Skip to content

Жага до успіху: українські Growth Stage стартапи та їх відмінності | Рейтинг

Rating Growth Startups cover

Команда Ucluster продовжує дослідження української екосистеми технологічних стартапів та склала Рейтинг технологічних стартапів, які знаходяться на етапі зростання, мають R&D центри в Україні та фокусуються на глобальний ринок. До Рейтингу Growth Stage потрапило декілька стартапів з нашого попереднього Рейтингу Seed Stage стартапів – Datrics, Skyworker, andcards, які здобули значних успіхів зі зростанням клієнтської бази та перейшли на наступний етап. А також потрапили нові компанії Party.Space, Calmerry, Reface, Upswot, Finmap, GIOS, Respeecher, Let’s Enhance, які знайшли Product-Market Fit, збільшили свої продажі, зібрали інвестиції та готові до масштабування.

Через градацію цих стартапів ми оновили наш Рейтинг Seed Stage та додали нові перспективні стартапи – DRESSX, Legal Nodes, Esper Bionics, Promin Aerospace, Hirio, Come Back Mobility.

Хоча стартапи відрізняються у багатьох аспектах, майже всі вони відчувають жагу до успіху. Ніхто не хоче зазнати невдачі та переконаний, що має гарну ідею та вагу в екосистемі. Однак лише деякі доживають до моменту визнання та успіху.

Окрім галузевих та функціональних сегментів (наприклад, e-commerce, соціальні мережі, B2B, fintech), стартапи можна класифікувати за етапами дорослішання продукту й росту користувачів. Класичні етапи це – Seed Stage, Growth Stage, Maturity Stage та Exit Stage. 

Стартапи на етапі зростання Growth Stage вже мають продукт, який подобається великій кількості користувачів (Product-Market Fit). До цього етапу компанії йдуть через ітерацію у функціоналі продукту й перевірки різноманітних гіпотез про те, чого саме бажають користувачі. Як тільки компанії досягають Product-Market Fit, вони починають стрімко розвиватися, щотижня наймають все більше людей в команду. Стартапи ростуть, а з ними збільшуються їхні амбіції, ставки, очікування інвесторів – прогнози стають агресивніші, а тиск посилюється. Команда та усі її департаменти мають працювати разом, аби стимулювати розвиток компанії, проводячи швидкі тестування та ітерації для пошуку ідеї.

Ми розглянули чим відрізняється стадія зростання від ранньої стадії та підготували Рейтинг українських технологічних стартапів, які знаходяться на Growth Stage. За основні критерії класифікації були взяті: рік заснування, наявність R&D центрів в Україні, потенційний обсяг ринку, обсяг продажів або кількість користувачів, завершений раунд фінансування, проходження акселератору та соціальна активність.

Які основні відмінності стартапів на стадії зростання?

На початкових етапах Seed Stage основна задача стартапу – це знаходження Product-Market Fit та сміливість запропонувати світові те, від чого не можна відмовитися. Це вимагає купи експериментів та неабиякої креативності. Стартап працює над остаточним формуванням продукту, послуги, технології, виправлення виявлених дефектів, тобто доведення його до ідеального стану. 

Завданням засновників на наступному етапі зростання Growth Stage стає масштабування продажів у сегменті користувачів, які були виявлені в Seed Stage та пошук нових сегментів користувачів. Триває просування товару на ринку: кошти інвестуються в рекламу з метою збільшення доходу або розширення кола користувачів. На цьому етапі необхідність у додатковому фінансуванні стає ще більшою, оскільки витрати на здійснення маркетингових планів ростуть, а прибуток хоч і є, але не покриває всіх видатків.

Підтримка культури компанії

На етапі зростання культура стартапу стає більш вразливою. Коли компанія розширюється, то нові люди щотижня долучаються до її внутрішніх процесів. Існує ймовірність, що новоприбулі співробітники можуть не зрозуміти або не повірити в місію та бачення стартапу або ж просто працювати за заробітну плату не будучи командним гравцем.

Важливість продукту 

На початковому етапі всі зусилля команди зосереджені на продукті та на всьому, що безпосередньо на нього впливає. Стартапи все ще намагаються знайти своє місце на ринку, а це означає, що функції, ціни та позиціювання можуть змінитися за одну ніч. Коли стартап досягає етапу зростання, ситуація дещо змінюється. На цій стадії, компанії вже підтвердили свою продукцію на ринку і можуть довести її стійкість, намагаючись утримати бренд. Продукт все ще критичний, однак все більше аспектів бізнесу впливають на кінцевий результат. Засновники намагаються розширити команду та масштабуватися. Наприклад, маркетинг стає дедалі важливішим для залучення клієнтів, а наявність надійних операційних та фінансових команд важливо для складання бюджету, скорочення витрат та загального стану компанії.

Ризик

Існує велика різниця у розмірі ризику між стартапом на ранній стадії та компанією на стадії зростання. З меншою кількістю людей, ранній стартап здатний йти на більші ризики – з потенціалом більшої вигоди. Коли в компанії є багато співробітників, партнерів та відомих інвесторів, від засновників слід очікувати меншої толерантності до ризику – їм є що втрачати і це буде катастрофою для багатьох долучених.

Ієрархія

Стартапи на ранніх етапах – це вічна метушня: мета полягає в тому, щоб зробити якомога більше самостійно, заощаджуючи капітал. Зростаючі компанії нарешті знаходяться в точці, коли вони можуть дозволити собі найняти фахівців зі спеціалізованими навичками. Це означає, що починають створюватися відділи та ієрархія всередині компанії. Нарешті засновники можуть зосередитися на своєму баченні та дозволити працівникам брати на себе більшу відповідальність.

Інвестори

Для залучення інвесторів стадія зростання – золотий час тому, що ризик Product-Market Fit в більшості вже усунений, а інвестори мають змогу оцінити потенційний розмір ринку та розрахувати витрати на пошук користувачів (Customer Acquisition) та їх прибутковість (Long Term Value of a Customer, LTVC). Зазвичай досвідчені інвестори допомагають з побудовою каналів збуту, пошуком нових співробітників для відділу продажів й маркетингу та пошуком компаній-партнерів.

Новий Рейтинг Growth Stage та зміни в Рейтингу Seed Stage

Немає підручника «plug-and-play» про стадію зростання. Натомість стартапам необхідно реально оцінити наявні ресурси на кожному етапі та вияснити, які стратегії зростання підійдуть саме їм. Зростання – це впровадження суворого процесу аналізу клієнтів та керування даними з постійними зусиллями щодо усунення незгод.

До нашого Рейтингу Growth Stage потрапили стартапи, які пронизані духом досліджень та гнучкості, які здобули значних успіхів та перейшли на наступний етап. Це в першу чергу стартапи, які раніше були в нашому Seed Stage РейтингуDatrics, Skyworker, andcards, які здобули значних успіхів зі зростанням клієнтської бази та перейшли на наступний етап. А також нові компанії – Party.Space, Calmerry, Reface, Upswot, Finmap, GIOS, Respeecher, Calmerry, Let’s Enhance.

Reface

Технологія Reface дозволяє за лічені секунди синтезувати відео за допомогою штучних нейромереж: приміром, поєднуючи обличчя користувача з мемами у форматах роликів та GIF. Після того як Ілон Маск поекспериментував над своїм фото і поділився результатами у Twitter стартап стрімко зріс, залучивши 15 мільйонів користувачів та 100 мільйонів завантажень. Додаток посів перше місце в топі американського AppStore.

Calmerry

Сервіс онлайн-терапії та консультування, де користувачі можуть знайти ліцензованого психолога, який керується принципами доказової медицини, а лікарі – пацієнтів. Команда складається з 50 співробітників та 600 терапевтів, він націлений на англомовну аудиторію, в основному, США, але є і клієнти з інших країн світу. Попит на такі послуги набрав обертів за часів пандемії та продовжує зростати.

GIOS

Платформа для змішаного вивчення математики й критичного мислення за допомогою анімованих інтерактивних курсів. Простою мовою та в ігровому форматі GIOS пояснює учням складні теми. У стартапу дві цільові аудиторії: вчителі математики та батьки, а також команда розвиває платформу STEM репетиторів. Сервіс має 100К+ юзерів, серед них 7500 користуються платною версією.

Оновлення Рейтингу Seed Stage

Ucluster слідкує за розвитком українських стартапів, ІТ подіями та досягненнями екосистеми, тож наші Рейтинги періодично оновлюються. У серпні 2021 року ми додали шість стартапів до Рейтингу Seed Stage: DRESSX, Come Back Mobility, Esper Bionics, Hirio, Legal Nodes, Promin Aerospace.

DRESSX

Міжнародний мультибрендовий рітейлер цифрового одягу, який пропонує колекції від найвідоміших сучасних брендів в онлайні. Стартап дає можливість кожному надягти річ, яку він завжди хотів носити. Клієнт може обрати одяг, що сподобався, після чого команда DRESSX одягне клієнта в це вбрання і відправить ​​фотографії. Цифровий формат одягу мінімізує відходи, що виникають під час виробництва й відправки, а 1% доходу від продажів передає у фонд No More Plastic.

Promin Aerospace

Стартап планує створити найменшу твердопаливну ракету, здатну виводити корисний вантаж на орбіту. Двигун буде спалювати твердий паливний стрижень,  з якого зроблений корпус ракети. Це дозволить знизити масу самої ракети та потенційно збільшити масу корисного навантаження, що виводиться на орбіту. Перший комерційний запуск планується через півтора року.

Legal Nodes

Онлайн-платформа, що допомагає юристами витрачати менше на супровідні речі та в результаті зробить їхні послуги доступнішими для клієнтів. Маркетплейс дозволяє залучати нових клієнтів, закривати адміністративні потреби та працювати віддалено, заощаджуючи на офісі. Головна ідея проєкту – диджиталізувати роботу юристів, щоб вони не відволікалися на деталі, а фокусувалися на юридичній роботі.