Skip to content

Altered Carbon вже сьогодні: A.D.A.M. – платформа для виготовлення кісток та органів на 3D-принтері

Наукова фантастика та Голлівудські телесеріали стають реальністю завдяки українським технологічним стартапам таким, як A.D.A.M., що допомагає надрукувати замовнику новий орган чи кістку з власного цифрового атласу на 3D-принтері. Стартап поставив перед собою дуже непросту задачу – створити платформу для виготовлення біоматеріалів відновної хірургії, встановити у клініках спеціальні 3D-біопринтери та надати можливість надрукувати необхідну біозапчастину. Окрім цього кістковий трансплантат буде розчинятися в міру зростання нової кістки, що знижує необхідність в додаткових операціях.

Кофаундер: Денис Гурак

Дата заснування: 2018

Розташування: Україна: Одеса, Київ. USA: Farmington

Website / Linkedin

Під час проходження компанією Kwambio акселератора Techstars в Америці, спонсорованим індустріальним конгломератом Stanley Black & Decker, Денис Гурак познайомився з її СЕО Володимиром Усовим. Вони прийшли до висновку, що технологію індустріального 3D друку в кераміці, можна використовувати для медицини. Ставши вдвох кофаундерами у 2018 році, разом з венчурним фондом WeFund Ventures, де Денис паралельно є партнером, заснували повністю самостійну компанію A.D.A.M. З 2020 головний офіс компанії знаходиться в США. Сьогодні A.D.A.M. позиціонує себе, як платформу 3D-біопринтингу для виготовлення людських кісток і органів для використання у відновлювальній хірургії.

A.D.A.M. Technology.

Денис є експертом у галузі глобальних медичних випробувань та має великий досвід регуляторної роботи, адже 4 роки займався впровадженням європейського законодавства в регулюванні фармацевтики й медицини в Україні. “Це одна з причин чому я почав цим займатися, адже маю відповідні компетенції та розумію, як вивести продукт на ринок”,– розповідає Гурак. У 2018 році стартап закрив Seed Round.

На цей час в компанії є три офіси: в Коннектикуті, де знаходиться бізнес-девелопмент, маркетинг та сейлз, в Києві – адміністративна команда, а в Одесі розташований R&D центр. Нещодавно до команди A.D.A.M. долучився американський ортопедичний хірург Andrew Pedtke у якості Chief Medical Officer, який маючи аналогічний досвід створення ортопедичної компанії LIM Innovations, буде займатися виходом на ринок Америки.

Технологія 3D-біопринтінга

A.D.A.M. розробляє персональну інфраструктуру виробництва імплантів на замовлення з повним набором супутніх послуг, що надаються віддалено або на місці. Команда вирішила розпочати розробку проєкту з акцентом на кісткових імплантах і має власну технологію 3D-друку та композиційні матеріали. Перші прототипи вже пройшли доклінічні випробування.

“Позитивним є те, що через максимальну інноваційність Америки в охороні здоров’я, нам не потрібно робити дослідження на людях, щоб отримати дозвіл на вихід на ринок.”

Денис Гурак, СEO A.D.A.M.

Початкові дослідження на щурах вже проведені в Україні, однак отримання дозволу можливе лише в кінці 2022 року, після додаткових досліджень, які вимагає управління з продовольства і медикаментів США (FDA). Компанія прагне отримати дозвіл на кісткові імпланти та розпочати етап продажів у 2022 році. Вихід на ринок планується саме в Америці тому, що там більш інноваційний регулятор.

Стадія розвитку та стратегія

Бізнес-модель A.D.A.M. доволі складна, бо потребує співпраці з госпіталями та страховими компаніями, які будуть відшкодовувати гроші за імпланти. Компанія вже почала цей процес в Новій Англії й Коннектикуті – «страховій столиці в США».

“Ми зараз на стадії визначення product-market fit та побудови go-to-market стратегії,– каже Денис, – наш продукт вже валідований, ми можемо друкувати імпланти та вони працюють. Зараз потрібно пройти регуляторку і максимально вдосконалитись.”

Кісткові імплантати – це лише початок – у наступні роки A.D.A.M. має на меті запуск досліджень кровоносних судин, клапанів серця та бронхів. Справа в тому, що при незначній модифікації екструзивної технології друку, можна друкувати м’які тканини та підсаджувати на них стовбурові клітини, які будуть дозволяти регенеруватися іншим частинам тіла. 

“Ми хочемо, щоб A.D.A.M. став компанією, яка зможе друкувати біочорнилами й буде пропонувати портфоліо тканин, які можуть бути надруковані «на вимогу» в клініках.”

Денис Гурак, СEO A.D.A.M.

Зараз з кістковими імплантами компанія валідує бізнес-модель з наявною технологією, а далі розвиватимуть портфоліо тканин для друку в госпіталях. Тобто коли людина матиме необхідність заміни якоїсь частини органу чи тканини, вона зможе прийти в сертифіковану клініку й отримати 3D надрукований імплант.

Частиною цієї бізнес-моделі є платформа, яка дозволить створювати віртуальний атлас людського тіла з 3D-сканів, знімків КТ і МРТ. Через цю історію сканів відбуватиметься взаємодія з клієнтами, госпіталями й 3D моделюванням. Денис поділився, що вони прагнуть максимально автоматизувати й діджиталізувати цей процес, щоб від моменту замовлення, моделювання і 3D друку людина могла отримати свій імплант протягом декількох годин.

Технологія – як послуга

В компанії A.D.A.M. існує два види конкурентів: виробники імплантів та великі корпорації на зразок Johnson & Johnson. Вони неефективно тримають цей ринок під контролем, вважає Гурак, тому, що очікування замовлення – декілька тижнів, а ціна – десятки тисяч американських доларів. A.D.A.M. хоче це спростити: знизити ціну до декількох тисяч доларів, а час очікування до 1-3 днів, залежно від того, чи імплантат буде друкуватися в госпіталі, чи доставлятись із виробничого майданчика компанії.

Research & Development lab.

Більш того A.D.A.M. виграє по властивостях матеріалів, розповідає Денис,– “бо титан залишає слід в організмі, людям потрібно часто робити ревізійну хірургію – повторну операцію, у разі якщо імплант фіксується механічним способом.” Відповідно в A.D.A.M. імпланти органічні та біологічно розкладаються, тобто вимиваючись з організму їх заміщає кістка.

Конкуренти розробляють подібні матеріали та 3D принтери. Від них A.D.A.M. відрізняється тим, що має замкнену екосистему. Всі конкуренти виробляють або софт, або один тип матеріалу чи принтеру. Однак A.D.A.M. розробляє систему, де продаватиметься технологія – як послуга, включно з матеріалами, моделюванням, 3D друком. Для такої бізнес-моделі можна швидше отримати патент, госпіталі зможуть надавати кращі послуги, а страхові компанії будуть менше платити відшкодувань.

Чи є майбутнє в deeptech стартапах?

Денис розповів, що є фанатом українського інжинірингу з точки зору того, наскільки ми можемо розробляти унікальні речі. Попрацювавши в УкрОборонПром він почав займатися інвестиціями в стартапи, бо зрозумів, що Україна знаходиться на світовому рівні й має унікальні інжинірингові компетенції. Наступний крок, вважає Гурак,– “Це якраз  deeptech-стартапи. У нас для цього є купа наукових шкіл, які постійно випускають інженерів, яких все ще, на жаль, перекуповують Китай, Росія, США, Європа. Я б хотів прикладом A.D.A.M. показати, що можна зробити такий moonshot з України в Америку тому, що у випадку успіху вплив буде дуже позитивним. Чим більше нас таких компаній, тим більше ми можемо довести, що маємо вагу в цьому світі.”   

“Ukrainians can engineer a Death Star if necessary.”

Денис Гурак, СEO A.D.A.M.

Сьогодні виникає серйозна криза здоров’я з точки зору нестачі органів, оскільки населення живе довше завдяки медичним досягненням. З 2013 року кількість пацієнтів, яким потрібен імплант, подвоїлася, тоді як фактична кількість доступних донорських органів майже не рухалася. Завдяки таким стартапам, як A.D.A.M. у людей є більше можливостей для подовження активного життя і покращення фізичних можливостей за допомогою біоінженерії та імплантів. Якщо подивитися в майбутнє та згадати трансгуманістів, то можливо вже скоро люди вийдуть за межі своїх фізичних тіл за допомогою технологій.

Інтерв’ю A.D.A.M. та Ucluster.