Skip to content

Створення міжнародних кластерів у галузі зеленого туризму (частина друга)

Що пропонує Україна в сільському зеленому туризмі?

Карпатський регіон

Традиційним та найцікавішим в організації сільського зеленого туризму України славиться Карпатський регіон, в якому найбільш популярні:
– Природознавчий туризм. Карпатський регіон приваблює відвідувачів передусім величчю та природою.
– Фольктуризм – участь у різноманітних традиційних народних обрядах і святкуваннях.
– Кінний туризм на витривалих конях карпатської породи, що є найближчими родичами вимерлих диких коней-тарпанів, якими колись так славилися українські степи.
– Водний туризм – рефтинг. Це спуск на надувних човнах, плотах, катамаранах чи каяках гірськими річками.
– Винно-дегустаційний туризм. Завдяки багатовіковим традиціям домашнього виноробства, закарпатські вина стали однією з візитних карток цього краю.
– Історико-етнографічний туризм. Людей, незалежно від того, звідки вони приїжджають, цікавить багатовікова історія та культура краю, який вони відвідують.
– Велотуризм. Цей вид має чимало шанувальників. У Карпатському регіоні прознаковано десятки міжнародних веломаршрутів.

Найбільш популярний район Карпат, який охоплює території чотирьох областей: Івано-Франківську, Закарпатську, Львівську та Чорновицьку, в яких головними центрами СЗТ стали Яремче, Татарів, Ворохта, Верховина, Косів, Підзахаричи, Путила, Вижнина, Яблуниця, Ясиня, Рахов, Сколе та Славське.

Одним із актуальних напрямків організації обслуговування туристів у сільській місцевості України є т. зв. анімація, тобто пожвавлення програм обслуговування, відпочинку і дозвілля туристів, насичення цих програм ігровими елементами та шоу-продуктами.

У Карпатському регіоні (як і на Волині, Поділлі, Подніпров‘ї, Запоріжжі, Слобожанщині) перспективною формою анімації стала організація сільських анімаційних шоу-музеїв, в яких туристів зустрічають «живі» історичні персонажі (руські князі, гетьмани, козаки-запорожці, чумаки, Довбуш з опришками тощо).

В Україні об‘єкти туризму з колоритними анімаційними програмами є найпопулярнішими осередками масового внутрішнього й міжнародного туризму (наприклад, Музей народної архітектури у с. Пирогово біля Києва, ярмарка у с. Сорочинцях на Полтавщині, фестиваль сільських мистецьких колективів України у с. Боромля та багато ін.).

На весь світ славиться заповідне музейно-анімаційне середовище козацької доби на о. Хортиця в Запорізькій області (площа 3 тис. га, 12 км довжиною і 2,5 км шириною, прибережні скелі в окремих місцях сягають 40-метрової висоти).

Поряд з музеями «Історії запорізького козацтва», «Народної творчості та етнографії» на Хортиці діє кінний етнографічний театр «Запорізька Січ», який влаштовує масові театралізовані «Козацькі кінні ігри», і в них, при бажанні, може взяти безпосередню участь кожен гість. Тут таки можна спробувати зварити козацький куліш, опанувати козацькі ремесла та набути ратні навики тощо. Незалежно від пори року Хортиця приваблює фольклорно-театралізованими акціями («Запорізьке купала», «Запорізький щедрий вечір» тощо).

З початку ХХІ ст. у Подніпров‘ї розвивається анімаційний музейний комплекс Трипільської культури у м. Ржищеві й с. Трипілля, що на Київщині. Подібні заходи стали популярними як на Заході, так і на Сході, Півдні та Півночі України, причому анімаційні програми сільського зеленого туризму також включають спортивні ігри і змагання, народні танцювальні вечори під запальні мелодії троїстих музик, карнавали, вечорниці, ворожіння тощо з безпосередньою участю туристів.

Південь України

Тут найбільшу популярність мають літній відпочинок в Криму. Море, сонце, фрукти, й це ще не все. Родзинкою Криму є його багатоетнічність. Дякуючи СЗТ, турист може доторкнутись до життя громад кримських татар, болгар, німців, греків, познати їх культуру й побут , споживати блюда традиційних кухонь та, звичайно, відвідати відомі пам‘ятки природи та історії.

Дуже цікаві можливості пропонує Миколаївська область в першу чергу на берегах Південного Бугу, де починається ландшафтний природний парк «Гранитно-степове Побужжя» та не менш екзотичний ландшафтний парк «Кинбурнська коса» з унікальною дикою природою.

Асоціація фермерів «Придунав‘є» запрошує на цікавий відпочинок в район Ізмаїла Одеської області з метою також відвідати біосферний заповідник з системою озер і познайомитись з неповторною культурою та звичаями багатьох націй, які тут перебувають.

Поділля

Заслуговує особистої уваги. Основу цієї історичної території складають три області: Тернопільська, Хмельницька та Вінницька. Ця територія незвичайна своїм ландшафтом, що сформований невеличкими горами – Кременецькими, Товтрами, Вороняками, Гологорами, Оппілям та глибокими каньйонами Дністра, Південного Буга з численими притоками.

Через Поділля проходили шляхи нападів турок та татар на Україну, тому тут залишилось багато пам‘яток оборонної архитектури, серед яких відомі Кам‘янець-Подільська та Хотинська фортеці. Своєю особистою гостинністю відрізняється Хмельниччина через свої програми відпочинку та оздоровлення в Кам‘янець-Подільському районі та Грицеві.

Центральний та Східний регіони

Полтавщина пропонує для туристів відпочинок на берегах Хорола, Сули, Псла. Головний центр СТЗ – Миргород, Великі Сорочинці, Діканька – місця, пов‘язані з великим Гоголем, а також столиця українського гончарства – село Опишня, недалеко від якого можливо побачити найбільше в Європі скифське городище.

На батьківщині Тараса Шевченко в Черкаській області в м. Корсунь-Шевченківському, що на р. Рось, можливо побувати в колишньому центрі козацтва.

Південь

Тут можливо виділити декілька територій, цікавих з точки зору пізнавального відпочинку недалеко від столиці Київ на живописних берегах Дніпра та місцевостях, де сформувались історико-архітектурні комплекси на матеріалах раскопок поселень Трипільської культури. Одним з найбільш цікавих є місто-музей Переяслав-Хмельницький.

Однак організація сільського туризму в українських селах обмежується низкою обставин. Зокрема, до найнесприятливіших ми відносимо:
– наявну досі велику недовіру мешканців села до чужих, а отже, і до потенційних туристів;
– політично-економічну нестабільність;
– низький рівень інфраструктури, господарські подвір‘я в більшості випадків невимощені, відсутня централізована каналізація, в межах садиб не вистачає місця для організації активних видів відпочинку і «зелених» зон з доглянутим травяним покривом для, скажімо, змагання чи дитячих забав;
– санітарний стан питної води також незадовільний;
– будинки, призначені для туристів, мають переважно нетипову архітектуру, позбавлену сільських рис.

Успіх справи організації гостинності на селі визначають, насамперед, такі чинники:

1.У родині:
-професійна кваліфікація та вміння зацікавити;
-співпраця цілої родини;
-добрі стосунки з сусідами;
-особисті якості (комунікабельність, талант керівника).

2.У господарстві:
-локалізація;
-відповідні будинки, приміщення та інвентар;
-тип сільськогосподарської продукції;
-здорова їжа;
-безпека;
-місця рекреації на свіжому повітрі;
-можливість цікавих занять.

3.У регіоні та у селі:
-туристична атрактивність;
-інфраструктура;
-послуги;
-форми проведення вільного часу.

Сільське населення України здатне отримувати реальні доходи у сфері сільського туризму від таких видів діяльності, як:
-облаштування туристичних маршрутів;
-облаштування й експлуатація стоянок для туристів;
-роботи гідами чи екскурсоводами;
-транспортне обслуговування туристів;
-єгерська діяльність (полювання, аматорське та спортивне рибальство);
-послуги з прокату туристичного спорядження;
-послуги з прийому туристів та їх ночівлі;
-кулінарні послуги для туристів;
-підготовка культурних програм.