Skip to content

Bank of Memories: ми віримо, що потрібні людям, незважаючи на виклики війни

Bank of Memories WAR cover

Ми надалі публікуємо інтерв’ю з фаундерами українських стартапів про те, як їхні компанії працюють під час війни РФ проти України та долають кризові явища. 

Сьогодні ми спілкувалися з Іриною Савицькою, керівницею та співзасновницею Bank of Memories. Стартап працює в сфері зберігання та передачі особистих даних. По суті, Bank of Memories — це коли людина будує профіль, який в майбутньому розкаже від імені власника про її життя (іншими словами, це неначе безсмертя в мережі).

На думку Савицької, щоб зберегти стартап за нинішніх часів, потрібно шукати варіанти та підтримки від фондів, а також від Європейського Союзу та США. 

«Якщо Ви відчуваєте, що вже самі не дуже вірите в те, що робили – тоді подумайте, що зараз актуальніше для вас. Якщо після війни Ви разом із командою вижили фізично й морально – це успіх і потрібно лише закінчити розпочате», стверджує CEO Bank of Memories.

Докладніше про стартап Bank of Memories читайте в матеріалі UCluster: 

Як Ваш стартап переживає часи війни?

Як і багато інших бізнесів і стартапів, наші колеги перекваліфікувалися на час війни.

Автор проєкту та операційний директор Андрій Меланчик став волонтером, який евакуює інвалідів, дітей, доставляє ліки і амуніцію з кордону, акумулює кошти та допомагає людям, які не можуть виїхати.

Кофаундер Дмитро Кузнець протидіє розповсюдженню неправдивої інформації в мережі.

Команда програмістів в кіберармії, а також роблять волонтерські IT-проєкти.

Наш ангельский інвестор – у минулому воїн АТО, знову взявся за зброю. ·         

Дівчата, Ірина (СЕО) і маркетологи зараз за кордоном продовжують роботу згідно з планом. 

Яку допомогу Вам вдається надавати Україні?

Члени команди допомагають родинам евакуюватися, створили телеграм-канал для надання оперативної інформації на дорогах. Координують ЗСУ про переміщення ворога завдяки сітці. Також доставляли ліки до Києва та інших міст, перевозили лікарів. Програмісти брали участь у створенні двох проектів. Створювали сайт для набору у тероборону, а також брали участь у створенні «Співдія».

Чи працює Ваша компанія надалі?

Так, працює. Значна частина команди продовжує роботу за планом з країн ЄС або з регіонів, де не ведуться бойові дії. 

Чи вдається залучати нових клієнтів і зберігати наявних?

Так, але в рази менше. До прикладу, за березень і лютий 2022 скачування додатку впали майже на 50%.

Ми в процесі запуску оновлень додатку і далі будемо продовжувати за планом. Наші нові клієнти – це ті, хто реєструється у додатку і зберігає там важливу інформацію і передає її у майбутнє. Наш стартап не фокусується лише на ринку України. Найбільша кількість потенційний клієнтів (близько 60%) зосереджена в США, а також в країнах, де родинні цінності і культурне надбання надважливі. Наприклад, в арабських країнах. 

Які плани стартапу на майбутнє, якщо війна триватиме надалі?

Єдине, що ми можемо зробити (крім волонтерства) – це розвивати економіку, працювати і робити те, що ми вміємо робити найкраще. Якщо війна буде тривати, ми будемо і надалі працювати там, де ми зараз є. 

Японці кажуть, що «швидко – це повільно, але постійно». Я вірю в ці слова і стабільна робота – це єдине, що принесе найшвидший результат. 

Стартапам і так завжди було важко. Сотні людей Вам скажуть «ні», «ідея так собі», «багато такого вже є» тощо. У стартапів і так не було грошей. Стартапи і так годинами заповнювали заявки на гранти і конкурси й так і не отримали результату. 

Стартап – це супер складно, всі це знають. А робити стартап у війну, це взагалі звучить майже нереально. 

Незважаючи на всі ці труднощі, ми віримо, що Bank of Memories потрібен людям. Ми бачимо тисячі користувачів і десятки тисяч фоллоуверів. У нас було 40% росту за декілька місяців і надзвичайно ефективна маркетингова кампанія. Тому, ми будемо ризикувати далі і робити наш стартап. Ми знаємо, що передача надважливого новим поколінням і збереження всієї життєвої мудрості – це важливо мільйонам людей.

Які поради Ви можете дати стартаперам в Україні: як компаніям пережити ці буремні події та залишитися на плаву?

Якщо не можете бігти або йти до своєї мрії, хоча б лежить у її напрямку. Потрібно запитати себе: «а чи я сам вірю в те, що роблю?». Якщо відповідь так, тоді потрібно хоча б лежати в напрямку цілі і шукати варіанти і підтримку від фондів, держав ЄС і США. 

Багато стартапів змінили діяльність і свої цілі, але тепер, у час війни, це приносить багато користі державі або ком’юніті і це чудово.

Якщо Ви відчуваєте, що Ви і самі вже не дуже вірите в те, що робили – тоді, можливо, подумайте, що зараз більш актуально для вас.

Якщо після війни Ви і команда вижили фізично і морально – це успіх і потрібно буде лише закінчити розпочате. 

Чи плануєте Ви надалі вести бізнес в Україні й чи шукаєте Ви нові ринки? 

Bank of Memories створили українці і ми тут робимо перші кроки. Найкращі наші рішення і продукти будуть доступні як для України, так і для всього світу. Bank of Memories в своїй основі – це компанія світу. У нас є клієнти від США до Азії, додаток перекладено англійською, іспанською, німецькою, українською мовами. 

Цінність родини, архівів, збереження спадщини – це надзвичайно цінно для клієнтів у свідомих і цивілізованих країнах. 

Якої допомоги від держави або інших інституцій Ви очікуєте для Вашого стартапу, щоб працювати надалі?

Було б чудово отримувати невеликі гранти на конкретні цілі й щоб процедура була швидка і прозора.

Допомога від венчурних фондів – це теж супер допомога.

Ми зробили багато за власний рахунок і зараз нам просто потрібні кошти, щоб злетіти. Випробування пройшли успішно. 

На жаль, ми втрачаємо дуже багато часу на заповнення анкет, а потім по 3-4 місяці на очікування… це дорогоцінний час. 

В умовах війни ми змінимо тактику залучення інвестицій. Ми очікуємо чітку і пряму відповідь від кожного інвестора і фонду, до кого ми звернулися – так чи ні. Якщо ні – чому ні? І все, ми отримуємо фідбек, вводимо зміни, якщо потрібно і йдемо далі.

Якщо підсумувати, то швидка і чесна реакція від фондів і структур + фінансова підтримка, якщо стартап справді цікавий – це те, що потрібно. 

Скажіть, чи розраховуєте Ви, що Ваш проєкт чекає ще більший успіх після завершення війни? 

Після презентації стартапу на WEB SUMMIT 2021 ми отримали шалений результат і багато зацікавлених, але війна призупинила динаміку.  

У травні-червні 2022 нас чекає стипендія від мільярдера Тіма Дрейпера на проходження курсу для стартапів і Демо день у Силіконовій долині. Ми вже зараз активно готуємося до поїздки і сподіваємося закрити раунд вже до літа. 

Ірина почала рейзити раунд у січні 2022 і у лютому нас перервала війна, але ми встигли зібрати до десяти зацікавлених фондів і ангельських інвесторів і зараз перебуваємо з ними в перемовинах.

Все обов’язково буде добре. Де енергія – там і результат.

На вашу думку, як потрібно буде піднімати економіку України після завершення війни та що потрібно буде зробити для створення сприятливого інвестиційного бізнес-клімату? І щоб стартапи надалі з’являлися в Україні?

Вже зараз в умовах війни наша країна приймає потужні закони. Наприклад,  президент Володимир Зеленський підписав закон про віртуальні активи. Працює Дія Сіті. Можна ввести стартап візи для іноземців, щоб вони могли працювати в Україні і додавали diversity у нашу спільноту.

Уряд спростив систему оподаткування, митного перевезення. Наш уряд та парламент оновлювався постійно і зараз, у важкі часи, завдяки професійним  молодим кадрам в управлінні країною ми швидко адаптуємося до важких умов та не зупиняємося.

Ми команда стартапу Bank of Memories, віримо в перемогу і робимо все можливе, щоб її пришвидшити. 

🇺🇦Все буде Україна!🇺🇦