Skip to content

Чому уряд має підтримувати кластери?

Кластери являють собою інноваційну інфраструктуру, що складається з компаній, науково-дослідних інститутів та університетів, що спеціалізуються в певній галузі. 

Наявність такої інфраструктури дає урядам прекрасну можливість стимулювати економічне зростання за допомогою підтримки інноваційної та науково-дослідної діяльності.

По-перше, компанії, що беруть участь у кластері, мають набагато більше шансів стати інноваційними, ніж інші компанії. Статистичний аналіз данського агентства з питань наукових технологій та інновацій показує, що компанії, які беруть участь в кластерах, підвищують свою ймовірність бути інноваційними в 4,5 раза в порівнянні з контрольною групою компаній з аналогічними характеристиками. Інновації призводять до створення нових продуктів, процесів і послуг в бізнесі, збільшення доходів і водночас підвищення рівня знань. Таким чином, вони зроблять інноваційні компанії більш конкурентоспроможними в довгостроковій перспективі, що принесе користь продуктивності й зростанню.

По-друге, компанії, що беруть участь у кластері, набагато частішедолучаються до науково-дослідчого співробітництва з іншими компаніями. Статистичний аналіз показує, що компанії, що беруть участь в кластерах, збільшують свою ймовірність виходу на R&D в 4 рази в порівнянні з контрольною групою компаній з аналогічними характеристиками. Співпраця в області R&D має багато потенційних переваг, включаючи, наприклад: загальну кращу здатність поглинати й перекладати нові знання і технології, найшвидший доступ до знань і технологій, мінімізація витрат в дослідницьких та інноваційних проєктах і зниження фінансових ризиків, пов’язаних з довгостроковими інвестиціями в дослідження.

Участь в кластері може змінити поведінку компанії в бік більшої інноваційності в інтересах бізнесу, економічного зростання і створення робочих місць. Таким чином, державна підтримка повинна стимулювати компанії до участі в кластерах, пропонуючи набір програмних і політичних інструментів, – рекомендує Томас А. Крістенсен.