Skip to content

Як український стартап Viaguide змінює туризм

Viaguide cover for ucluster

Людство ще не оцінило вплив коронавірусу на різні сфери життя. Пандемія суттєво позначилася на нашій культурі та змінила ставлення до багатьох речей. Без сумнівів, коли епідемія завершиться, прищеплені нею звички залишаться, бо вже зараз ми за собою не помічаємо поведінкових змін, навіяних коронавірусом. Однією з галузей, яка яскраво ілюструє цю тенденцію, є туризм. Серед пандемічних інновацій у цій сфері варто виділити український стартап Viaguide. Про нові тренди та особливості проєкту читачам розповів його засновник Станіслав Марченко.

Засновники: Станіслав Марченко, Ярослав Сєвастьянов, Ольга Шарапа, Микола Головащенко, Євген Богусевич

Розташування: Київ, Україна

Рік заснування: 2021

Website / LinkedIn / Telegram

Мандрівні тренди: як епідемія змінює майбутнє?

Суттєвого відновлення туристичної галузі у 2021-му році не відбулося, попри прогнози експертів. У третьому кварталі 2021-го року активність мандрівників дещо пожвавилася у порівнянні з попередніми двома кварталами. Попри це покращення, кількість мандрівників залишається на 76% нижчою, ніж у допандемічні роки. Про це йдеться у звіті органу ООН UNWTO. За підрахунками аналітиків, збитки туристичної галузі у 2021-му році можуть нараховувати $2 трлн. У 2020-му році втрати були дещо більшими, вони сягнули $2,4 трлн. На думку фахівців, відновлення галузі можливе не раніше 2023-го року.

Але, підраховуючи втрати, люди рідко помічають можливості. Протягом пандемії звички туристів сильно змінилися, через що необхідно адаптувати бізнес до нових вимог, які залишаться актуальними ще надовго. Зокрема, люди більше призвичаїлися до цифрового формату  замовлень і ведення документації. Разом з цим віртуалізувалися розваги, які раніше здавалися доступними тільки офлайн.

На тлі локдаунів пожвавився внутрішній туризм. Люди почали досліджувати місцевості, де вже давно мешкають. Так зріс попит на міські квести та інтерактивні екскурсії. При цьому, більшість не хоче проводити час з великими групами людей, але індивідуальний сервіс коштує недешево. Саме тому виникла цікава альтернатива — офлайн-квести та мандрівки з віртуальним супроводом. Viaguide — один з таких проєктів. Чим же він цікавий?

Viaguide: успіх, обумовлений крахом

Коронавірус не попереджав. У 2016-му році Станіслав Марченко розпочав роботу над APEX Quest Project. Цей проєкт доволі швидко набирав оберти, й навесні 2020-го року мав реалізувати грандіозну гру із зануренням. Ці плани вже були заявлені. Організатори підібрали понад 30 акторів і орендували велике приміщення у Будинку архітектора, який розташований у самому центрі Києва — на Майдані Незалежності. Але незадовго до запланованого релізу в Україні оголосили перший ковід-локдаун. Звичайно, у контракті з орендодавцем зазначалося, що у випадку надзвичайної ситуації, у тому числі епідемії, гроші за оренду не повертаються. «Ми намагалися перейти в онлайн, але нам не вистачало великої клієнтської бази, щоб це було окупним, і наш квест-проєкт довелося закрити», — розповідає Станіслав Марченко. Тож, бізнес був знищений коронавірусом, а його власникам і працівникам довелося шукати нову роботу.

Viaguide app.

Взимку Станіслав і його колишні колеги наштовхнулися на цікаву інформацію. Один з аналогічних міжнародних квест-проєктів отримав $1,5 млн інвестицій і посів третє місце на Products of the Day від Product Hunt. «І тоді я подумав: а в чому річ, чому ми не можемо це зробити?! У нас все для цього є!» — згадує Станіслав. Як відповідь на це питання, хлопцю трапилася інформація про YEP!Starter — інкубатор для бізнесу. Марченко та його колишні колеги вирішили звернутися туди за менторською допомогою. На YEP!Starter друзі навчилися правильно розробляти стратегію розвитку стартапу і перетворювати його у конкурентоспроможний бізнес з продуктом повного циклу. «Я вважаю, що такі ініціативи, як YEP!Starter, є безцінними. Більше б таких в Україні!» — ділиться враженнями Станіслав.

Як результат, у 2021-му році з’явився новий інтерактивний проєкт Viaguide.

У чому його цінність?

Viaguide — це мобільний застосунок, за допомогою якого можна проводити різноманітні квести, екскурсії, тімбілдинги та гейміфікацію навчального процесу. Продукт орієнтований на професійних гідів, HR- та івент-менеджерів, а також на людей, що вивчають історію як хобі, та не проти заробити на цьому.

«Для гідів це можливість без навичок програмування і придбання обладнання записати й проводити власні аудіоекскурсії. Також Viaguide корисний для музеїв, які ще не мають подібної технології. За допомогою цього застосунку гіди можуть створювати цілі тури та забезпечити себе пасивним доходом, оскільки традиційний формат екскурсій має обмеження за кількістю осіб. Набагато більше сфер використання Viaguide у площині гейміфікації, оскільки додаток створено на основі квест-движка».

Пояснює Станіслав.

Застосунок допомагає не тільки у створенні різноманітних квестів, а й у побудові інтерактивного тімбілдингу. Завдяки нелінійній системі на платформі Viaguide можна реалізовувати будь-який гейміфікований задум, оскільки у нелінійній грі гравець може виконувати завдання у різних послідовностях, використовуючи блоки та не обмежуючись чужими шаблонними алгоритмами.

Однією з переваг Viaguide є доступність через мобільний застосунок. Це дозволяє реалізувати більше ігрових рішень, ніж через браузер. Крім того, доступ до квесту не погіршується через неякісний інтернет. Розваги Viaguide працюють офлайн. Разом з тим, інструменти Viaguide для розробників доступні у браузерній версії.

Щоб розпочати екскурсію або гру, кінцевому клієнту потрібно скористатися QR-кодом чи ввести ключ, наданий продавцем послуги. У застосунку також є сервіси, які можна вибрати та запустити зі списку.

Viaguide пропонує гнучкі умови для використання. Якщо гід здійснює пошук клієнтів через застосунок, він отримує 40% від суми, сплаченої своїм споживачем. 60% забирає Viaguide, як маркетплейс. У разі, коли гід використовує Viaguide, як функціональну платформу, а продажі здійснює через сторонні канали, його прибуток складатиме 85%. Третій варіант — традиційний: клієнт купує у Viaguide ключі до свого проєкту та перепродає їх кінцевим споживачам.

Стартап уже здобув свою аудиторію в Україні та розпочинає промоцію у Лондоні.

Українські стартапи: вибір перших ринків 

Британська столиця стала невипадковим вибором для першого етапу експансії. Це місто є не лише одним з найпопулярніших туристичних напрямків, у Лондоні існує чимало квестів, які мають великий попит. Серед мандрівників є й ті, хто здійснює далеку подорож виключно заради участі у певному квесті. Крім того, політика конфіденційності (GDRP) у Великобританії простіша для вивчення та розуміння, ніж у багатьох інших західних країнах. Просуванню Viaguide у Лондоні сприяє наявність відкритої бази ліцензованих гідів. Завдяки цьому можна здобути контакти потенційних клієнтів.

Розвитку українського стартапу в Лондоні сприяє ще одна цікава особливість. Попри те, що у британській столиці гарно розвинена індустрія квестів, вона досі використовує SMS-повідомлення замість спеціалізованих движків. Станіслав планує запропонувати Viaguide тамтешнім івент-агенціям як зручну альтернативу.

Як в Україні, так і в Лондоні Марченко використовує соцмережі для рекламування.

Наступним ринком для захоплення має стати Нью-Йорк. Проте, цей задум поки в середньострокових планах.

Стартап в Україні: як дочекатися успіху?

Станіслав Марченко радить українським стартаперам приділити достатньо часу вивченню тонкощів бізнесу та особливостей сфери, в якій хочеться працювати. Так вдасться зберегти чимало часу та грошей. Підприємець наголошує, що шлях до успіху довгий і непростий, тому до нього потрібно добряче підготуватися та запастися грошима, щоб забезпечити власне існування на період створення першої версії продукту. Варіант роботи над стартапом одночасно з неповною зайнятістю в чужій компанії — не найкращий, оскільки забирає багато часу, який варто витратити на свій проєкт. Затягування процесу може призвести до зниження актуальності стартапу. Аби виграти у конкурентній боротьбі, необхідно постійно знаходитися у контексті власної справи. Щоб визначити бюджет на проживання, треба розрахувати час, який ви плануєте витратити на становлення проєкту, та помножити його на три.

Натрапивши на труднощі, шукайте можливості, а не обмеження — це допоможе створити дещо унікальне та цінне.