Skip to content

Тренди українських коворкінгів: де краще почати роботу над стартапом?

Тренди українських коворкінгів

Оренда офісу щонайменш на декілька років зазвичай стає обтяжливою незручністю для підприємців-початківців. Все ж для роботи над стартапом і взаємодій з командою необхідний зручний і правильно облаштований простір. Практичним розв’язанням цієї проблеми стали коворкінги. Які ж є пропозиції в Україні? Чим коворкінги відрізняються від гнучких офісів?

Тенденції вітчизняного коворкінгу

Коворкінг — це така собі спільна робоча зона для різних людей, не пов’язаних командною діяльністю. Зазвичай, коворкінги облаштовані у форматі опенспейсів. Проте сучасні коворкінги мають окремі кімнати для проведення переговорів, зони відпочинку, кав’ярні та їдальні. Зручність полягає у тому, що робоче місце можна орендувати погодинно, чи придбати місячний абонемент. Середня ціна на місяць в Україні становить близько $150.

Тривалий час вважалося, що коворкінги орієнтовані на фрілансерів, здебільшого ІТ-спеціалістів і копірайтерів. Але як показує практика, подібний формат організації роботи є зручним не лише для тих, хто звик працювати на віддалені. Сьогодні коворкінги орендують замість традиційних офісів. При цьому в них облаштовуються не тільки стартапери та дрібні підприємства, а навіть державні установи. Річ у тім, що коворкінг дозволяє не лише заощадити гроші на утриманні офісу, а й організувати роботу у комфортніших умовах. Через таку тенденцію попиту сучасні коворкінги все більше набувають рис гнучких офісів, що дозволяють створити індивідуальні умови оренди з будь-яким строком.

Починаючи з 2016-го року коворкінги в Україні стрімко набирали популярності. Протягом 2016-2017 рр. кількість пропозицій у Києві зросла у 2,4 раза. У 2019-му році частка сегменту коворкінгів на офісному ринку Києва склала 13%. Популярність цього формату у столиці спровокувала експансію в інші міста Україні. Згідно із дослідженням консалтингової компанії CBRE Ukraine, 88% опитаних коворкінгів планували розширяти свою географію. Пандемія дещо уповільнила темпи розвитку, але обумовила пошуки нових форматів сервісу. Тепер вітчизняні коворкінги врешті створили 3D тури, онлайн-бронювання робочого місця та замовлення інших супутніх послуг. Раніше ми писали про інноваційну цифрову платформу для коворкінгу andcards, яка у прийдешніх умовах стала особливо актуальною.

Зважаючи на збільшення кількості працівників на віддаленні та підвищення інтересу українців до підприємницької діяльності, коворкінги ставатимуть дедалі актуальнішими. Оператори сервісу своєю чергою планують розвивати тематичні коворкінги, орієнтовані на фахівців певних галузей, їхні інтереси та індивідуальні уявлення про комфорт.

До вищевикладеного варто додати, що робота у гнучких умовах значно знижує рівень стресу та підвищує якість життя. Про це свідчить дослідження групи вчених з Міннесоти. Зокрема, гнучкий графік роботи дозволив учасникам експерименту на годину збільшити тривалість сну. Також суттєво знизився конфлікт між роботою та сім’єю. Як результат — підвищення продуктивності праці.

Тож, яким коворкінгам варто надати перевагу?

Кращі коворкінги: де ліпше працюється?

Сайт Ucluster підготував для своїх читачів цікаву добірку зручних коворкінгів для стартаперів і всіх тих, кому незручно працювати вдома чи у традиційних офісах. У цій статті розглянемо популярні коворкінги Києва, Львова, Харкова й Одеси.

Київ

Platforma

Якщо вночі Ви прокинулися від незбагненої жаги попрацювати — терміново біжіть до Platforma. Цей коворкінг працює у режимі 24/7. Він орієнтований на фрилансерів і стартаперів. Площа локацій Platforma становить 4 тис. м2. Для користування представлений зручний опенспейс, кабінет для переговорів, лекторій і лаунж зона. Оператор обіцяє створити максимальний комфорт для кожного клієнта. Також тут доступна опція індивідуального офісу.

Розташована Platforma на обидвох берегах Дніпра, а саме:

  • БЦ Leonardo

вулиця Володимирська, 52/17;

  • Art-zavod Platforma

вулиця Магнітогорська, 1-А.

Ціна (одне місце/місяць): від $150

Вебсайт: coworkingplatforma.com

Coworking Platforma Leonardo.
Coworking Platforma Leonardo, фото.

LIFT99 Kyiv Hub

Цей заклад орієнтований переважно на ІТ і творчі сфери. Цільова аудиторія коворкінгу — стартапери, індивідуальні підприємці та фрілансери. Резидентами LIFT99 можуть стати не всі охочі. Керівництво закладу дуже вибірково ставиться до клієнтів. Такий ретельний підхід обумовлений бажанням створити максимально комфортне та культурне середовище. LIFT99 — це не просто простір, який можна взяти в оренду, це міцна спільнота, учасники якої перебувають в активній взаємодії. Тож тут вам точно не доведеться працювати по сусідству з людиною, яка забагато говорить, увесь час жує, сякається чи голосно позіхає. Гарні манери та добропорядність — одні з основних факторів, на які звертає увагу адміністрація коворкінгу.

Знаходиться Kyiv Hub неподалік від станції метро «Олімпійська».

Адреса: вул. Володимирська, 101

Ціна (одне місце/10 днів): $200

Заклад працює у режимі 24/7

Вебсайт: lift99.co/kyiv-hub

Kooperativ

Це незвичайний робочий простір у форматі Bauhaus. Кажуть, ніби праця тут проходить особливо продуктивно. Все тому, що атмосфера надзвичайно комфортна і розслаблена, навіть попри те, що в цей коворкінг можна приводити домашніх тварин.

Kooperativ пропонує гнучкі офіси для команд і ефективний коворкінг для фрілансерів. Окрім лаунж зон, кімнат для переговорів і зустрічей, тут є амфітеатр, кафе, паркінг, бібліотека і навіть капсули для сну. Працювати можна не лише у закритих приміщеннях. Робочі зони також обладнані на терасах і даху.

Адреса: вул. Січових Стрільців, 23а

Ціна (одне місце/місяць): від $200

Вебсайт: kooperativ.cc

UNIT.Coworking

Це один із важливих сегментів інноваційного парку UNIT.City. Коворкінг орієнтований на гравців креативної економіки. Його площа складає 1200 м2. На території коворкінгу розташовані робочі зони, кімнати для зустрічей та переговорів, а також місця для сну. Тут організовано 214 робочих місць (60 в опенспейсі, 28 фіксованих персональних місць і 126 місць для команд від 2 до 10 осіб).

Слід зазначити, що будівля сконструйована за американськими зеленими технологіями. З їх допомогою споруда є не тільки енергоефективною, а й екологічно безпечною. Зокрема мінімізовані викиди СО2, повітря всередині приміщень значно чистіше.

UNIT.Coworking розташовано на території інноваційного парку. Дістатися туди можна за допомогою UNIT.Shuttle Bus.

Адреса: вул. Дорогожицька, 3, будівля В9

Ціна (одне місце/місяць): від $270

Вебсайт: unit.city/work-spaces/

Львів

ITEA Hub

Цікава локація у Львові, орієнтована на підтримку молодих і перспективних гравців бізнесу. Тут можна орендувати місце та закріпити його за собою щонайменш на місяць. Також у коворкінгу є кімнати для командної роботи. В ITEA Hub часто проводяться різноманітні майстеркласи та інші навчальні заходи. Для резидентів передбачені знижки.

Адреса: вул. Героїв УПА, 80

Ціна (одне місце/місяць): від 2600 грн

Вебсайт: iteahub.com/

iHUB

Ще один популярний коворкінг Львова. Традиційно тут можна винайняти місце в опенспейсі, чи цілу кімнату для всієї команди стартапу. Цікаво, що своїм клієнтам iHUB надає безкоштовну юридичну підтримку та допомогу підприємців-менторів. Талановитим стартаперам оператори коворкінгу сприяють у залученні інвестицій. Часто тут проходять освітні заходи з сучасного підприємництва.

Адреса: вул. Замкнена, 9

Ціна (одне місце/місяць): від 2199 грн 

Вебсайт: ihub.world

IHUB Lviv
IHUB Lviv, фото.

Харків

СoWorkingClub Kharkiv

Заклад орієнтований переважно на ІТ-спеціалістів. Окрім робочої зони тут є локації для проведення майстеркласів. Періодично СoWorkingClub Kharkiv проводить вигідні дисконтні акції. Знаходиться він за двома адресами:

  • Бакуліна, 4а;
  • Мироносицька, 63.

Ціна (одне місце/місяць): від 2500 грн

Вебсайт: coworkingclub.com.ua

Fabrika.space

Колись тут сортували зерно, тепер тут сортують ідеї. Fabrika.space — популярний харківський коворкінг з площею 3000 м2. Просторі робочі зони, майданчик для проведення заходів і комфортабельне кафе — все це тут чудово вмістилося.

Адреса: Благовіщенська, 1

Ціна (одне місце/місяць): від 3700 грн

Вебсайт: fabrika.space

Fabrika.space Kharkiv, фото.
Fabrika.space Kharkiv, фото.

Одеса

Impact Hub Odessa

Цікавий заклад, який об’єднує коворкінг, креативний простір і центр соціальних ініціатив. Окрім стандартних коворкінгових послуг, Impact Hub Odessa проводить різноманітні майстеркласи, воркшопи та інші тематичні заходи. Варто зазначити, що цей заклад входить до глобальної мережі, яка налічує понад 100 хабів на 5-ти континентах.

Адреса: вул. Грецька, 1А

Ціна (одне місце/місяць): від 3500 грн

Вебсайт: impacthub.odessa.ua

PMA Odesa Hub

Цей коворкінг знаходиться на території Академії суспільного мовлення. Вочевидь, копірайтерам тут буде особливо затишно. У просторі хабу періодично проводяться різноманітні медійні події: зйомки, презентації тощо. Для клієнтів коворкінгу доступна кухня. Заклад є мінімалістичним, але зручним для зосередженої роботи.

Адреса: вул. Іллєнка, 42

Вебсайт: academy.suspilne.media

Cooffice

Цей діловий простір прикрашають рослини та предмети мистецтва, через що тамтешня атмосфера дозволяє почуватися комфортно та не напружено. Окрім опенспейсу, коворкінг Cooffice представляє лаунж-зону, сайлент-бокс для перемовин і 8 компактних офісів для команд (до 8-ми осіб). Парковка доступна тільки резидентам.

Адреса: вул. Базарна,18

Ціна (одне місце/місяць): від 7000 грн

Вебсайт: cooffice.com.ua

Cooffice Odessa
Cooffice Odessa, фото.

Cospo

Зручний коворкінг, розташований неподалік від аеропорту. Cospo — це затишний простір, в якому легко та приємно працювати. Коворкінг включає в себе опенспейс на 18 місць, кімнату для переговорів (на 6 осіб), конференц-зал (на 12 осіб), зону для відпочинку, кухню та зелену зону. Крім того, тут є невеличка серверна кімната, де можна розмістити своє обладнання. Для клієнтів доступне сучасна офісна техніка. Cospo має свою парковку.

Серед додаткових бонусів для клієнтів — безкоштовні напої. Вечорами тут проходять різноманітні тематичні заходи.

Адреса: вул. Європейська, 9, ЖМ «Сьоме небо», секція 6, офіс 1В

Ціна (одне місце/місяць): від 1800 грн

Вебсайт: cospo.com.ua

Загалом коворкінг — це не тільки зручний простір для ефективної віддаленої роботи, а й місце для набуття професійних контактів, обміну думками та досвідом. Не дивно, що таке явище стає дедалі популярнішим і у певних галузях створює жорстку конкуренцію традиційним офісам. Тож, не обмежуйтеся звичними речами, розширюйте свої горизонти, шукайте нові враження заради появи свіжих бізнес-ідей!

Читати більше

Як створити стартап без жодних інвестицій? andcards: додаток, що автоматизує адміністрування коворкінгів