Skip to content

Аспекти використання міжнародних порівняльних досліджень в програмуванні соціально-економічного розвитку України

Інститут законодавства Верховної Ради України

Аспекти використання міжнародних порівняльних досліджень
в програмуванні соціально-економічного розвитку України

Круглий стіл, 23.05.2012
(Текст виступу)

Соколенко С.І.,
Президент МФСР,
член Президії СЕУ

Дякую за поставлену сьогодні на обговорення тему поєднання науки з виробництвом та освітою, узгодження міжнародних програм розвитку з питаннями національного та регіонального розвитку України. Позитивне враження склалося також від основної доповіді та аналітичних матеріалів, поданих сьогодні проректором КПІ д.е.н. Жиляєвим Ігорем Борисовичем. В його доповіді було переконливо обгрунтовано необхідність законодавчого закріплення довгострокових програм соціально-економічного розвитку України і цілком слушно висловлено стурбованість з приводу відсутністі необхідних інтегрованих документів національного рівня з проблем перспективного інноваційного розвитку.
Мені колись довелося навчатись в МВТУ ім. Баумана, де була створена високоефективна система поєднання технічної освіти з практикою діяльності на виробництві. Сьогодні МВТУ спроміглося створити структуру «Bauman Innovation», яка вже більш 10 років опікується формуванням кластерних систем виробництва як в Росії, так і за її межами. Дуже хотілось, щоб цей досвід використав КПІ, який вже створив свій високотехнологічний кластер.
У своєму виступі Ігор Борисович сказав, що сьогодні в Україні в пресі все більш популярною стає тема сприяння розвитку кластерів, хоча багато людей ще не знають що таке кластер.
Кластери – це об’єднання всіх структур, які спроможні за рахунок об’єднання зусиль сприяти виробництву інноваційної продукції, одночасно не об’єднуючи свої фінанси та майно.
В доповіді Ігоря Борисовича переконливо показано, що успіхи в соціально-економічному розвитку таких країн як Індія, КНР та інші були досягнуті дякуючи проведенню реформ і відповідним стратегіям розвитку, в яких важливе місце займала перебудова інфраструктури та формування інноваційних виробництв на кластерній основі.
Хотів би визначити свою згоду з заявою Жиляєва І.Б. про те, що в Україні треба вивчати світовий досвід та найкраще застосовувати у соціально-економічному розвитку України.
В конкретному напрямі – підтримці кластерних ініціатив в регіонах та на національному рівні ми поки що програємо нашим сусідам – країнам ЄС та СНД, в законодавстві яких вже давно існує закріплення довгострокового інноваційного розвитку виробництва на кластерній основі.
Без врахування цього показники та індекси конкурентоздатності економіки України і далі будуть лише погіршуватись, про що свідчать сучасні рейтинги ОЕСР, світового Банку та ін.

Дякую за увагу!