Skip to content

PancakeSat: 16-річний школяр з Черкас сконструював космічний супутник який може придбати кожен охочий

PancakeSat cover for ucluster

У свої 16 років Павло Усатюк мріє про Космос і втілює свої мрії у життя: він розробив компактний супутник, з яким кожен може долучитися до дослідження Всесвіту. Мета підлітка дати змогу молоді доєднатися до конструювання супутників та навчитися програмувати. Про всі челенджі та перешкоди на шляху хлопця, читайте в матеріалі.

Засновники: Павло Усатюк

Розташування: Черкаси, Україна 

Рік заснування: 2020

Website / Twitter / Instagram 

Шістнадцятирічний школяр Павло ще в дитинстві мріяв зібрати якийсь незвичайний апарат: “У всіх є телефони, комп’ютери, телевізори, а от супутник – це вже річ, яку не купиш в магазині”, – розповідає молодий фаундер. “Ми робимо конструктори для космосу”, – коротко пояснює Павло, та додає, що їхня компанія робить те саме, що і Lego та Arduino, проте їхній продукт орієнтований на космос.

Компанія працює з B2C та B2B ринками. Для охоплення споживачів, компанія працює з навчальними закладами. PancakeSat надає всі інструкції, відеоматеріали, програмне та матеріальне забезпечення, аби підлітки 15-16 років могли зрозуміти базові принципи роботи простих космічних апаратів. Зараз стартап розробляє уроки та документацію, щоб в складній системі міг розібратись будь-хто. 

Для B2B сегменту компанія розробляє рішення, які комплексно забезпечать вивід супутникових апаратів на орбіту. PancakeSat надає компаніям самі супутникові апарати, програмне забезпечення та підтримку на всіх етапах виходу у космос. Стартап використовує елементну базу, схожу на Arduino, але зроблену за правилами космічної індустрії.

Павло Усатюк пітчить на Vernadsky Challenge.

На цей час однією з головних переваг стартапу є унікальна система розстикування. PancakeSat використовує магніт-провід, який проходить через всі їхні супутники. Наприклад, 10 супутників стикуються між собою за допомогою магнітів, а вже на орбіті за спеціальною командою ці 10 супутників розстиковуються та розлітаються на певну відстань, аби не заважати одне одному.

В супутників компанії є система стабілізації, яка реалізована за допомогою трьох електромагнітів. Апарати також оснащені передавачем і мають можливість приєднання будь-якого обладнання, починаючи від фото та відеокамер, закінчуючи датчиками, що виявляють найпростіші частки.

Стадія розвитку продукту

Зараз, Павло займається розробкою бета-версії. Тестування продукту стало можливим завдяки лабораторіям Черкаського Державного Технологічного Університету. Станом на сьогодні, чотири апарати навчальної версії вже розроблені та проходят тестування, але для запуску у космос, потрібно завершити розробку професійної версії супутника. Саме тому PancakeSat знаходиться в пошуку компанії-інвестора, разом з якою буде можливо пройти цей складний етап.

Перші супутники планується запускати вже через декілька місяців після того, як буде знайдений інвестор, з яким PancakeSat буде готовий розробляти професійні версії продукту та планувати реальний вихід на орбіту.

Перший стартап

Стартап PancakeSat – перший проєкт Павла Усатюка. Компанії вже близько півтора року, й вперше вона була представлена на пре-акселераторі Yangel Space, що проводив Укркосмос. Стартап брав участь в пре-акселераційній програмі та пройшов місячний курс навчання. “Саме там в мене з’явилася звичка говорити “ми” на групу людей, що складається з однієї людини”, – жартує Павло. Крім цього, стартап взяв участь в конкурсі Vernadsky Challenge. Хоча зараз Павло працює один, йому допомагають друзі, наприклад його шкільний товариш створив вебсайт pancakesat.com.

Beta testing PancakeSat.

До PancakeSat Павло вже встиг попрацювати в іншому стартапі як програміст. Свого часу той стартап отримав інвестиції від акселератора на базі Microsoft. Фаундери знайшли інженерів для розробки та залучили Павла. Проте, коли вся команда зібралася аби перейти до розробки, в них виникло багато суперечок через те, що технологія, яку вони брались зробити, була технічно недосконалою. З фізичної точки зору її неможливо було розробити. Тоді у стартапі виникло багато непереборних проблем і Павло залишив команду. 

Інвестиції та плани на майбутнє

Мрія Павла – знайти інвестора, з яким його компанія могла б перерости з ідеї в щось більше. “Мені лише 16 років і, на жаль, немає можливостей самому запустити проєкт”, – зізнається засновник.

Якщо говорити безпосередньо про запуск апарату, то все залежить від ракети та Європейської Космічної Агенції – компанії, яка займається укладанням супутників в стеки. Враховуючи всі витрати, запуск обійдеться в $20 000.

Зараз Павло перейшов в 11 клас, а після школи хоче вступити до університету, щоб розпочати поглиблено вивчати ІТ-сферу або інженерію. 

З нашої сторони, ми щиро сподіваємось що у Павла вийде знайти інвестора, і що він зможе продовжити навчання в найкращих університетах світу. Ілону Маску точно варто звернути увагу на юного підприємця з Черкас!