Skip to content

Time for Machine: нові тренди дорослих іграшок

Time for machine cover Ucluster

2021-й рік став переламним для індустрії іграшок. Неочікувані зміни відбулися в усіх країнах. Тривалий час ця галузь помірно розвивалася без особливих змін, але тенденції, які були ще актуальними у 2020-му році, принципово відрізняються. Чому ж це відбулося? На що очікувати в найближчому майбутньому? Про це, а також про свій досвід читачам розповідає Денис Охріменко, засновник стартапу Time for Machine.

Засновник: Денис Охріменко

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2017

Website / LinkedIn / Instagram / YouTube / Facebook

Time for Machine logo

Приголомшливі тенденції та майбутні тренди іграшок для kidults

Ще у 2016-му році на Заході виник тренд, який швидко закріпився у багатьох країнах світу. Мова йде про kidult — мікрокультуру, яка охоплює дорослих людей, що зберегли свої дитячі та юнацькі хобі. Через цей культурний рух виникла та закріпилася індустрія іграшок, орієнтованих як на дітей, так і на дорослих. Схоже, до того моменту ми не були готові визнати, що не хочемо розлучатися з улюбленими ляльками, ведмедиками та настільними іграми. Зараз це явище нікого не дивує. Дорослі клієнти здебільшого купують для себе пазли, конструктори, розмальовки, настільні ігри, а також колекційні іграшки. Як свідчить дослідження NPD, ринок іграшок для kidult росте утричі швидше, ніж сегмент дитячих іграшок. Таким чином, споживачі вікової категорії 18+ активно стимулюють розвиток цього сектору економіки та суттєво впливають на асортимент продукції. Але зовсім не вони спричинили зміни, які сталися у 2021-му році.

Пандемія значно вплинула на стиль життя, емоційний стан і бажання більшості людей. Це спровокувало зміни у споживацькій поведінці. Причиною стали такі чинники:

  •  Необхідність/бажання працювати на віддаленні;
  • Збільшення часу, проведеного на заміських прогулянках;
  •  Професійне вигорання, обумовлене неоднозначністю перспектив;
  •  Зниження доходів.

Все це також позначилося на продажах іграшок. Якщо у 2020-му році ринок просів на 9% ($242 млн) у співвідношенні з показниками 2018-го року, то у першому півріччі 2021-го року обсяг ринку в Україні виріс на 6,2% у порівнянні з аналогічним періодом 2020-го року. У грошовому еквіваленті це складає $256 млн. Причиною тогорічних втрат послугувала коронакриза, що змусила багатьох українців сильно заощаджувати гроші. Але вже цього року виснажені пандемічним стресом українці почали купувати більше іграшок. Про це йдеться у дослідженні Української Асоціації індустрії іграшок (УАІІ). Слід зазначити, що такий тренд є глобальним, це відбилося на експорті. Всього за 9 місяців поточного року продажі українських іграшок за кордон зросли на 50%.

Серед найпопулярніших товарів опинилися пазли та конструктори (ігри для розвитку інтелекту, креативності та вільного мислення). В топ також потрапили настільні ігри. Щодо останніх, сьогоднішніх покупців цікавить не тільки яскраве оформлення, а й захоплюючий сюжет. Споживачі шукають щось принципово нове, але галузь поки не готує таку пропозицію.

«Загалом, ринок іграшок — це одна з найнудніших галузей, на мою думку. Річ у тім, що виробники досі експлуатують ідеї, які були реалізовані ще у 50-х рр. Компанії ніби бояться робити щось нове, тому розкручують старі концепції, поки вони себе не вичерпають», — коментує Денис Охріменко, засновник Time for Machine.

У США ситуація дещо інша. Як і в Україні, цьогоріч великий попит мали пазли, конструктори та настільні ігри. Втім, їх випередили товари для активного відпочинку. Батьки здебільшого купували своїм дітям скейти та самокати, аби чимось розважити на локдаунах. Серед топових товарів опинилися картки з покемонами та знаменитостями. Цю продукцію купували дорослі. Скоріше за все, таким чином вони ховалися від стресу у дитинстві, коли колекціонували картки із популярними персонажами.

Але, яким же буде наступний рік? Все залежатиме від  поведінки ковіду та реакції влади на нього. Безумовно, інтелектуальні ігри для дітей і дорослих набуватимуть більшої популярності, адже сучасні батьки орієнтовані на ігри, що розвивають. На цьому тлі з’являються неординарні українські стартапи.

Від дерева до металу

«Мені завжди хотілося дати щось таке, що можна зібрати за 2, за 3 години, чи за пару вечорів, і не морочитися із клеєм, але щоб це виглядало, як витвір мистецтва», — розповідає Денис Охріменко. Так у 2012-му році він почав роботу над своїм першим іграшковим стартапом uGears.

«Я вирішив робити щось, на що потрібно не так багато інвестицій. Загалом, коли так робиш, більше ймовірності того, що знайдеш гроші на проєкт. Але, як виявилося, навіть там, де потрібно небагато грошей, насправді потрібно чимало грошей, значно більше, ніж у мене тоді було», — ділиться Охріменко. Все ж, з будь-якої ситуації є вихід. 

Першою майстернею Дениса стала його власна кухня. Тоді він сам проєктував і вирізав на лазерному станку моделі із дерева.

Our team creates unique mechanical models out of metal, wood and other materials.

«Я проєктував і вирізав моделі, створював для них інструкції. Потім запаював пакунок будівельним феном просто на табуретці. Вдале пакування виходило зазвичай десь із п’ятої спроби», — згадує підприємець.

Дуже скоро продукцію стали копіювати конкуренти, це спонукало до створення унікальнішого проєкту. Так у 2017-му році Денис Охріменко продав свою частку uGears і заснував нову компанію — Time for Machine.

Першою проблемою, з якою зіткнувся Денис, став виробничий сектор України. Як виявилося, у нас немає необхідного обладнання для штампування деталей майбутнього конструктора. Підприємства, які могли б задовольнити потреби стартапу, виготовляли продукцію дуже довго, через що суттєво зростала собівартість іграшок. Тому довелося розпочати співпрацю з Китаєм. Втім, ця альтернатива не надто влаштовує Охріменка. Як зазначає підприємець, європейці зацікавлені товарами made in Ukraine, українсько-китайський продукт їх не приваблює. Тож Денис планує найближчими роками побудувати свій завод на батьківщині.

Ще однією проблемою для стартапу традиційно стали фінанси.

Як українському стартапу здобути популярність ще до запуску?

Time for Machine вдалося здобути інвестиції від приватних вкладників. Подальшому розвитку проєкту допоміг краудфандинг. Ця ж платформа дозволила побачити, наскільки актуальним є продукт для сучасних споживачів. Так у 2017-му році стартапу Time for Machine вдалося зібрати понад $50 тис. через Kickstarter. Тоді асортимент налічував 4 металеві моделі. Два роки потому Time for Machine запустив повторну кампанію на Kickstarter для збору $15 тис. Всього за добу українському стартапу вдалося накопичити $28 тис. До кінця кампанії загальна сума донатів для стартапу нарахувала понад $430 тис.

Засновник Time for Machine Денис Охріменко.

Завдяки такій підтримці та наполегливій праці команди, стартап ефективно розвивається. Сьогодні його асортиментний ряд налічує 21-у модель. Поціновувачам металевих конструкторів представлені не тільки машини, танки та літаки, а й стильні годинники та тримачі для візиток. Деякі моделі мають електронні механізми та пультове управління. Наступного року Денис Охріменко планує доповнити різноманіття товарів ще десятьма моделями. Наразі продукція Time for Machine реалізується через українські офлайн магазини та через міжнародні маркетплейси, такі як Amazon та Etsy.

Денис Охріменко радить колегам-розробникам патентувати свою продукцію у всіх країнах світу. Працюючи з іншими компаніями на аутсорсі та рекламуючи товари, дуже легко стати жертвою шахраїв-підробників. Наявність патенту допомагає легко боротися з плагіатом, тим самим зберігати унікальність і свою частку ринку.

За словами Дениса Охріменка, Time for Machine — це справа його мрії. Вочевидь, сенс життя полягає саме у творчому розвитку та втіленні власних мрій. Не бійтеся фантазувати й конвертувати це у грошовий еквівалент, адже саме фантастичні мрії є поштовхом для прогресу цивілізації. Як створюють успішні стартапи в Україні — читайте і надалі у блозі Ucluster.