Skip to content

Поради для інвесторів та молодих стартапів від Хріша Лотлікара – спеціаліста з венчурного капіталу

Коли Хріш вперше прибув в Україну, його метою було заснування компанії з венчурного капіталу, оскільки він вже мав досвід в цій сфері в Нью-Йорку. Прибувши вперше до Києва, він створив івент-компанію та зміг швидко познайомитися з провідними бізнес-ангелами та венчурними інвесторами. В інтерв’ю для Ucluster Хріш розповідає про свій кар’єрний шлях, інвестиційну філософію та дає поради, як залучити кошти для стартапу.

У 2009 році, закінчивши MBA та отримавши досвід в галузі інвестиційного банкінгу та венчурного капіталу в Нью-Йорку, Хріш Лотлікар залишив свою домівку та провів наступний рік подорожуючи Україною, Росією та Прибалтикою. Врешті-решт він оселився в Україні, де познайомився зі своїми майбутніми партнерами та допоміг створити EastLabs – венчурний фонд, який був створений не дивлячись на безліч перешкод в українському діловому середовищі. “Україна – це моє серце! Я люблю цю країну та відчуваю себе як вдома!” – зізнається Хріш.

“У перший тиждень в Києві я запросив купу людей на вечірку, що я можу сказати, я соціально активна людина. Тож хлопець, з яким я працював ще в Нью-Йорку, познайомив мене з EastoneGroup Віктора Пінчука, а згодом з моїми майбутніми партнерами Евелін Бучацький та Ольгою Бєлковою. Я також познайомився з Вікторією Тігіпко, коли вона тільки розпочинала свій фонд TA Ventures.  Це була ідеальна можливість зустрітися з людьми, що мають спільні інтереси”.

Хріш на каналі Хав’єра Мерседеса розповідає про побудову віртуальної реальності.

Один з таких івентів призвів до створення спільного підприємства з великим українським конгломератом EastOne Group, який в подальшому став лід-інвестором в українському бізнес-інкубаторі для стартапів EastLabs. Згодом у 2012 році, Хріш Лотлікар знов познайомився з двома підприємцями, які надихнули його взяти участь в TechMinsk – першій школі підприємництва в Білорусі, організованій за підтримки USAID та Державного департаменту США.

Однак коли EastLabs призупинив свою інвестиційну діяльність у 2014 році, Хріш почав займатися розвитком Toptal, за підтримки фонду Andreessen Horowitz, а потім спів заснував Rogue Initiative Studios – компанію, що займається розробкою фільмів, відеоігор, телевізійних передач та віртуальної реальності. Чотири роки тому Хріш заснував SuperWorld – віртуальний світ у доповненій реальності, де кожен охочий може придбати ділянку віртуальної землі та отримати частку доходу, що генерується платформою.

Не дивлячись на свою активну підприємницьку діяльність, Хріш й досі продовжує інвестувати в молоді стартапи. “Мені завжди подобалося слухати про нові компанії, команди та фаундерів”, – ділиться Лотлікар. Нещодавно, він приєднався до консультативної ради та зробив невелику інвестицію в growthengine.ai, компанію, яка інтегрує штучний інтелект в галузь освіти та працює з військовими та корпоративними клієнтами.

“Я вибірково розглядаю компанії, які, на мою думку, підходять для мене та мого портфоліо, а потім намагаюсь допомогти їм знайти правильних наставників, інвесторів та демонструю як правильно створити партнерські відносини”.

Хріш Лотлікар.

Філософія інвестування Хріша Лотлікара

Найбільше Хріша Лотлікара цікавлять технологічні компанії, особливо ті, що працюють зі штучним інтелектом. Однак, він готовий співпрацювати зі стартапами, які працюють з віртуальною реальністю, фінтех-технологіями або навіть індустрією розваг. Оскільки Хріш працював в усіх цих сферах, використовуючи свій досвід він може  пришвидшити розвиток стартапу та порадити, чого саме не вистачає індустрії. Найважливіший елемент – це люди: “Робота з пристрасними, розумними людьми завжди призводить до хороших результатів, тому це один із перших факторів на які я звертаю увагу”.

Лотлікар вважає, що його кар’єра в інвестиційному банкінгу та венчурному капіталі, а також той факт, що він жив в різних частинах світу, може бути корисним для молодих стартапів: “Якщо я співпрацюю з компанію, якою захоплююсь, я знайду десятки речей в яких можу бути корисним у: від знаходження потрібних людей до збільшення прибутку.

Список українських стартапів, в які інвестувала команда EastLabs

КомпаніяПрофіль компаніїЗібрана сума 
PromoRepublicКалендар, який допомагає створювати дописи для соціальних мереж, аналізуючи тенденції, події тощо.Seed Round (2014)
$20 – 60K*
SportambaМобільна програма лояльності для любителів спортуSeed Round (02/2014)
$10K*
KabanchikПлатформа, яка допомагає замовляти різні послугиSeed Round (04/2013)
$20K*
Poptop Event Planning ConciergeДопомагає організовувати незабутні заходи, знаходячи організаторів-аматорівSeed Round (07/2013)
$20K**
ActiveGiftЛегкий спосіб зробити подарунок друзям та родині.Seed Round (01/2012)
$20K*
PreplyОнлайн платформа, яка знаходить студентам репетиторів з різних предметів.Pre-Seed Round (01/2012)
$20K*
RunfacesКомпанія, яка спеціалізується на розробці відеосервісів для мобільних платформ.Seed Round (07/ 2012)
$160K* (весь раунд)
MyTeamVoiceЗабезпечує розширені телекомунікаційні функції для групового голосового зв’язку.Seed Round (01/2012)
$200K* (весь раунд)
*Crunchbase
**Angel.co

Поради українським стартапам та інвесторам

Українським підприємцям та засновникам важливо з самого початку мислити глобально. Ідеальний сценарій – це мати членів вашої команди в країнах, де стартап розвиватиметься в майбутньому. Навіть якщо у команди немає коштів на фізичні офіси, завжди є можливість організувати все віртуально та працювати віддалено. A втім це вже не є великою проблемою, оскільки більшість українців орієнтується на глобальний ринок, вважає Хріш. Лотлікар також згадує цінність нетворкінгу та зазначає як важливо відвідувати конференції, заходи та зустрічі, бо саме це може допомогти знайти корисні зв’язки. 

До того ж, англійська повинна бути другою, якщо не першою мовою компанії, така дрібна деталь може допомогти стартапам звернути на себе увагу, оскільки для інвесторів та венчурних фондів це один з показників, що команда готова до виходу на міжнародний ринок. США – не єдина країна, в якій стартапам буде комфортно розвиватись, Хріш вважає, що Європа чи навіть Азія можуть бути чудовим місцем. Він також радить не забувати, що кожна компанія потребує когось, хто буде займатись маркетингом, дизайном та продажами. Вкрай важливо мати креативну та згуртовану команду, здатну організувати різні процеси та перетворити написану програму в привабливий додаток. Яким би гарним та унікальним не був товар, завжди має бути трохи бізнесу, маркетингу та дизайнерської магії. Згадуючи переваги, Хріш зазначає, що наша нація технічно розвинута:

“Українці дуже розумні та мають великий досвід роботи в різних сферах. Якби мені довелося вибрати співзасновника, з яким я хочу бути в команді – я б вибрав українця чи принаймні слов’янина ”.

Хріш Лотлікар.

Головною порадою, Хріш вважає те, що вивчив з власного досвіду:

“Найкраще познайомитись з командою вийде лише приїхавши і побачивши їх у роботі. Це найефективніший спосіб дізнатись більше про людей з якими ви будете співпрацювати в майбутньому. Спробуйте побудувати з ними теплі зв’язки”. 

Якщо ми говоримо про Україну, не обов’язково їхати до Києва. це не єдине місто в якому вирують технології, стартапи та безліч талановитої молоді. Хріш зазначає: “Інвесторам варто дізнатись більше про IT-кластери, міста, їх культуру, тощо. А якщо немає можливості, то існують такі організації, як Ucluster, які допомагають розширити свої знання та долучитися до різних стартапів”.

Ми сподіваємось, що поради Хріша стали корисним та допомогли зрозуміти в якому напрямку варто рухатися зі своїм стартапом, а також продемонстрували на що звертають увагу інвестори під час прийняття рішень.


Локація: Західний Голлівуд, США.

Успішні проєкти: Rogue Initiative Studios, SuperWorld, EastLabs, Startup Labs, Spencer Trask Ventures. 

Українські інвестиції: PromoRepublic, Preply, Runfaces, MyTeamVoice, ActiveGift, Kabanchik, інші.

LinkedIn / Facebook / Twitter / Angellist / Crunchbase