Skip to content

Legal Nodes: персональний юрист для стартапів, що орієнтуються на глобальний ринок

Legal Nodes cover for Ucluster

У засновниці українського стартапу Legal Nodes, Маргарити Сівакової, є мета – створити єдине місце для швидкого та якісного розв’язання всіх юридичних задач стартапів та їнших ІТ-бізнесів. «Так склалося, що ми вирішили не йти легким шляхом і просто відкрити власну юридичну фірму. А підійшли до ситуації глобальніше, ламаючи стереотипи про юридичну допомогу, та зробили маркетплейс для юридичних послуг. Це цікаво та мотивує», – розповідає засновниця. – «Спочатку була класна ідея, а потім з’явилася шалена мотивація зробити те, що буде докорінно змінювати життя людей». На платформі Legal Nodes за клієнтом закріплюється персональний юрист з міжнародної мережі перевірених юристів, який найкраще розуміється на потребах конкретного бізнесу.

Legal Nodes Logo

Кофаундери: Маргарита Сівакова, Нестор Дубневич, Максим Малюк

Місце розташування: Україна (Київ) та Великобританія

Рік заснування: 2018          

Website / LinkedIn / Facebook / Instagram

Ідея заснувати стартап з’явилась, коли Маргарита з іншим засновником, Нестором, працювали разом в юридичній компанії з фінтех бізнесом. Ще тоді вони зіткнулись особисто з тим, що у клієнтів було багато юридичних питань з роботи стартапів, пошуку і підбору необхідних фахівців, порядку залучення інвестицій та всіх юридичних питань, що виникають у процесі фандрейзингу. І “класичні” юристи не могли ефективно надавати юридичну допомогу, оскільки зовсім не розумілись у технологічному бізнесі та його потребах.

Певний час Маргарита та Нестор були посередниками між стартапами та юристами в різних країнах, мало не перекладачами з “технологічного” на “юридичний” :)  Тоді ж їм і спало на думку створити платформу, яка замінить собою такого посередника. Разом з третім фаундером, Максимом, який займає позицію CTO, наприкінці 2018 році вони заснували стартап Legal Nodes.

Персональний юрист для стартапу

Метою Legal Nodes є допомога стартапам і скейлапам зрости та пройти через усі юридичні процеси максимально просто та без зайвого негативу. Досягається це за допомогою правильного поєднання компаній з потрібними юристами за фіксованою ціною на платформі. Таким чином, Legal Nodes – це єдине місце зв’язку для вирішення всіх юридичних завдань. 

Стартап наразі пропонує три види послуг — Віртуальний Юрист по підписці,  Data Protection Officer по підписці, а також пакети юридичних послуг за фіксованою ціною. 

У першій послузі клієнту підбирають персонального юриста, який розуміється саме на потрібній сфері бізнесу. Обговорення та відстеження прогресу виконання юридичних задач, керування документами та отримання миттєвих відповідей – все це надійно, конфіденційно та зручно відбувається на персональному дашборді замовника. Там же можна додати нові послуги або швидко отримати консультацію юриста іншої спеціалізації під конкретне питання. Таким чином, клієнти заощаджують не тільки час, а й гроші, оскільки їм не потрібно підключати додаткових зовнішніх спеціалістів. А один і той самий закріплений за ними юрист може супроводжувати декілька компаній, збільшуючи свою ефективність.

Legal Nodes Team
Команда Legal Nodes.

У послузі Data Protection Officer (DPO) по підписці, Legal Nodes закріплює за компанією перевіреного DPO, який допомагає із захистом персональних даних. У зв’язку з новим законодавством в ЄС та інших країнах, більшість стартапів, що працюють з даними клієнтів, зобов’язані мати в штаті такого співробітника. Особливо це стосується всіх стартапів, що зберігають та обробляють медичні та фінансові дані, працюють із великими масивами інформації про своїх клієнтів, а також застосовуються AI технології. І ціни на таких DPO у Європі бувають просто космічними. Legal Nodes дозволяє стартапам витрачати у 5 разів менше на оплату послуг DPO, аніж наймати постійного штатного співробітника у цих цілях.

Остання послуга — це список усіх можливих додаткових юридичних послуг за межами підписок і за фіксованою оплатою. Це окремі види договорів та документів для сайту та щоденної робити бізнесу, замовлені десятками стартапів. Суттєва перевага полягає в тому, що ціноутворення прозоре, а витрати на legal — передбачувані.

Юридичний ринок Великобританії

Наразі окремою ціллю для Legal Nodes є адаптація платформи під ринок Великобританії та підключення на платформу місцевих юристів. Команда вже почала працювати з англійськими спеціалістами з маркетингу, позиціювання, копірайтингу і запустили рекламу. В Об’єднаному Королівстві існує потреба та попит від стартапів та власників бізнесів на рішення, що пропонує Legal Nodes, оскільки до цього сегменту ще поки не дійшли юридичні інновації.

Якщо подивитися на кількість компаній в країні, то 99% з них це підприємства малого і середнього бізнесу, розповідає Маргарита, й під час пандемії COVID їх кількість тільки збільшується. Багато співробітників великих компаній звільняється. Крім того, часто маленькі компанії за межами Великобританії, які намагаються вийти на цей ринок, не знають про юридичні аспекти, з якими вони можуть зіткнутися, а дізнаються про них вже через кілька років після запуску. Тоді ж і виникають значні юридичні ризики та проблеми із залученням інвестицій. Саме тому першими клієнтами Legal Nodes стали українські засновники, які відкрили власні компанії у Великобританії та Європі.

Порівнюючи український ринок та ринок Об’єднаного Королівства, можна сказати, що фаундери стартапів із Великобританії більше переймаються юридичними питаннями та звертаються до юристів ще на початкових етапах розвитку стартапу. У нас же це відбувається набагато пізніше, і приносить в перспективі більше клопотів.

Довгострокова гра та акселерація в Techstars

«Кожен день трапляються важкі моменти – це консервативний та не покритий інноваціями ринок, – розповідає Маргарита. – Потрібно розуміти, що юриспруденція – це складна індустрія, яка потребує тривалого часу для зміни мислення та підходів. Для мене – це питання особистої мотивації. І можливість суттєво змінити юридичну сферу, зробити її технологічною та сучасною захоплює мене, як ніщо інше».

Для втілення задуманого та виходу на ринок Великобританії, Legal Nodes підняли pre-seed round у розмірі $300,000. Інвестиційний раунд очолив ангельський синдикат LIFT99 та включав інвестиції від ряду відомих інвесторів з Pipedrive та Printify, включаючи Ragnar Sass, Artis Kehris, Martin Henk та Maarika Truu. Серед видатних інвесторів, які також приєдналися до раунду —  фонд Hype Ventures шведського інвестора Mathias Eklöf, який раніше вже підтримав стартап своєю ангельською інвестицією, засновник британського стартапу TaxScouts Mart Abramov та колишній COO і глава відділу зростання компанії Fuzu, Edward Vaisberg. До раунду також приєднався Inspirium Laboratories — фонд, заснований партнерами з Sigma Software і стартапу Datrics, який раніше пройшов Y Combinator.

«Стартапери живуть максимально хвилюючим життям».

Засновниця Legal Nodes Маргарита Сівакова.

Маргарита пишається своєю командою, яка продовжує рости та розвиватися разом зі стартапом. Зараз три фаундери Legal Nodes проходять акселераційну програму Techstars у Лондоні. Різноманітні зустрічі, дзвінки, знайомства із потенційними інвесторами та відомими менторами, кураторами, людьми з індустрії, топовими спеціалістами, які працюють в Uber, Google – це все те, що «самотужки й на такому високому рівні неможливо здобути за такий короткий проміжок часу». «Якщо стартап, особливо зі сфер LegalTech та FinTech, хоче вийти на ринок Великобританії, то участь у Techstars London дуже бажана тому, що це фінансовий центр Європи», – ділиться думкою засновниця Legal Nodes.

Щоб покращити свої слабкі місця, команда продовжує активно проводити інтерв’ю з клієнтами, бо у кожній країні існують власні специфічні юридичні питання та виклики. Знаходячись зараз на Techstars, у серці великого стартап-ком’юніті, команда має нагоду спілкуватися зі стартапами, які можуть стати їхніми клієнтами у майбутньому. Зараз останні допомагають з відгуками щодо того, що можна покращити у наданні юридичних послуг, а ментори підказують, як та де знаходити правильні рішення для тих чи інших питань, з якими стикається Legal Nodes. 

Головна команда та R&D центр Legal Nodes знаходяться в Україні. І засновники планують розвивати маркетплейс саме в такому форматі. «В Україні знаходяться круті технічні спеціалісти, з якими ми плануємо продовжувати плідно працювати над проєктом», – закінчуючи розмову, ділиться з нами Маргарита. Як показав наш нещодавній аналіз стартап фаундерів, у цій думці співзасновниця Legal Nodes не єдина. 100% респондентів дослідження мають ядро команди розробників в Україні та не планують це змінювати. Незалежно від того, в якій країні стартап має реєстрацію компанії, доки вони зберігатимуть R&D центри в Україні, робочі місця з високою доданою вартістю залишатимуться в Україні, розвиватимуть екосистему й забезпечуватимуть майбутнє новим стартапам.