Skip to content

Кіберзлочини, або Як себе захистити

Кіберзлочини, або Як себе захистити

Верховна Рада нещодавно прийняла зміни до Кримінального кодексу. Нововведення торкнулися частини кіберзлочинів. Тепер за масштабні віртуальні атаки доведеться відсидіти до 15-ти років у в’язниці… без інтернету… Втім це не суттєво полегшує становище жертв кібернападів, які стали особливо небезпечними під час війни. Тож, як вберегти себе від ворожих хакерів?

Текст створено за матеріалом Гільдії ІТ-фахівців.

Спецпоради для всіх

Мирному населенню, волонтерам і навіть військовим не варто забувати про ці нескладні порядки, які здатні зберегти життя.

🔹 В усіх гаджетах і додатках обов’язково увімкніть двофакторну автентифікацію. Нехай ваш смартфон знає вас не тільки в обличчя, а й за паролем. До речі, паролі бажано оновити в усіх сервісах. Не створюйте однакові ключі. Робіть паролі максимально безпечними. Вони мають складатися із букв різних регістрів і цифр. День народження мами та дата початку війни — ненадійні паролі. Спробуйте створити ключ, який складно підібрати, але ви зможете його легко запам’ятати. Візьміть до уваги, що захищений пароль містить щонайменше 8 символів.

🔹 Не відкривайте та не завантажуйте файли, надіслані від невідомих відправників.

🔹 Не відповідайте на дзвінки з незнайомих номерів. Також не слід детально обговорювати події, пов’язані з війною. Не називайте місця, де проходять обстріли, або де розміщені наші військові. Не озвучуйте локації розташування ТрО, волонтерів і тимчасово переміщених осіб. Не діліться інформацією про руйнування інфраструктури та доступні шляхи. Для спілкування використовуйте захищені месенджери на кшталт Signal. Дзвінки через мобільну мережу дуже легко перехопити, проте й месенджери, не гарантують повної безпеки. Слідкуйте, щоб ваш язик не став вашим ворогом.

🔹 Довіряйте лише офіційним джерелам інформації. Проте пам’ятайте, що й там трапляються помилки. Вірте тому, що бачили на власні очі, все інше ставте під сумніви. Ретельно перевіряйте інформацію.

🔹 Не вступайте у дискусії з проросійськими або антиукраїнськими користувачами соцмереж. Блокуйте їх. Так само слід вчиняти й з абонентами, які поширюють панічні та песимістичні настрої. Ваша паніка — найкраща підтримка для ворога.

🔹 Не фотографуйте позиції ЗСУ, військових, блокпости та бійців тероборони, снаряди та наслідки бойових дій. Цю інформацію також не можна поширювати у соцмережах. Якщо у вас є цінні дані — поділіться ними з нашими військовими, поліціянтами чи бійцями тероборони. Цю інформацію також можна передати телеграм-боту @stop_russian_war_bot.

🔹 Якщо ви опинилися в окупації, приберіть особисті дані з гаджетів. Почистьте листування у соцмережах і відпишіться від усіх підписок. Бажано щоразу виходити з акаунтів. Ці заходи є тимчасовими та необхідними.

🔹 Якщо ви прихистили пораненого солдата — не поспішайте про це розповідати. Конфіденційність у ваших інтересах. Інформацію про пораненого передайте його командуванню або напишіть у телеграм-бот @stop_russian_war_bot.

Спецпоради для волонтерів

Про безпеку особливо важливо пам’ятати волонтерам, які привертають до себе забагато уваги ворога.

🔸 Яку б місію ви не виконували, не поширюйте інформацію про свої пересування та дислокацію ЗСУ. Не діліться новинами з фронту та не передавайте особисті враження. Не дозволяйте кремлівським пропагандистам використовувати вас.

🔸 Збираючи кошти на військові чи медичні потреби, не описуйте максимально деталізовану інформацію. Сповістивши про кількість закуплених бронежилетів, ви інформуєте ворога.

Спецпоради для урядовців і працівників критичної інфраструктури

✔️ Не втрачайте пильність як вдома, так і на роботі. Нікому не розповідайте про стан справ. Не діліться з російською розвідкою цінною інформацією.

✔️ Не під’єднуйте особисті гаджети до офісної техніки. Підзаряджати смартфон від комп’ютера — погана звичка у військовий час. Чим менше під’єднань до внутрішньої мережі — тим менше ризиків кібератаки.

✔️ Попросіть про проведення інструктажу щодо кібербезпеки у вашій установі.

✔️ Якщо ваш гаджет поводиться підозріло, чи ви отримуєте забагато спаму або сторонніх повідомлень — негайно зверніться до відділу інформаційної безпеки.

Спецпоради для бійців тероборони та військових

🌀Ніколи та нікому, навіть рідним, не кажіть, де ви знаходитеся. Ця інформація тільки для побратимів і командування.

🌀Увімкніть на смартфоні авіарежим. Засоби радіоелектронної розвідки ворога здатні виявити ваш телефон. Слід зазначити, що у багатьох гаджетах є автоматична підтримка навігаційної системи ГЛОНАСС (російський аналог GPS), у тому числі на iPhone та багатьох Samsung.

🌀Не робіть фото та відео на позиціях. Також не можна фотографувати документи й карти. Те, що є в смартфоні, може стати доступним для всіх.

🌀Видаліть зі смартфона всю приватну інформацію та додатки, якими не користуєтеся. Найліпше — йти на завдання із кнопковим телефоном.

🌀Будьте пильними та пам’ятайте, за вами теж можуть пильнувати. Тож попіклуйтеся про безпеку даних, які можуть забагато розповісти про вас та інших.

🇺🇦Все буде Україна!🇺🇦