Skip to content

Топ IT кластери України: Одеський ІТ Кластер

Одеса закриває п’ятірку українських ІТ-хабів та посідає заслужене місце найчарівнішого українського міста, в якому гармонійно поєднуються бізнес та відпочинок.  Цей великий туристичний центр, морський порт і транспортний вузол наразі є сектором аутсорсингу програмного забезпечення, який відіграє важливу роль в економіці міста.

Одеса третє за кількістю населення місто України й зараз налічує близько 3% фахівців ІТ-сфери від числа всього робітного населення. Що ж стосовно мовного бар’єра, то він не складе проблему в Одесі, більшість спеціалістів володіють середнім рівнем англійської.

У місті діє понад 150 ІТ-компаній, серед них такі, як Luxoft, Ciklum, DataArt, Oracle, Beetroot, AB Soft, та інші міжнародні компанії, команди яких перевищують поріг у 100 осіб. В Одесі базується понад 30 аутсорсингових і 15 продуктових компаній, що приваблює фахівців з одеської області та інших міст. За рейтингом роботодавців Одеси 2018 року до найкращих з них увійшли: Netpeak, Provectus, Lohika, HYS Enterprise. В середньому програмний інженер заробляє в Одесі $2100 на місяць, що не поступається столичним зарплатам.

Більшість місцевих продуктових ІТ-компаній орієнтовані на кібербезпеку, телекомунікації, рішення AR та різноманітні мобільні додатки. Одеса відома своїми технологічними стартапами, наприклад: Looksery  —  додаток корекції зображення для мобільних пристроїв, який зараз належить Snapchat, Kwambio  —  3D друк на кераміці, Cardiolyse– компанія з електронної охорони здоров’я,  орієнтована на інноваційний аналіз ЕКГ для активних людей, Augmented Pixels — створює технології віртуальної реальності та мають власну технологію одночасної локалізації та картографування. Не забудемо й про Readdle, який за 10 років виріс у велику всесвітньо відому продуктову компанію і є провідним розробником бізнес-додатків для iOS, та про 3d Look, який у 2018 році отримав $1 млн інвестицій для розробки технології сканування тіла людини.

Міцна освітня система міста забезпечує постійний приплив нових талантів у технологічний сектор. Тут знаходиться п’ять ВНЗ в яких вивчають IТ-спеціальності: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Одеський національний політехнічний університет, Одеська національна академія зв’язку, Одеська національна академія харчових технологій, Одеський державний екологічний університет. Крім вишів в Одесі також діє комп’ютерна академія та приватні курси, які готують програмістів, системних адміністраторів й дизайнерів: ШАГ, Hillel International, Intersog Labs, Lits IT School, Projector. Одеські сучасні простори для роботи, проведення лекцій й зустрічей- коворкінги, запустили власні освітні програми та інкубатори громадських проєктів, як-от Impact Hub Одеса, 4city, Термінал 42, Hub Lab.


Одеса, Україна.

Професійному розвитку Одеси сприяють великі ІТ- конференції й ряд профільних заходів. Найпомітніші з них  —  це PyCon Odessa, Odesa Quality Assurance Day 2020, OdessaJS’2020, Games Gathering Conference 2020 Odessa, Data Fest Odessa, та найбільша літня Конференція 8P 2020, в якій братиме участь 2000+ учасників й 40+ спікерів. Одеса — це ідеальне місце, щоб поєднати знайомство з цікавими людьми зі сфери айті й підприємництва та розширення професійного нетворкінгу з приємним п’ятничним вечором біля Чорного моря, а допоможуть цьому місцеві ІТ-ком’юніті: Silicon Drinkabout Odessa, Startup Odessa-Kambala Community, Indie Game Developers Odessa.Одеса це  —  адміністративний та мультиетнічний культурний центр, в якому конкуренція на ІТ-ринку праці нижча порівняно з іншими ІТ-центрами в Україні, але тут поступово зростає пул компетентних ІТ-фахівців та технологічна сцена з масштабними подіями. Це одне з найпривабливіших місць для життя та роботи, з привітними місцевими жителями, та різними напрямками IT- галузей: бізнес-інкубатори, успішні стартапи, великі IT-компанії, коворкінги й профільні навчальні заклади.