Skip to content

Recoshelf – розумні камери для ефективних продажів

Recoshelf cover for ucluster

Моніторинг продукції на полицях та цін конкурентів, перевірка розміщення та слідкування за температурним режимом – робота, яку в реальному житті має виконувати ціла команда людей. Український стартап Recoshelf замінив необхідність наймати додатковий персонал та допоміг бізнесам утримати своїх клієнтів завдяки ретельному моніторингу простору.

Засновники: Ярослав Пархісенко та Микита Голубаха

Розташування:  Київ, Україна

Рік заснування: 2019

Website / LinkedIn / Facebook / YouTube 

Лого

Ярослав почав свій кар’єрний шлях з роботи над програмним забезпеченням для іноземних замовників. Водночас Ярослав займав одну із керівних позицій в компанії Nokia. Після того, як його співпраця з Nokia закінчилась, виникло питання з приводу того, що робити далі. 

Ярослав почав роботу над стартапом, але в іншій сфері та через деякий час зрозумів, що йому не вистачає потрібних знань, щоб грамотно керувати командою. В той самий період побачивши відкриту аплікаційну форму в Іспанський інкубатор Demium, вирішив подати свою кандидатуру. Пройшовши відбір він згодом познайомився з майбутнім кофаундером Микитою, з яким вони почали співпрацю.

Recoshelf – не перший стартап Ярослава. Засновник зізнається, що стартап це його п’ятий бізнес, який завдяки набутому досвіду активно набирає оборотів. Спочатку Recoshelf займався розпізнаванням даних з аналогових лічильників. “Я думав, що там є бізнес, а бізнесу не було”, – зізнається Ярослав. Recoshelf створив свій перший півот і сконцентрувався на рітейл технологіях.

Recoshelf – рекламне відео.

У кожного з нас була ситуація коли ми йдемо в магазин заради того, щоб купити свій улюблений продукт. Коли виявляється, що його немає на полиці, клієнт засмучується і йде до іншого магазину. В результаті цього бізнес втрачає гроші та лояльність покупця. Recoshelf робить так, щоб цього не сталося, а улюблений продукт завжди був на полиці магазину. 

Стартап надає бізнесу спеціальні камери, які дають комп’ютеру зображення того, що знаходиться на полицях. Комп’ютер розуміє, скільки одиниць товару залишилось на полицях і дає цю інтерпретацію людям, що приймають рішення з приводу постачання товару. Фізично, дуже важко постійно слідкувати за полицями в магазині. Recoshelf економить час персоналу та гроші бізнесу автоматизуючи цей процес. 

На кожні 20 одиниць товару бізнесу потрібно ставити одну камеру. Усі камери кріпляться на полиці з товаром, на висоті приблизно 1.40-1.50 метрів. У більшості випадках, покупці навіть не помічають великої кількості камер в магазинах, адже за розміром вони досить мініатюрні. Покупці, які все ж помічають камери, часто позитивно реагують та ставлять питання персоналу в магазині.

Наявність продуктів на полицях.
Наявність продуктів на полицях.

Заради конфіденційності, Recoshelf не ідентифікує особу, що потрапляє в поле зору камери, адже магазину не потрібна така інформація. Recoshelf не планує публікувати відео та передавати їх до сторонніх установ, включаючи магазини. 

Засновники вважають, що їхній продукт належить до індустрії 4.0, адже вони використовують розумні датчики й не потребують від клієнтів установки багато серверів для обробки та аналізу даних на територіях магазинів, адже це все вирішує їхній сервіс.

Дохідність як продукт

Ярослав затверджує, що основний продукт який стартап надає бізнесу – це більша дохідність. Коли бізнес звертається в стартап, він платить за послуги і йому не потрібно купувати камери та витрачати гроші на їхню установку. Проте, перш ніж надавати клієнту послугу, Recoshelf проводять аналітичне дослідження аби точно вияснити чи потрібен бізнесу такий продукт. Зазвичай збиток від втрачених продажів складає близько 6% від обороту магазину.  Якщо дослідження довело, що запропонована технологія дозволяє такі втрати зменшити, Recoshelf і клієнт підписують комерційний контракт.

Крім цього, Recoshelf не лише слідкує за полицями, а також надає можливість бізнесу тримати під контролем чергу. В середньому, якщо в магазині збирається черга, то кожна п’ята людина просто йде з магазину. Враховуючи той факт, що середньостатистична покупка обходиться покупцю в 300-500 гривень, в місяць виходять значні збитки яким можна запобігти.

Бізнес кейс «Recoshelf Queue»
Бізнес кейс «Recoshelf Queue».

За допомогою технології, що компанія надає клієнту, виручка магазину може зрости на 5-6%, але як відмічає фаундер все залежить від різних факторів, що можуть впливати на прибутковість.

Окрім усіх плюсів технології Recoshelf, стартап також надає функцію контролю температурного режиму. Це означає, що камера розуміє, що температура холодильника вища ніж потрібно і повідомляє про це працівників. Така проста функція береже продукти та не дає їм зіпсуватися.

Додатковою послугою, яку надає стартап, є «ціновий моніторинг». Recoshelf слідкує за цінами конкурентів, внаслідок чого вони можуть дати своєму клієнту дізнатися про більш вигідну ціну на свій товар. 

Досягнення та плани на майбутнє

Найбільшим досягненням компанії, Ярослав вважає, комерційний контракт з великою мережею магазинів, який був підписаний нещодавно: “Найголовніше – не гроші, а факт комерційного попиту на продукт. Якщо на нашу послугу немає покупця, то ми лише група ентузіастів, що зібралися зробити щось цікаве для себе. Але суть бізнесу в тому, що він має приносити гроші, тому наші клієнти – це найголовніше досягнення”. Під час пошуку перших клієнтів, команді не раз доводилось змінювати бізнес-модель, але завдяки ретельному дослідженню потреб клієнтів, було знайдено ринкову нішу, а усі процеси були налагоджені. 

Зараз в команді працює 12 співробітників – фаундери Ярослав та Микита, 4-5 розробників, маркетолог та 3 аналітики, що допомагають навчити алгоритм розпізнавати об’єкти на фото. Окрім цього, стартап також має офіс продаж в Лондоні, що допомагає компанії виходити на ринок Європи. Майже вся команда базується в Києві.

На початку життя стартапу, команда мала інший склад: деякі з фаундерів пішли з проєкту, адже не були готові працювати безкоштовно, йдучи за ідеєю. “В кожного свої проблеми та життєві ситуації, які можуть вплинути на ті чи інші рішення”, – додає Ярослав. Маючи досвід у бізнесі, він був готовий до таких змін. Саме тому заздалегідь фаундери підписали між собою договір, в якому було прописано, що будемо робити в тій чи іншій ситуації.

Ярослав розповідає, що Україна являється тестовим полігоном та додає, що стартапом вже зацікавилися в США, де вони планують запускати пілотні проєкти. Окрім цього, Recoshelf привертає увагу в арабських країнах та Англії. Щодо планів на майбутнє, головна мета – закріпитись в Україні, а далі рухатися до більших ринків.