Skip to content

Як здійснити американську мрію в Кремнієвій долині? Finanz AI – сервіс автоматизації фінансів у стартапах

Finanz AI

Фінансові звіти, касові розриви та податки – терміни які не часто зустрічають в лексиці звичайної людини. Далеко не всі розуміють їх концепцію та зможуть використати знання на практиці. Особливо складно управляти фінансами коли твоя компанія – стартап. Артем вирішив допомогти засновникам створивши сервіс автоматизації фінансового відділу.

Засновники: Артем Пешевець (Засновник та CEO), Віталій Курлий (CTO та кофаундер) та Микола Шилкін (Фінансовий радник та кофаундер).

Розташування: Сан-Франциско, Каліфорнія

Рік заснування: 2020

Website/LinkedIn


Артем Пешевець починав свій кар’єрний шлях як інвестиційний менеджер у фонді Bayern LB, в якому він аналізував різні проєкти, в тому числі й стартапи. Після цього, він отримував досвід в інвестиційному фонді С4Сapital у Мюнхені. Попрацювавши зі стартапами він помітив закономірність: більшість з них мають проблему у фінансовому департаменті, адже сконцентровані здебільшого на продукті та його технічній частині. А засновники, чиї стартапи знаходяться навіть на Series A round, часто не мають банального уявлення про те, як керувати фінансовою складовою бізнесу.

Працюючи у фондах зі стартапами, Артем отримав нові знання, досвід та уявлення про світ підприємництва. Згодом, переїхавши до Каліфорнії, він став одним із засновників стартапу MoveEasy – додаток, що допомагає знайти та скористатись вантажівками в Кремнієвій долині. На жаль, стартап не став успішним, але за час його існування, Артем усвідомив наскільки важко контролювати фінанси коли в тебе є купа більш пріоритетних справ.

Артем Пешевець (в центрі) з коллегами BayernLB.

Отримавши такий досвід та зрозумівши проблему, Артем вирішив створити Finanz AI – сервіс, який автоматизує фінанси в стартапах й навіть матиме predictive analytics – функцію, що передбачатиме помилки та попереджатиме про необхідність їх усунення. Така система мала б допомогти фаундерам більш грамотно керувати стартапом. “Стартапу вже не потрібен CFO та окремий відділ який буде слідкувати за всіма фінансами” – затверджує Артем. У разі якщо в засновників виникнуть будь-які запитання, Артем та його команда консультаційно підтримає та відповість на всі запитання. 

Клієнтами Finanz AI є стартапи від раунду A до D за американськими стандартами. “Це компанії з річним оборотом від 4 до 80-90 млн $, тобто класичні стартапи Кремнієвої Долини.” Оскільки Артем вже проживав там деякий час, він чудово розуміє не лише менталітет фаундерів, але й фінансову культуру та закони. 

Про конкурентів

Провівши власні дослідження, Артем запевняє, що схожого продукта поки що немає: “Є лише ті, хто засновують стартапи в області фінансів, але функції в них зовсім інші. Крім цього, багато хто розвиває стартапи в області бухгалтерії. Так, як бухгалтерія і фінанси це різні речі, такі стартапи можуть жити в симбіозі”. До того ж суперники часто намагаються точково автоматизувати один із фінансових процесів, в той час, як Finanz AI автоматизує весь фінансовий департамент.

Артем – солофаундер

На цей час Артем солофаундер і додає, що так було не завжди: на початку шляху, інший засновник покинув стартап аби повернутись до колишньої роботи. Зараз в Артема є партнери: СТО з Харкову та спеціаліст з фінансів. Команда працює віддалено і зустрічається лише за необхідності.

З першим партнером Артем познайомився на одному з проєктів, де вони були волонтерами та допомагали Кабінету Міністрів України в питаннях пов’язаних з розвитком технологічного сектору в Україні. Інших знайшов в спеціалізованих групах орієнтованих на фінанси та бухгалтерію.

Про невдачі

Коли 1 березня 2020 року Артем віришив заснувати стартап, початкова ідея була зовсім інша. Він планував розробити систему, яка б допомогла стартапам з прийняттям фінансових рішень, але як виявилось пізніше, більшість стартапів не хоче ділитися своїми звітами. Артему не вистачало даних, в результаті чого амбіційну ідею довелося відкласти.

Артем не засмучується і згадує цю історію як досвід, який підштовхнув його вивчити фінансовий ринок в Кремнієвій долині детальніше. Після цього, Артем знайшов нову ідею і зайнявся її валідацією. Поспілкувавшись зі стартапами він отримав позитивний відгук й вирішив займатися розробкою Finanz AI.

Наразі стартап має багато потенційних клієнтів з Сан-Франциско, Нью-Йорку та Каліфорнії. Артем відмічає, що зараз, стартап знаходиться на Pre-Seed стадії та вже до кінця літа планується пілотна версія продукту. Він також зазначає, що крім пілотних клієнтів Finanz AI має вже двох платних користувачів.

Шалена Американська мрія

Плани про переїзд в США має чи не кожен другий засновник, але для того, щоб мрія стала реальністю, Артем радить розпочати з сервісу Clerky, який допоможе віддалено зареєструвати компанію. Наступним кроком буде Mercury в якому можна віддалено відкрити рахунок. Після цього, якщо стартап зростає та працює з американськими клієнтами, варто спробувати податися на американську візу. До того ж Артем відмічає: якщо ваша компанія, приносить користь американському ринку, то все інше це лише технічні моменти з якими точно можна впоратись.

В майбутньому, Артем планує розмістити відділ продажів, фінансистів та бухгалтерів в США. Він підсумовує, що усі ключові позиції мають знаходитися в Штатах, в той час, як інші відділи можуть виконувати свої обов’язки віддалено. Зараз Артем має ціль створити стартап з оборотом в 100 мільйонів та спростити фінансовий департамент стартапів.

Про інвестиції

Зараз Finanz AI знаходиться на Pre-Seed стадії фінансування, та відзначає, що вони не отримували інвестицій і не шукають їх у найближчому майбутньому. Зараз стартап фінансується з власних збережень Артема. Пропозиції щодо інвестицій Finanz AI вже отримує, але переважно не від американських інвесторів. Саме в них Артем бачить найбільшу цінність для компанії.