Skip to content

GIOS: інноваційна школа майбутнього

GIOS cover Ucluster

Онлайн-навчання стало глобальним трендом, який набирає дедалі більших обертів. В допандемічній Україні він розвивався надто мляво. Останнім часом з’являються українські стартапи, пов’язані з онлайн освітою. Одним із прогресивних проєктів є Global Innovative Online School (GIOS). Що ж собою являє цей стартап і як просувається онлайн-освіта в Україні та світі? Про це та інше ми поговорили з Наталією Лимоновою, засновницею GIOS.

Засновниця: Наталія Лимонова

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2019

Website / Telegram / Facebook / Instagram / YouTube / LinkedIn

GIOS logo

Онлайн освіта: як це відбувається?

Платформи для онлайн навчання та змішаного навчання (мікс традиційного та онлайн навчання) існують на Заході вже дуже давно, попит на них збільшується із року в рік. Це не дивно. Завдяки технологічному прогресу, стиль і ритм життя сильно змінилися. Система освіти не встигає за ними. Тому велика кількість людей залишилися розчарованими традиційною формою навчання, вважаючи її неактуальною та неповороткою. В той же час з’являлись запити на саморозвиток та навчання продовж життя. Саме тому активно почали з’являтись різноманітні онлайн курси. І попит на них постійно зростає. Їхня аудиторія налічує десятки мільйонів користувачів. У США частка онлайн навчання складає 3% від загальної економіки. Це становить $165 млрд.

В Україні згадана ніша ще не є достатньо дослідженою. Онлайн і змішане навчання більш популярні у вищих навчальних закладах. Студенти часто використовують різноманітні онлайн курси та додатки для навчання.

Презентація GIOS для USF.

Гостра потреба впровадження дистанційного навчання виникла у 2014-му році, з початком російсько-української війни. Тоді Міністерство освіти і науки ввело дистанційну форму навчання для мешканців окупованих територій. 

Також розвиток дистанційної освіти та освіти змішаного формату в Україні прискорила пандемія COVID-19. Під час вимушеного довготривалого карантину навчальні заклади в один момент мали перейти на дистанційну форму навчання. Разом з тим, фактично кожен навчальний заклад був не готовий до роботи в нових умовах. Одразу проявилося багато проблем: відсутність інтернету у деяких районах, відсутність технічного забезпечення у вчителів і учнів, низький рівень комп’ютерної грамотності всіх учасників навчального процесу, відсутність самодисципліни. Як наслідок — за час вимушених карантинів рівень освіти знизився, що і надалі негативно вплине на становище державної економіки. 

Але те, що не спроможна самотужки швидко зробити неповоротка державна система, успішно втілюють підприємці. Прикладом, вартим уваги, є стартап Global Innovative Online School.

Все почалося з обурення

«”Для нас, шановні батьки, найголовніше довести дітей до ЗНО” — це все, що я чула від вчителів. Доводити своїх дітей до ЗНО для мене не було найголовнішим, я хотіла, щоб вони були щасливими та самореалізованими, але у школі про це не йшлося, навіть близько», — ділиться Наталія Лимонова, засновниця Global Innovative Online School.

На той момент обидва її сини навчалися у середній школі. Попри те, що вони виявляли інтерес до навчання та мали власні хобі, ходити в школу їм було не цікаво. Байдужість освітньої програми до інтересів і потенціалів сучасних учнів обурювала Наталію. Її не влаштовувало, що в школі учні не отримували достатньо компетентностей для подальшого життя та самореалізації. «У нас з чоловіком був сімейний бізнес і ті люди, які приходили працювати в компанію не мали необхідних навичок. Фактично ми їх навчали з нуля роботі у команді, тайм-менеджменту, стратегічному мисленню, менеджерським навичкам, лідерству та всьому іншому. Все це мотивувало мене стати співзасновницею мережі “Креативної Міжнародної Дитячої Школи”», — коментує Наталія Лимонова.

Освітні заклади КМДШ розташовувалися у Києві та Львові. Основною ідеєю була інтеграція освітньої програми у сучасні реалії. Акцент роботи вчителів зміщувався на розкриття талантів учнів.

«Ми бачили, як розкривалися та змінювалися діти. Вони ставали лідерами команд, брали участь у дебатах. Ось це було реальним життям, — розповідає Наталія. — Але приватні школи — це стіни, це великі інвестиції і це важко швидко масштабувати. Ми можемо зробити щасливими 1000, чи 2000 дітей, але у світі 1,2 млрд дітей, і частина з них не має доступу до навчання. 

Тож, ми створили онлайн платформу, що містить цікавий мультимедійний контент, який ми можемо донести дітям всієї України та світу».

Онлайн-платформи GIOS для навчання математики та критичного мислення розпочала свою активну діяльність у вересні 2019-го року.

Що таке GIOS і чому це люблять?

На думку Наталії Лимонової, інтерактивна форми навчання з елементами гейміфікації сьогодні є нагальною необхідністю, а не примхливим трендом. Сучасні діти призвичаїлися до цифрового світу, і в цьому їхня перевага. Платформа GIOS перетворила уроки шкільної програми з математики в цікаві мультимедійні уроки з елементами гейміфікації. На платформі в якості блогера представлений розумний сурикат Джиос. Він знайомить користувачів з різними математичними темами та демонструє, як ці знання можна використати у реальному житті. Відео виготовлені у форматі TikTok (яскраві і короткотривалі). Таке подання теорії з подальшим її закріпленням на задачному матеріалі різних форм сприяє тому, що новий для учнів матеріал легко та міцно засвоюється. Проходження курсів на платформі GIOS побудоване на принципах комп’ютерної гри: за успішне проходження уроків учасники отримують життя та бали. Їх можна накопичувати і, за бажанням, за них можна купувати аватари.

Курси, що містяться на платформі GIOS, можуть використовуватись як засіб для організації змішаного навчання  математики в школах. В такому випадку навчання математики стає цікавішим та сучаснішим. У учнів підвищується мотивація до навчання. 

GIOS Team
GIOS Team.

На платформі є можливість пов’язати вчителя і його учнів. У такому випадку вчитель може організовувати самостійну роботу учнів з гаджетами, збирати статистики, швидко проводити оцінювання тощо. Крім того, платформа пропонує конструктор уроків, який дозволяє вчителям не лише використовувати готові уроки GIOS, а й видозмінювати їх чи створювати свої. Тобто, вчитель може проявити свою творчість. 

Курси на платформі GIOS мають Гриф “Схвалено” від Міністерства освіти та науки.

Крім того, розробники платформи постійно проводять різноманітні дослідження. Вони свідчать, що успішність з математики учнів класів, в яких впроваджене змішане навчання і використовуються курси платформи GIOS,  вища на 32% у порівнянні з учнями класів, де навчання математики проводилось традиційно. 

Як свідчить опитування серед учнів Global Innovative Online School, заняття на платформі підвищує їх інтерес до навчання математики.

Але реалізація проєкту не проходила легко.

Стартап в Україні: ментальні перепони

Всі ідеї та теорії команда GIOS тестувала за допомогою фокус-групи, яка складалася з 200 українських родин. Їх бачення та думки були корисними для побудови моделі платформи.  Проте одразу були виявлені стереотипи, що були перепоною до використання онлайн курсів населенням. «У нашому суспільстві своєрідна парадигма мислення. Люди переконані, що шкільна освіта має бути безкоштовною, а все, що продається через інтернет, є неякісним і сумнівним», — ділиться Наталія Лимонова. Проте пандемія та вимушені довготривалі карантини змусили багатьох змінити такі погляди. Втім перепоною лишилося фінансове питання. Більшість з 200 респондентів, які брали участь в опитуванні, виказали готовність сплачувати вказану суму за річні онлайн курс з математики. Але, коли платформа з онлайн курсами запустилася, охочих платити за онлайн курс виявилося набагато менше.

Як пізніше з’ясувалося, переважна більшість українських батьків не хочуть або не можуть організовувати навчання математики своїх дітей вдома, вони також не хочуть псувати стосунки зі своїми дітьми під час колективного виконання шкільних домашніх завдань. Так на платформі GIOS окрім курсів з’явилися послуги репетиторів.

Паралельно з дослідженням цільової аудиторії, відбувався процес фандрейзингу та пошуку інвесторів для проєкту. Кількість користувачів платформи зростала, але знайти саме «свого» смартінвестора виявилося непростою задачею.

GIOS Team.
GIOS Team.

У 2020-21 роках команда GIOS взяла участь у чималій кількості  програм і змагань та стала одним з переможців Pitch Day в Українському фонді стартапів. Сума отриманого гранту склала $50 тис.

«Головне — не опускати руки, — радить Наталія. — Якщо стукати наполегливо, то двері відкриються!»

У серпні 2021-го року GIOS отримав раунд смартінвестицій у розмірі $400 тис. від UVO Ventures. Наталія Лимонова також зазначає, що, обираючи інвестора, необхідно дивитися не тільки на гроші, а й на співпадіння цінностей, бекграунд інвестора, можливість допомогти своїм досвідом і ресурсами. Інвестфонд чи ангельський інвестор — це довгостроковий партнер, з ним, як і з партнером у шлюбі, має бути комфортно розвиватися та зростати разом.

Станом на грудень 2021-го року, охоплення GIOS сягнуло 108 тис. користувачів з України та сусідніх держав. Тоді ж стартап розпочав свою діяльність на просторах США. Наталія Лимонова ставить перед собою та командою амбітну мету — охопити 10 млн користувачів за найближчі 4 роки. Попри те, що діти Наталії вже закінчили школу, Global Innovative Online School допоможе самореалізуватися дітям інших родин.