Skip to content

Енергія майбутнього: надпотужні акумулятори MaxAh

maxAh

Інтерв’ю та стаття були створені до війни в Україні та публікується без змін.

«Накопичуй більше, витрачай менше, зберігай довше: схоже на рішення мрії. Все так і є, але тут лише реальні інновації», — розповідають засновники стартапу MaxAh. Сучасні літій-іонні батареї виявилися заслабкими для новітньої техніки. Над розв’язанням цієї проблеми працюють науковці з різних країн світу. Українські вчені також не лишилися осторонь цього процесу. Зокрема, стартап MaxAh представив світу свою оригінальну розробку на основі графена, яка вже залучила партнерів. Тож, що відбувається у сфері енергоносійного хардверу?

Ця стаття написана на основі запису інтерв’ю Майкла Бурика, ведучого «Made in Ukraine Tech Startup Edition»

maxAh logo

Засновники: Сергій Дубіневич, В’ячеслав Зінін

Розташування: Київ, Дніпро (Україна)

Рік заснування: 2021

Website / LinkedIn / Facebook / Twitter 

Застарілі для нового, або Гальмо зеленої енергетики

До 2030-2035 рр. більшість виробників автомобілів планує припинити випуск моделей з двигуном внутрішнього згоряння. На цей відповідальний крок їх наштовхнуло розпорядження Єврокомісії, згідно з яким обсяг викидів СО2 від автотранспорту до 2030-го року має зменшитися на 55% у порівнянні з 2021-м роком. З 2035-го року продаж автівок з ДВЗ (у тому числі «гібридів») забороняється. Хоч Україна ще не є членкинею Євросоюзу, вона охоче долучається до зеленого тренду. Планується, що з 2027-го року в Україну буде заборонено ввезення вживаних авто з дизельними та бензиновими двигунами. З 2030-го року обмежуватиметься й обіг новеньких автівок з ДВЗ відповідно до євростандартів.

На заміну мають прийти екологічно чисті електрокари. Цей транспорт не тільки береже природу, а й не шкодить здоров’ю людей. До того ж електричні батареї набагато безпечніші за бензинові двигуни. Все ж, розвиток зеленого автотранспорту значно гальмує одна важлива річ — акумулятори. Сьогоднішні літій-іонні батареї не забезпечують автівки необхідною потужністю. Тож для повного “озеленення” транспорту потрібно витратити чималі кошти на розбудову підзарядних станцій, густо розташованих одна біля одної. На жаль, автомобільні акумулятори відносно швидко розряджаються, але дуже довго поповнюють свій енергетичний запас.

MaxAh

Питання місткості та швидкості заряджання стало гострим не тільки для автомобільної промисловості. Сучасні технології стають дедалі потужнішими, ресурсів літій-іонних батарей не вистачає для повноцінного та тривалого використання. «Літій-іонні акумулятори за останнє десятиліття набули значного поширення у різних галузях і сферах нашого життя: від мобільних пристроїв та електричного транспорту до систем зберігання енергії для енергетичного сектора та сектора відновлюваних джерел енергії. На жаль, сьогодні вони не в змозі розв’язати проблеми та задовольнити потреби ні великих промислових виробництв, ні кінцевого споживача — нас з вами»,каже Сергій Дубіневич, засновник стартапу MaxAh.

Значно покращити властивості акумуляторів може графен. За підрахунками аналітиків агенції Allied Market Research, до 2027-го року розмір світового ринку літій-іонних акумуляторів з графеном складатиме $95,6 млрд. Тож вітчизняний стартап MaxAh має великий потенціал.

MaxAh: як виник стартап?

Фаундером проєкту є Сергій Дубіневич, серійний підприємець, винахідник і засновник низки технологічних стартапів, таких як FuelWell, FTB, Papajoy. «Я зацікавився графеном ще 8-9 років тому. У мене була чудова нагода зрозуміти, що графен є майбутнім технології і його треба використовувати», — розповідає Сергій. Тоді підприємець познайомився з В’ячеславом Зініним, який не лише в лабораторних, а й у фактично гаражних умовах міг виробляти графен кілограмами. «Ми зрозуміли, що потрібно рухатися вперед, в майбутнє, — ділиться Сергій Дубіневич. — Потреба розв’язувати ключові питання в енергетиці, зменшувати шкідливі викиди, а також думки про майбутнє спонукали нас рухатися у дослідження та розробку літій-іонних батарей, покращених графеном».

Слід зазначити, що графен є унікальним матеріалом. Він являє собою модифікацію вуглецю товщиною в один атом. Графен у 250 тис. разів тонший за людську волосину. При цьому він має значно менший питомий опір, ніж мідь, і в 10 разів більшу теплопровідність. «Необхідним елементом електродів у наших тестах є двошаровий графен, синтезований в Україні. Це з часом дозволить створити вертикально інтегрований процес виробництва. Титан, марганець, літій — усе це є у нас у країні. Не просто є, а готове до використання», коментують у стартапі.

MaxAh

При створенні акумуляторів MaxAh використовує графен у катодному чи анодному матеріалі у неводних електролітах. Таким чином значно покращуються показники потужності заряду, процесів розподілу та зберігання енергії. Паралельно стартап розробляє джерела енергії на основі марганцевої шпінелі, сірки та залізо-фосфорних сполук.

Літій-іонні батареї, покращені графеном, є набагато енергоємнішими за звичайні. Ця технологія ефективно розв’язує проблеми із накопиченням, розподілом та зберіганням енергії. Продукцію MaxAh можна застосовувати у багатьох сферах, а саме в:

  • Енергетиці;
  • Електроніці;
  • Електротранспорті;
  • Робототехніці;
  • Аерокосмосі;
  • Обороні.

Як зазначають розробники, переваги акумуляторів MaxAh полягають не лише у тривалому терміні експлуатації та високій енергоємності. Ця технологія має нижчу собівартість, що збільшує можливості для розвитку промислових компаній, які прагнуть використовувати зелену енергію.

Над стартапом MaxAh працює невелика, проте дуже досвідчена команда з 10-ти українських вчених. Деякі з цих фахівців брали участь у наукових проєктах китайських компаній. Як зазначається на сайті стартапу, команда має понад 200 років сукупного досвіду роботи. Члени колективу загалом створили понад 70 інноваційних патентів і більш як 600 наукових публікацій.

А що буде далі?

Проєкт MaxAh має вельми амбітні плани на цей рік. Найближчим часом фаундери готуються завершити оформлення всіх необхідних науково-технічних документів. На початку осені має вийти перший прототип акумулятора MaxAh. Надалі Сергій і В’ячеслав розраховують залучити інвестиції у розвиток продукту та презентувати його широкому загалу. Досі підприємці вкладають власні кошти у свій стартап. Втім, якщо знайти інвесторів найближчим часом не вдасться, фаундери не планують припиняти роботу над проєктом. Все ж, розробки MaxAh викликають чималий інтерес з боку бізнесу. Стартап вже підписав угоду про співпрацю з компанією Delfast — українським виробником електричних велосипедів.

«Нашим викликом є те, що нам доводиться конкурувати з відомими світовими лідерами у галузі інноваційних джерел живлення. Ми знаємо, що можемо досягти прориву, ми знаємо, як це зробити. Ми дамо ринку кращий результат за кращою ціною», — підсумовує Сергій Дубіневич. Підприємець наголошує: MaxAh презентує ринку готове рішення, а не технологію. Стартап має на меті запуск масового виробництва. При цьому MaxAh готовий співпрацювати з іншими промисловцями, враховуючи їхні індивідуальні потреби. Вихід на глобальний ринок стартап планує починати з європейського маркету.

Тож, MaxAh готовий заряджати світ на краще. Немає сумнівів, що такий проєкт знайде своє місце у великому бізнесі.