: вивчити іноземну мову, опанувати нові навички, поміняти професію або наповнити себе новими знаннями.

Чимало футурологів стверджують, що майбутнє – за креативністю та нестандартними підходами.

І якщо пандемія коронавірусу тільки посилила цей тренд, то війна Росії проти України змінить традиційний світ абсолютно.

Саме тому самоосвіта є найзначнішим людським капіталом у нашому житті.

Якщо ми тікаємо від війни, ми не можемо забрати з собою наше житло з сотнями речей, але ми завжди забираємо з собою знання, уміння та навички.

Вірте в себе та силу добра!