Skip to content

Твоя безпека в лікарні: стартап knopka – рішення для автоматизації допомоги пацієнтам

Провівши майже рік зі своєю бабусею в лікарнях, Іван Осадчий звернув увагу, що навіть коли біля ліжка пацієнта встановлена кнопка екстреного виклику медичної сестри, то немає гарантії, що вона прийде вчасно. У випадку больового синдрому, навіть 7-10 хвилин – це суттєво. Ідея забезпечити захист хворим, які знаходяться у стаціонарі втілилась в стартап knopka – систему термінового виклику для стаціонарів, яка контролює, що пацієнтові нададуть допомогу за три хвилини.

Кофаундер та СЕО: Іван Осадчий

Команда: 8 співробітників

Рік заснування: 2019

Розташування: Київ, Запоріжжя

Website / Linkedin 

Рішеннями, тобто кнопками, якими користуються сьогодні вітчизняні лікарні в більшості взяті з ресторанної індустрії, де зовсім інша специфіка, яка не підходить лікарням. В ресторані на одного офіціанта – 5-7 столиків, а в лікарнях за одною медсестрою закріплено до 70-80 пацієнтів. Івану Осадчому хотілося, розробити оптимізуюче рішення, котре б гарантувало, не просто сповіщення про виклик, а ефективний контроль фактичного швидкого відвідування хворого в лікарняній палаті.

Закінчивши медичну школу, отримавши вищу освіту по напрямку клінічної психології  в МДУ та набравшись досвіду в клініці Інституту Гематології, Іван розумівся на бізнес-моделі, як державних, так і приватних лікарень: лікарні працюють схожим принципом з автобусом – прийняти пацієнтів як можна більше і швидко виписати здоровими додому.

Проблеми, рішення, цінності

В кінці 2019 року, стартап knopka підключили платних клієнтів – державні клініки, 18 відділень по Україні та 4 у Польщі. Вони використовують систему для контролю свого медперсоналу. Кнопка не залишає шансів не прийти на виклик пацієнта: спочатку надходить виклик медсестрі, якщо на виклик ніхто не відповів за три хвилини, виклик стає більш потужним, непреривним, а якщо пацієнт чекає більше 6 хвилин – повідомлення поступає до керівника відділення. Тобто керівник дізнається про порушення не вранці, або через день, а отримує сповіщення одразу, щоб вчасно вжити заходів.

knopka розв’язує дві проблеми: гарантує пацієнтам безпеку в стаціонарах та підвищує ефективність лікарень.

Продукт

  1. Система приймає сигнали з кнопок або пульсометрів
  2. Система генерує повідомлення медперсоналу через додаток «knopka»
  3. Система контролює факт прибуття медсестри до ліжка пацієнта до 3 хвилин

Система отримує сигнали з водонепроникних кнопок, або пульсометрів, та генерує повідомлення відповідної медсестри або нагадує сама, що пацієнта треба відвідати. Повідомлення від пацієнтів миттєво надходять на телефони й розумні годинники медперсоналу, планшети у відділені, лампочки над дверима в палату, звукову сигналізацію в сестринській.

knopka підійшла до свого рішення турбуючись не тільки про дорослих, але й про дітей. Кожна дитина, яка потрапляє в стаціонар з knopka отримує вітальний конверт з стікерпаком наліпок, дитячою інструкцією користувача, та флаєрами на освітні програми від партнерів.

Стратегія масштабування

З точки зору пріоритетних ринків – це усі лікарняні ліжка та лікарні. В деяких з них існують схожі кнопки, однак стратегія стартапу не фокусується тільки на власних кнопках та датчиках. Основною відмінністю компанії є програма, яка працює з різними сигналами: система лягає зверху на обладнання конкурентів та через інтеграцію підписки підтягує його до ефективного та безпечного рішення. Окрім цього планується продаж готових комплектів для лікарень котрі ще не обладнанні продуктами конкурентів. 

Вебсайт knopka.

Компанія планує масштабування на країни, які борються за ефективність ліжко-дня – скорочення перебування пацієнта на ліжку в лікарні – Південна Америка, країни Європи та Африки, США.

У knopka вже є партнерські продажі в Україні, на 2021-2022 рік заплановано пройти сертифікацію в ЄС, розпочати продажі у Польщі й далі у ЄС, в подальшому рости глобально, зберігаючи виробництво в Україні.

Стадія розвитку

Стартап отримав грант від USF на акселерацію в одному із акредитованих фондом акселераторів – 1991 Open Data Incubator. Іван розповів, що залишився приємно задоволений персональним ставленням та професійністю інкубатору 1991, а також зауважив, що для нього команда та наявність продажів – це ключова цінність стартапу.

Стартап knopka ще не отримав сторонніх інвестицій й знаходиться на стадії підняття Pre-Seed раунду: вже протестовано продукт, є MVP яке продається. Залишилось отримати сертифікацію продукту в ЄС та знизити собівартість першого впровадження. “А далі ми готові до польоту,” – каже СЕО knopka.