Skip to content

Топ IT-кластери України: Львівський IT-кластер

Багатогранний Львів – одне з найкрасивіших міст України та східної Європи, щорічно приймає понад 2,5 мільйони туристів. Місто має чудове географічне розташування, й знаходиться ближче до великих європейських бізнес-центрів (Берліну, Амстердаму, Парижу, Цюриху), ніж інші українські міста. А менталітет жителів дуже близький до цінностей громадян європейських країн.

Сучасний Львів має дуже великий потенціал для розвитку цифрового бізнесу, та входить в трійку найбільших центрів інформаційних технологій України, разом із Києвом та Харковом. Саме у Львові у 2012 році з’явився перший український IT-кластер. До найвідоміших IT-фірм у Львові належать SoftServe, Eleks, великі корпорації світового масштабу, IBM й Pearson, представництва іноземних фірм – Lohika Systems, EPAM Systems та GlobalLogic

Після проведення у 2012 році чемпіонату Європи з футболу, Львів значно покращив свою і до того розвинену інфраструктуру. Тоді почав працювати новий аеропорт та було впроваджено інші суттєві новації, крім того ще у 2010 році, Міська рада визнала IT-галузь однією з найважливіших економічних напрямів. Динаміка приросту кількості ІТ-компаній у Львові між 2018 та 2019 роками склала 45%, що у півтора раза більше, ніж в минулих роках (28%). Загальний економічний ефект від діяльності індустрії становив 20,3% ($1,051 млрд) ВРП Львова у 2018 році, а оборот галузі зріс на 15%. У теперішньому 2020 році Львів визнали найкращим містом для бізнес-аутсорсингу у Центрально-Східній Європі у категорії міст, що розвиваються, в межах щорічної варшавської церемонії нагородження CEE Business Services Summit & Awards

Кластерне об’єднання міста Лева має в складі 100 галузевих компаній, в яких працевлаштовано 18 тис. спеціалістів. За оцінками Lviv IT Cluster, у місті наразі працює 461 профільна компанія, 90% – з яких орієнтовані на послуги аутсорсингу для європейських та американських партнерів. У 2019 році було створено 25 тис. робочих місць прямої зайнятості, що є близько 15% всіх фахівців сфери інформаційних технологій України, та непрямої 46 тис., а один ІТ спеціаліст створив 2 робочих місця. Середній дохід ІТ-фахівця складає $1866, що є високим, порівнюючи з іншими галузями, але нижчий ніж у Харкові та Києві. Позитивний показник й у щорічному зростанні галузі, яка збільшується приблизно на 20% за кількістю ІТ-спеціалістів.


Фото LvivTech.City на офіційному сайті

За щорічним комплексним дослідженням IT Research 4.0, на сьогодні у місті Лева серед усіх працівників сфери ІТ, спеціалісти технічного профілю складають 80,4%, з яких 41,6%- Middle, 30,1%- Senior фахівці. Більшість з них працюють у малих компаніях, але у 5 великих компаніях кількість працівників перевищує 1000 чол., що загалом становить 43,2% робочих місця. 

У Львові діє 7 вищих навчальних закладів, які готують IT-фахівців різних напрямків, основним з яких можна назвати Національний університет Львівська політехніка та IT Step University. Щороку ВНЗ міста випускає понад 4000 молодих ІТ-спеціалістів, які володіють конкурентними перевагами. Також тут діють освітні заклади, які готують професіоналів виключно для IT сфери,  найавторитетнішими можна назвати: SoftServe IT Academy, Академія КРОК, Lviv IT School й Eleks University. Також в місті діє проєкт IT Future — освітня ініціатива, в рамках якої IT-спеціалісти відвідують львівські школи заохочуючи старшокласників вивчати інформаційні технології. 

У Львові є розвинені ІТ-спільноти, які проводять зібрання, події, мітапи, воркшопи, курси, PLLUG Community, GDGLviv, IT talk, Lviv StartUp Club, IT Weekend, JDayLviv одні з них. Восени, проходить одна з найбільших технологічних конференцій України, яка щорічно об’єднує понад 2500 програмістів, дизайнерів, топменеджерів, підприємців, бізнес-аналітиків та стартаперів-  Lviv IT Arena. Варто зазначити щорічну конференцію для топменеджерів ІТ-компаній — Lviv Outsourcing Forum, а також Lviv IT Jazz, GDG DevFestUkraine, ProductCamp Lviv — це конференції які збирають учасників зі всього світу. Для забезпечення оптимальних умов для взаємодії з колегами в місті працюють коворкінги, Factory Coworking Lviv, Iteahub, iHub, Communa, Mitskevych, та інші.

У Львові панує гарний інвестиційний клімат та є великий потенціал й позитивна динаміка ділової активності. Варто зазначити, що у Львові з’явилося перше в Україні житло для окремої спільноти ІТ-спеціалістів IT House та IT Village, а Lviv IT Cluster й компанія “Галерея центр” запустили проєкт Innovation District IT Park – технопарк де буде зосереджена львівська ІТ-індустрія, офіси, університетський корпус із сучасними лабораторіями, готель, торговий центр з великим фудкортом, спортивний комплекс та дитячий садок. Введення в експлуатацію університетського містечка планується на третю чверть 2020 року, а готель — останній квартал 2020 року. Паралельно девелоперська група компаній UDP, яка вже реалізувала низку успішних проєктів в Києві, зараз будує у Львові LvivTech.City — соціальну та технологічну інфраструктуру, що стане середовищем однодумців та комфортним простором, що дозволяє компаніям-резидентам зосередитися на роботі та зростати.