Skip to content

Lviv Tech Angels: пошук ідеального поєднання між українськими інвесторами та засновниками

Lviv Tech Angels: пошук ідеального поєднання між українськими інвесторами та засновниками

Молоді українські стартапи часто шукають інвестиції за кордоном. Вони приймають участь у різних акселераційних програмах, а іноді переїжджають за кордон, щоб знайти бажаючих підтримати їх. Виявляється, в Україні існує місцева альтернатива фандрайзингу: вже майже рік Lviv Tech Angels з’єднує ангельських інвесторів у Львівській області з українськими стартапами, щоб оцінити їх на придатність для фінансування. У цій статті ви дізнаєтесь більше про те, як приєднатись до цієї маленької, але прогресивної групи ангелів.

Колишній генеральний директор: Орест Фурхала

Президент: Михайло Пузраков

Місцезнаходження: Львів, Україна

Засновано: в 2020 році

Кількість ангел-інвесторів: 6

Website / Facebook / LinkedIn

Lviv Tech Angels – це невелика група засновників та топ менеджерів ІТ-аутсорсингових компаній зі Львівщини, які вирішили створити клуб для координації своїх стартап-інвестицій. Тимчасовий генеральний директор Орест Фурхала додає: «Ми не звичайний фонд венчурних інвестицій. Кожен інвестор самостійно приймає рішення з приводу інвестування в стартап. Ми збираємо заявки від стартапів, організовуємо презентації та проводимо відбір”.

В якості керівника партнерства N-iX, Орест працює в одному з найбільших ІТ-аутсорсів  України. Одним із перших проєктів Ореста була підтримка хакатонів Garage48 у всьому світі. Молодий керівник був вражений побаченим: “Після п’яти хакатонів, я помітив, що якість стартапів, що беруть участь, зростала з кожним разом”. Стартапи дуже швидко розширювались, починаючи від простої ідеї, випускаючи продукт, до пошуку своїх перших клієнтів. Коли Lviv IT Cluster провів стратегічну сесію, хтось підняв тему про створення групи ангел-інвесторів. Орест залюбки погодився допомогти керувати проєктом.

“Наші члени рідко інвестують у компанії з-за кордону. Вони зосереджуються на українських проєктах або тих, що мають українських засновників. Ми хочемо підтримувати українські стартапи!” 

Орест Фурхала.

Кожен з інвесторів клубу, раніше робив власні інвестиції, однак Lviv Tech Angels став майданчиком для обміну інформацією, місцем для відкриття нових українських стартапів та спільної перевірки. Платформа також допомагає стартапам звертатися до львівських інвесторів, радитися з ними та знаходити нові знайомства.

Група Lviv Tech Angels була офіційно сформована у 2020 році. Пандемія Covid-19 уповільнила початкові дії, але Lviv Tech Angels вже переглянула понад 300 стартапів та обрала 20 учасників. Деякі з цих компаній отримали інвестиції від львівських ангелів.

Як працює Lviv Tech Angels

Перший крок – це, звичайно, пошук стартапів. Засновники можуть заповнити онлайн-форму і чекати поки з ними зв‘яжуться. Група також відстежує стартап-змагання, пітч дні та інші програми і контактує з цікавими стартапами. Після відбору, Lviv Tech Angels організовують пітч-сесії з ангелами-інвесторами. Зазвичай участь  беруть близько п’яти стартапів в день. Поки що сесії проводились щоквартально, але в майбутньому група хоче збільшити їх частоту.

Що стосується членів клубу, зараз туди входить шість ангельських інвесторів, але до кінця цього року планується розширити штаб до 15 осіб: “Ми готові прийняти нових членів, які захоплені інвестуванням та наданням допомоги українським технологічним стартапам,” – затверджує Орест. А щоб приєднатися до команди інвесторів, потрібно мати два рекомендаційні листи від теперішніх членів або від представників Lviv IT Clusters.

Інвестиційна теза

Спочатку було складно визначити конкретні інвестиційні критерії, оскільки кожен інвестор мав свій підхід до інвестування. Врешті-решт, усі шість учасників погодились на мінімальні стандарти для стартапів. Вони повинні перебувати на етапах Pre-Seed або Seed, а також базуватися в Україні чи мати українських засновників. Компанії також повинні бути орієнтовані на світовий ринок і демонструвати хорошу мотивацію. Інвестиції починаються від $10 тис. і досягають $200 тис.

Наразі Lviv Tech Angels вдосконалює свій вебсайт, щоб зробити зв’язок між стартапами та інвесторами ще простішими Орест зізнається, що реєстрація торгової марки та домену .ua зайняли майже рік, однак зараз усі формальності майже закінчені.

Окрім надання стартапам коштів, більшість інвесторів LTA також зацікавлені у тому, щоб допомогти їм зростати, надавати стратегічні поради та регулярно зустрічатися із засновниками. Інвестори можуть допомогти стартапам розібратися з наступними кроками, знайти потенційних партнерів або клієнтів. Орест Фурхала впевнений, що вся справа в пошуку ідеального поєднання між стартапом та інвестором. ”В Україні є багато розумної молоді, яка цілком може заснувати наступний Єдиноріг. Для інвесторів важливо знати про такі стартапи, інвестувати в них та допомагати їм рости “.